От х:

Днес в x:

Общински съветник от Харманли е против закона в състава на РИК

Действащата общинска съветничка от БСП в Харманли Надежда Колева-Стойчева е част от състава на РИК-Хасково, стана ясно днес. Според Изборния кодекс обаче човек на избираем пост не може да участва в комисията. Преди да встъпи в членство в РИК Стойчева е декларирала с подписа си в документ, че не е на изборна длъжност в държавен или местен орган, както се изисква от ИК. Ситуацията на практика показва, че съветничката, която на всичкото отгоре е и юристка по професия, е излъгала.

Председателят на РИК Хасково Георги Димитров заяви, че Комисията няма правомощията да разглежда дали някой от членовете й има или няма право да бъде в нея. „Имената на членовете на РИК са минали през областната администрация и в последствия тези хора са назначени от ЦИК", обясни Димитров. „Запознат съм, че има подадена жалба от партия чрез ЦИК до Върховния административен съд по този казус. Тази жалба обаче не е била разгледана, понеже е липсвало надлежно представено пълномощно на представляващия регионален на партията жалбоподател“, посочи той.

Димитров смята, че няма опасност заради присъствието на въпросното лице на заседанията, решенията на РИК -Хасково да паднат. „Събранията ни досега са били с численост над изискването за кворум, така че дори и да се има предвид, че съответното лице не е имало право да присъства на заседанията ни, събранията ни, според мен, са напълно легитимни, а от там би следвало и взетите решения.

"Би трябвало ВАС да каже дали този човек трябва да присъства на нашите заседания или не", коментира в качеството си на председател на РИК Георги Димитров. Извън тази си длъжност обаче, а като юрист Георги Димитров коментира казуса така: Ако се следва стъпката на закона, не би следвало партийно обвързано лице да заема такава длъжност на каквато е общинската съветничка от Харманли в РИК- Хасково.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    Дж
    Джийзъс Коце
    16 -2
    18:35, 10 фев 2017
    Милата, искало и се хем заплатка от Общинския съвет, хем от РИК, щото като я гледам с юридическите си познания, едва ли заработва нещо като адвокат.
  • 2
    Оо
    оооооооооооооо
    12 0
    22:19, 10 фев 2017
    Това да не са част от мерките за "честни избори" ,на сл.правителство и БСП. Госпожата е от най-близкото обкръжение на областния лидер на БСП в Хасковска обл.Михаил Лисков.
  • 3
    Дж
    Джийзъс Коце
    9 -1
    23:50, 10 фев 2017
    Едва ли, по- скоро е от некомпетентност, което също е притеснително.
  • 4
    Гр
    градски
    8 0
    10:02, 11 фев 2017
    На таз мъжа й не лежа ли в кауша за корупция. Милите харманлийски лакомници.
Последни новини