От х:

Днес в x:

Шефката на Просветата към учителите: Не плашете децата с неизвинени отсъствия!

Изображение 1 от 3

    Много от учениците от селата и крайните квартали на Хасково не са успели да стигнат до училищата тази сутрин заради изключително затруднената пътна обстановка.

    „За всяко дете, което днес не е в класната стая, имаме информация от родителите, от учителите или от директорите на съответните училища. Заради огромните преспи извозването на учениците от селата не е било възможно“, коментира трудната ситуация от тази сутрин временно изпълняващата началническата длъжност в Регионалното управление на образованието в Хасково Румяна Делчева.

    Децата от с. Въгларово например не са стигнали до училище заради паднало дърво на пътя, по първоначална информация. Учениците от Книжовник също не са успели да пристигнат в класните стаи.

    Голям брой деца в хасковското училище „ Васил Левски“ също ги няма в час заради проблеми с придвижването. В димитровградското школо „В. Левски“ също има много отсъстващи, които са останали блокирани в снега. Голяма част от учениците и от учителите не са успели да стигнат до училището в с. Големанци“, обясни Делчева.

    50 % от гимназистите в Професионалната гимназия по селско стопанство и транспорт също не са дошли. Причината е, че повечето от учениците също пътуват от селата. В тази гимназия ще се учи днес с намалени часове - по 30 минути, тъй като тези ученици, които все пак са успели да пристигнат, са доста мокри.

    Много от децата в хасковския кв. „Орфей“ също бяха въртнати тази сутрин от родителите си по домовете, след като почти час до около 8 часа чакаха тролея, който така и не дойде.

    Засега няма подадено искане за обявяването на дървена ваканция от нито един от кметовете в региона, освен за три от ивайловградските училища, където вече това е сторено и важи до понеделник“, уточни още Румяна Делчева.

    Шефката на образованието в Хасково се е чула тази сутрин с повечето директори на училищата в региона и ги е посъветвала да не натискат родителите да водят децата си на всяка цена в училище при тежката обстановка.

    „Посъветвала съм колегите дори и за утре, където е невъзможно или трудно децата да стигнат до училище, да няма натиск върху тях или родителите им. Съветвам ги и да не ги плащат с неизвинени отсъствия, защото ситуацията е много трудна. Ще намерим начин да извиним отсъствията, така че искам да ги уверя да нямат притеснения за това. Убедена съм, че всеки от преподавателите ще намери начин да преструктурира материала си и ще се навакса. По важното е да имаме здрави деца, отколкото да ги натискаме да пътуват в това време, да рискуваме живота и здравето им“, категорична е Румяна Делчева.

    От община Хасково също заявиха, че всички училищни автобуси са спрени заради тежките пътни условия днес, възможно е и утре пътуването им да бъде отново невъзможно.

    Красимира Апостолова

    Източник: Haskovo.NET

    Коментари в сайта (13)

    • 1
      Лу
      лумпен седесар
      53 -16
      11:05, 18 яну 2017
      40 см сняг ликвидира демокрацията с нейните ценности а какво би станало ако снега е 100см
    • 2
      Жк
      ЖКолев
      24 -24
      11:10, 18 яну 2017
      при 100 см сняг ще се ликвидират комунягите социалисти.
    • 3
      55
      55456525
      47 -11
      11:46, 18 яну 2017
      Хубаво е да се мисли за децата, а ако учителите не успеят да стигнат до училищата заради изключително затруднената пътна обстановка?
    • 4
      11
      1111
      29 -10
      13:47, 18 яну 2017
      А защо не се иска ваканция след като положението е толкова сериозно. Децата ни мръзнат по спирките да чакат тролей, който е претъпкан и пътуването до училище е ад. След което премръзнали и мокри стоят цял ден.
    • 5
      Ма
      Магдалена
      31 -14
      13:56, 18 яну 2017
      Господин Беливанов, защо не обявите дървена ваканция ? Улиците са в ужасно състояние изобщо не са почистени !!! Как мислите при такива условия, че ние родителите ще можем да си пуснем децата спокойни на училища ? То нито таксита могат да дойдат до адрес нито колите могат да се движат !!!
    • 6
      11
      1111
      20 -2
      13:56, 18 яну 2017
      Добре е Тролейбусен транспорт да пуснат още един тролей за децата. Нали все пак си плащаме за което трябва и да получим нещо насреща. Не може само да си гледат печалбите.
    • 7
      Ан
      ани
      23 -18
      14:03, 18 яну 2017
      Госпожо,Делчева,като сте толкова притеснена за децата,дайте акъл на директорите какво да правят.Явно те не са притеснени за децата, а за учителите да не говорим.Пълно безхаберие.
    • 8
      Пе
      Петър Янчев
      18 -7
      16:19, 18 яну 2017
      2014-2015 година.В региона на Бостън падна сняг според метеоролозите откакто се измерва може би над 100 год. най-много.Гледайки сега снимки от ХАСКОВО.Виждам,че снега в Хасково е повече за по-кратко време.Там метеоролозите казаха ще вали.Спряха метрото,децата не ходиха на училище.ФИРМИТЕ НЕ РАБОТЕХА.И тази процедура се повтори 4-5 пъти по за 2-3 дни.И никой не мърка.Всеки си взе греблото и си почисти неговият район.И на учителите времето им стигна.И фирмите си изпълниха програмите.Никой не може да си позволи да претежава скъпо струваща техника която да се използва веднъж на 9-10 год.Това е от вашите данаци.Така,че стига мрънкащи,Хващайте греблата.САЩ КЕЙМБРИДЖ.
    • 9
      Пи
      Питане
      10 -6
      17:26, 18 яну 2017
      Трябва да се знае тези учители, които не са на работа - по кой параграф отсъстват - пуснаха ли си отпуски, на тях навикаха ли им се, че ги няма в училище или просто така може - неофициално. Пък когато на други им се наложи да отсъстват в учебно време директорката обикновено отказва - не можело. Как за едни може, за други не може! Човештината трябва да е равна за всички - не само за тези, които се мазнят на директорката "Слънце". Едни все са възпрепятствани, с ангажименти, пък други и за хора не ги считат. Особено при една бясна директорка с противна физиономия!
    • 10
      Уч
      Учител
      7 -2
      18:00, 18 яну 2017
      В пълно противоречие с това г-жа Алексиева - зам. Директор в СУ "Стефан Карадажа" днес мина по класните стай и е накара учителите да пишат отсъствия! Г-жо Алексиева гледайте си спортната част на която сте и зам.Директор и ни оставете да работим!
    • 11
      Уч
      Учител
      3 -7
      18:08, 18 яну 2017
      Защо не си затворите децата по домовете и да не бъ... Виж коментара
    • 12
      Тя
      Тя и една друга
      11 -3
      18:14, 18 яну 2017
      Има и друга такава неадекватна директорка - мислеше, че мениджърски екип ще изгражда, ама нещо мишките взеха да напускат потъващия кораб. Защото напоследък госпожата го раздава само с медийни изяви и показност. Какво ще обясни тая госпожа за последния месец - децата все бяха ангажирани с извънредни дейности - подготовки, репетиции, изработки - нали се сещате, че това не минава без ангажиране и на родителите. Ще ни заплаща ли тая същата директорка, времето, което трябва да се краде от работа и семейство, за да може да перчи тая никаквица пред камерите! От колко време тая същата е недостъпна за родители - предишния месец все в подготовки, в интервюта, да си развява байряка по институции. Сега все е в липса - изобщо "голема работа" е станала. Тя голямата работа и впечатляващо се пука като назрее. Хо.-хо-хо.
      • Не
        Незапознат
        13 -2
        21:58, 18 яну 2017
        Ако позволите само едно уточнение.Или забележка за неточност.Мишките не са никакви мишки които напускат кораба.Нито като личности нито като длъжност.И не го правят защото потъва.Знам че искате да гоползвате това като основен аргумент за определенията които сте описали по долу.Но имайте търпение.Изчакайте нещата да се случат.Да се отприщи вълна от вариции на
        коментари които ще ви удовлетворят.Но нищо няма да променят.
    Последни новини