От х:

Днес в x:

7-годишен фен на Кристиан Костов е единственият акордеонист в хасковските школи

    Николай Златков скоро ще стане на осем години. Любимото му занимание след като приключи с уроците в училище „Паисий“, са танците и заниманията по акордеон. Хасковлийчето е единственото дете, което се обучава в музикалните школи в града на акордеон. Ники е възпитаник на преподавателя и ръководител на Школата по акордеон и клавирни инструменти към читалище „Заря“ Татяна Славчева. Учителката му много се гордее с него, защото е старателен, изпълнителен и отдаден на музиката. „Акордеонът е сложен инструмент,  нарежда се до цигулката, но това дете е уникално, работи много, развива таланта си и неговата упоритост се възнаграждава на всеки конкурс, където се яви.“, казва Татяна Славчева. Малкият Ники, на когото все още му привързват акордеона с връвчица на гърба, за да не го изпусне, има смели мечти. Иска да стане акордионист. Обича много народната музика. Част е и от танцовия състав Южняче на Младежкия център с ръководител Галина Щерева. Понеже ритъмът му е в кръвта, при изяви все му доверявали да води хорото.

    За първи път родителите на Ники усетили, че детето им е музикално като много малък, засвирела ли музика, малкият започвал да тактува с крачето. По-късно, докато е на село, Ники вижда акордеона на дядо си Никола Дмитров, който е бил ръководител на тракийския ансамбъл в с Книжовник. Тогава момчето казва на родителите си, че иска да стане акордеонист. Започва с детска играчка инструмент, а когато става на пет години го водят в Школата при Татяна Славчева. Учителката разказва, че веднага усетила дарбата на момчето, защото Ники свирил по слух, и то никак лошо. Двамата се захващат за работа, защото, както в първи клас се започва от азбуката, така и при музиката се учи първо музикалната азбука-нотите. Две години по-късно Ники е носител на на няколко награди от конкурси и фестивали. Печелил е златен медал и сребърен в две последователни години от Прегледа на музикалните школи, който се провежда в Хасково. Тази година е носител и на Специалната награда от завършилото преди ден 15-то издание на Фестивала за музикално, танцово и театрално изкуство в Пловдив“ Рошавата котка“, връчена му от председателя на журито-певицата Ваня Костова.

    Ники обича да слуша разнообразна музика и е много впечатлен от изявата на Кристиан Костов на Евровизия. Той е фен на тазгодишният български представител, който класира страната ни на второ място.

    Макар, че се занимава и с различни спортове-тренира карате, кара и ски, малкият акордионист е категоричен, че един ден иска да стане голям музикант.

    Красимира Славова 

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    Още новини

    Последни новини