От х:

Днес в x:

Майстор на кавала: Деветата дупка е най-важна

    Музикантите от възстановения в началото на месеца общински Народен оркестър сформират детска музикална школа, която ще се помещава в Младежкия център в Хасково. За целта изпълнителите организират открити уроци с ученици от 3 и 4 клас от различни училища в града. Днес музикантите посрещнаха възпитаници на училище „Св. Климент Охридски“ в едноименното читалище. Изпълнителите от формацията свириха пред децата и разказаха за музикалните инструменти – кавал, гайда, гъдулка и тамбура. Обясниха им как се използват, откъде произлизат, историята, направата им и други детайли, а децата слушаха с интерес изпълнителите, които днес влязоха в ролята на преподаватели. Кавалджията Веселин Хасабалиев, който е и майстор на инструменти, обясни пред учениците произхода и устройството му. „Кавалът се състои от три части и противно на общоприетото схващане, което гласи, че деветата дупка на инструмента е най-маловажна, изобщо не е така. Напротив, тя е най-важна, без нея кавалът не може да свири“, каза музикантът. Всеки от неговите колеги представи кратка история на своя инструмент.

    Първите два подобни урока бяха проведени преди две седмици в читалище „Пейо Яворов“, където дойдоха около 30 деца от училище „Св. св. Кирил и Методий“. „За наша радост 12 от тях вече се записаха в школата в Младежкия център“, каза диригентът на Народния оркестър Димчо Йорданов. Той поясни, че в началото на април предстои среща с родителите на децата, на която ще се уточнят някои детайли по организацията на обучението, което ще започне още от следващите дни. Йорданов и колегите му припомниха, че детска музикална школа не е имало от около 30 години. Народният оркестър пък беше закрит в продължение на 3 г.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      За
      Запознат
      0 -1
      15:24, 21 мар 2017
      Май ги е повече грижа да си вземат щатна заплата. С някои изключения от тях.Това не се прави с вълци които мислят само за пари.
    Последни новини