От х:

Днес в x:

Производители още чакат 2.5 млн. за тютюна, палят го в знак на протест

    Близо 100 земеделци и животновъди излязоха на протест и затвориха частично пътя от Свиленград за село Пъстрогор. Недоволството им е породено от различни проблеми в двата сектора.

    „Средствата за референтния период се разпределят по някакъв дискриминационен начин или по-скоро се извършва един политически акт”, заяви председателят на Националната конфедерация на тютюнопроизводителите Асен Кючуков. Той поясни, че хората, които произвеждат сортова група тютюн „Басми” ги разделят на дребни и едри производители, на бедни и богати. „За нас това е чиста дискриминация”, заяви Кючуков. Тези, които произвеждат до 2 тона тютюн, получават по 2.55 лева, а тези, които произвеждат над 2 тона, получат по 1.65 лева, което е абсолютна дискриминация. По негови думи по този начин се ощетяват големите тютюнопроизводители и токова разделение не трябва да има. То беше въведено през 2013 г. и е обжалвано пред Върховния административен съд, който реши да тютюнът да се изплаща равностойно, но това и досега не се е случило.

    Във връзка с недоволството на земеделците и животновъдите е уговорена среща с министъра на земеделието проф. д-р Христо Бозуков, който е обещал разговор във вторник следващата седмица. Тогава ще бъдат обсъдени исканията им.

    Кючуков заяви, че гръцката фирма „Михайлидис”, която изкупува голяма част от тютюна в България, не е платила продукцията на голяма част от производителите. По негови думи земеделците чакат около 2 400 000 лева за продукцията си.

    В днешния протест се включиха земеделци не само от Хасковска област, но и от Шумен, Сливен, Ямбол, Пазарджик и Първомай. Сред недоволстващите бяха и двама тютюнопроизводители от Шуменско – Тефик Али и Зия Юсуф, които не все още не са си получили парите от продукцията, предадена още преди 3 месеца. „Обещаха ни да платят до 10-15 дни, но минаха 90 дни и няма никакво движение”, заяви Тефик Али, който очаква да вземе около 10 000 лева. Двамата мъже заявиха, че ако не им удовлетоворят исканията, ще отидат на протест пред управлението на фирмата в Гърция.

    След като обявиха исканията си, протестиращите запалиха бали със сух тютюн. „Стачката сега започна и няма да спре”, заключи един от големите тютюнопроизводители Живко Желев, който поясни, че ако трябва ще протестират в София.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (3)

    • 1
      Ма
      мастикаджия
      3 -2
      14:48, 2 мар 2017
      Що не си го изпушат ,ами го палят?
    • 2
      Ма
      мастикаджия
      5 -2
      14:51, 2 мар 2017
      Дайте и на Валентин Ангелов да си попуши!
    • 3
      Да
      да не сме балами
      5 -4
      15:13, 2 мар 2017
      Някой да не е разбрал, че протеста си е чиста проба активно предизборно мероприятие на герб?

    Случаен виц

    Последни новини