От х:

Днес в x:

Областният управител на Хасково чака на консултация в събота партиите за съставяне на РИК

Областният управител на Хасково Гинка Райчева насрочи консултациите с парламентарно представените партии и коалиции за съставяне на Районна избирателна комисия за тази събота-13 април. Срещата, на която трябва да се уточни състава, който ще проведе изборите на 9-ти юни за депутати в националния и в европейския парламент, ще е в зала „Марица“ от 10.30 часа.

Покани са отправени до коалициите „ГЕРБ-СДС“, „Продължаваме промяната- Демократична България“, „БСП за България“ и партиите: ДПС, „Възраждане“, „Има такъв народ“ .

Съгласно разпоредбите на Изборния кодекс в консултациите може да участват и други партии и коалиции.

Участниците ще трябва да представят писмено предложение за 13-членния състав на РИК, включително за резервните членове.

Номинираните трябва да са български граждани, навършили 18 години с висше образование. Те трябва да са живели най-малко през последните три месеца в България или в друга държава-членка на Европейския съюз, което означава да имат адресна регистрация по постоянен адрес в Република България към 9 март 2024 г. и имат настоящ адрес на територията на България или на държава-членка на Европейския съюз към същата дата.

В случай, че партиите на се разбера за позициите в  състава на комисията, то те ще бъдат разпределени  служебно от Централната избирателна комисия. 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини