От х:

Днес в x:

Обезщетяват с близо 10 млн. лв. стопанствата, пострадали от птичия грип

Близо 10 млн.лв. допълнителни средства гласува на заседанието си днес правителството за мерки за ограничаване и ликвидиране на болестта „инфлуенца по птиците”, която засегна много стопанства в страната, включително и на територията на Хасковска област.

Средствата ще отидат основно при стопаните, чиито патици, гъски, кокошки и птици бяха умъртвени заради заразата.

Стопани от региона на Хасково са сред най-засегнатите в страната. Още в началото на годината „птичата чума“ налегна хвъркатите в бившия птицекомбинат в Хасково, не пощади и стоката във фермата в димитровградското село Каснаково. В двата обекта бяха умъртвени общо 85 000 птици.

В още три огнища на птичи грип  в птицеферми в селата Малево, Манастир и Доситеево БАБХ унищожи общо 40 000 патици преди седмица.

„Предприехме всички мерки, за да ограничим неблагоприятните последици от заразата. Дай, Боже, да се справим, тъй като България е вторият износител на гъши и патешки дроб в Европа, коментира министър-председателят Бойко Борисов.

Освен за обезщетения, отпуснатите средства обезпечават работата на диагностичните екипи за клинични прегледи и вземане на проби.

От три дни няма регистрирана нито една нова положителна проба за птичи грип, съобщи и министърът на земеделието и храните Десислава Танева на днешното правителствено заседание.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини