От х:

Днес в x:

Ученици гасиха пожари и вадиха удавници

    6 отбора се включиха в областно ученическо състезание „Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации“, което се проведе в СУ „Васил Левски“ в Хасково. Учениците са от 6 и 7 клас от Ивайловград, Симеоновград, Димитровград, Тополовград, Харманли и Стамболово. Всеки от отборите се състоеше от по четирима ученици, които трябваше да минат два етапа в надпреварата – теоретичен и практически. Във втората част състезателите трябваше да гасят пожари, да окажат помощ на пострадали и да реагират в други симулирани екстремни ситуации. При един от случаите отборът от Симеоновград трябваше да окаже първа долекарска помощ на момче със счупена подбедрица. За целта обаче учениците трябваше да изпълнят последователно няколко стъпки. Първото нещо, което те направиха, беше да подадат сигнал за инцидента на спешния телефон 112 и едва след това обездвижиха крака на момчето. В практическата надпревара тийнейджърите трябваше да спасяват удавници, да херметизират помещение срещу проникване на отровни газове и други.

    Въпреки че ситуациите не са реални, опитът може да бъде много полезен в живота на децата. „Досега не ни се е случвало да се натъкваме наистина на някакво бедствие, пожар или земетресение, но наученото от състезанието ще ни бъде полезно, тъй като вече знаем как да реагираме в подобни ситуации“, обясниха седмокласничките Мария Димова и Валерия Панайотова от Тополовград.

    Организатори на състезанието са Противопожарната служба, Регионалното управление на образованието и БЧК. Отборът-победител от днешното състезание ще отиде на национално състезание в Бургас, което ще се проведе от 12 до 14 юни, обясни инспектор Любомир Василев от регионалната дирекция ПБЗН. Първенецът от надпреварата в първа долекараска помощ ще отиде на състезание на 3 и 4 юни в село Лозен, Столична община.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини