От х:

Днес в x:

2016-а: Хасково даде президент на България, добра година за културата, лоша за Пощата

Изображение 1 от 5

    Повечето хора, с изключение на членовете на правителството, намират отминалата 2016-а за трудна, лоша, проклета година. Хасковлии не правят изключение.

    На националната политическа сцена през годината обаче Хасково присъства мощно в новините - излъчи петият демократично избран български президент. Изборите за държавен глава бяха спечелени от ген. Румен Радев, роден в Димитровград, възпитаник на хасковската Немска гимназия, а след това завършва със златен медал Математическата.

    Изтеклата година безспорно беше успешна за културата в Хасково, но лоша за Пощата

    (Ако ви мързи да четете, по-долу има обзор на годината от колегите от телевизия eTV)

    Богата културна програма беляза 2016-а. За разлика от криминалната програма, чийто пик беше обирът на Пощата. 2 млн. лева бяха задигнати, а въпреки че полицията арестува заподозрени за обира, парите потънаха вдън земя.  

    Но да започнем с културата.

    Безспорно най-вълнуващите моменти през годината получиха меломаните- от любителите на рока, през ценителите на джаз музиката, до почитателите на класика. Годината беше изпъстрена с много музикални изяви, театрални премиери, а Фестивалът „Хасково джаз“ отбеляза и своята20-та годишнина.

    За юбилея гуруто на джаза в региона Димитър Русев -Мутата направи невероятен подарък за Хасково, като привлече за участие във Феста един най-добрите джаз тромбонист Конрад Хъруиг, който за първи път гостува изобщо в България.

    Исторически ще остане за Хасково октомври месец, когато само в рамките на седмица на местна сцена се качиха двама класни световноизвестни музиканти.

    Хасковската група „John Steel” доведе в Хасково последния вокалист на „Рейнбоу“ Дуги Уайт, с който в последния ден на тридневната „Октомвриадата“ направиха щастливи няколко поколения рок фенове, дошли да ги слушат под звездите на откритата сцена на пл. „Свобода“.

    Буквално преди ден пък стана ясно, че местната група записва втория си албум с лейбъла на популярния шотландец, а вокалист в него ще е самият той-Дуги Уайт.

    Ден след това емоциите от рок сцената се пренесоха в класиката на сцената на читалище „Заря“, на която солистът и концертмайстор на Кралски Концертгебау оркестър – Амстердам Веско Ешкенази свири заедно с Камерния  оркестър на Хасково с диригент Цанислав Петков и вдигна публиката на крака.

    Освен това Хасково стана града на историческото запознанство между двамата големи от рока и класика -Веско Ешкенази и Дуги Уайт, които се срещнаха и ръкуваха между пресконференциите си в зала “Хасково“.

    Още един хубав момент буквално в край на последния месец на годината, донесе радост на местните рок фенове и гордост за града.

    Младата рок група "Different Highway" беше посочена от жури и зрители в първото издание на телевизионния музикален реалити формат „Голямото рок междучасие“, като една от най-добрите ученически банди у нас.

    Нахъсаните младоци сред петте най-харесвани банди в конкуренцията от 148 групи от цялата страна.

    Пък в края на годината Хасково се записа със златни букви в книгата на хоровото изкуства у нас изкуство у нас с провеждането на Първия национален фестивал на коледната и новогодишната песен. Първото издание на фестивала даде заявка за утвърждаването си като ежегодна среща на българските хорове и българските композитори с публиката в навечерието на Коледа.

    В крими хрониката на годината пък безспорно фаворит беше големият обир на Пощата в Хасково, който напомни на паметливите обира на клона н БНБ в края на 80-те.

    Разследването по каза, че анализът на Haskovo.net дни след обира, е доста близо до истината. В материала криминалисти-ветерани коментираха, че в обира на века със сигурност е замесен вътрешен човек. И наистина, сред задържаните се оказа шефът на инкасо звеното Тихомир Мавродиев. Заедно с него в ареста посрещна Новата година и шампионът по мотокрос Красен Кънчев.

    2016-та беше белязана и с няколко черни събития, в които загинаха няколко младежи и почерниха техните семейства. Една от тях е тежката катастрофа до ханче „Клокотница“ край Хасково, където черно Ауди А6, шофирано от 36-годишният Делян, погуби две момичета с мотопед – Никол и Даяна на 15 и 16 г. Телата им бяха изхвърлени на метри от мястото на инцидента от 29 юли. Часове наред полицаи правеха огледи на местопроизшествието, а покъртителната картина остана в съзнанието на всички, които бяха допуснати до мястото на жестоката трагедия. Тя предизвика редица гневни реакции у хасковлии, както и недоволството на местни рокери, които излязоха на протест пред съдебната палата в Хасково и станаха част от броженията в страната. Мотористите в областния град настояха за спазване на законите за движение по пътищата.

    Друго черно Ауди катастрофира по пътя между Хасково и Димитровград на 8 април.

    При свирепия челен сблъсък с камион загинаха трима младежи. Районът край разклона за летище Узунджово беше като същински апокалипсис – Аудито и камиона бяха омачкани, събраха се множество полицаи, медици от Спешното, които се опитваха да спасят пътниците в двата автомобила. Пристигнаха и множество пожарникари, които рязаха смачканите тенекии, за да извадят пострадалите. За пътниците в спортната кола ситуацията беше неспасяема. 23-годишният шофьор от Димитровград издъхна на път за болница, а 30-годишен негов съгражданин излетя от колата и остана на място. Дни по-късно в болницата издъхна и третият спътник в спортното Ауди – 19-годишната Натали от Хасково.

    През годината своите присъди чуха тримата извършители на обира на възрастно семейство в село Малко градище в първите дни на ноември 2014 г. На първа инстанция в Хасковския окръжен съд Стойчо Огнянов, Иван Георгиев и Васил Атанасов получиха наказания съответно от 5, 6 и 7 години затвор. То беше одобрено от магистратите след постигнато споразумение с прокуратурата. Те бяха признати за виновни за бруталния обир над Боню и Мавруда Добреви. Нападателите нахълтаха в къщата на семейството и след изтезания с моторна резачка задигнаха 2500 лева.

    През лятото на 2016-та възникнаха и множество огнени бедствия в областта, заради които неведнъж бяха свиквани десетки кризисни щабове. Някои от пожарите застрашаваха и крайни къщи в села. До по-сериозни инциденти обаче не се стигна. Един от големите инциденти беше и пожарът в шоурума на бившия кмет Георги Иванов, намиращ се на пътя между Хасково и Димитровград. В огъня бяха опожарени 4 ретро автомобила, както и част от сградата, а според екс градоначалника щетите възлизат на над 1 млн. лева. Той беше категоричен, че това е палеж. До този момент извършите не са разкрити.

    Екип на Haskovo.net

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (8)

    • 1
      34
      342816
      9 -9
      11:35, 2 яну 2017
      Добра година и за Наска от общежитието. Никой от управниците не можа да я пенсионира, макар че отдавна е навършила години за пенсия. С кеф чака новото увеличение на заплатите, че нейното ще е най-голямо. За облагите пък да не говорим. Резил голям за Колев и за РУО, За нейния пък граници няма. Голям егоизъм, голяма наглост, голямо властолюбие. Безхаберно самочувствие, което няма никакво покритие.
      • Ее
        Ее
        19 -2
        12:23, 2 яну 2017
        Извинете, но не ви ли омръзна под почти всяка новина да пишете за въпросната Наска? Нито я познавам, нито я защищавам, но лично на мен ми писна да чета за Наска, дето трябвало да се пенсионира под материали на всякакви теми. Направете нещо реално, протестирайте, не знам още какво, но стига сте писали из хасковските сайтове. Очевидно от това полза няма, само досаждате на читателите..
      • Sc
        Scarface
        0 -1
        19:06, 2 яну 2017
        Какво да протестира.Ако има за какво.Кой и е крив че навремето не е избрала
        правилният човек да чука.Пък и чакайте това е началото.Друга една пък ей сега
        ще надаед подобен вой за една директорка.Нея пък хем я сърби хем я боли.Кое
        от двете е повече кой знае.
    • 2
      Пе
      Пета колона
      3 -2
      14:23, 2 яну 2017
      Равносметката-****,наркотици и рокЕНДрол,някое и друго убийство и самоубийство,малко черна хроника за аромат,но вервайте,хубавото тепърва предстои.ЧНГ!Чаоте!
      • До
        дора
        4 0
        20:57, 2 яну 2017
        Честита Нова Година на всички хасковлии
        Нека си пожелаем една мирна и щастлива година,повече усмивки и разбирателство между всички.Нека бъдем добри.
    • 3
      Jh
      JHB
      6 -3
      22:30, 2 яну 2017
      Льотчика радев бил от Димград, не от Хасково- слава богу. Отива му да е от бригадирския град, с тази физиономия. Ще бъде цял мандат под чехъла на Курнелия. Ето това се казва истински чехльо.
    • 4
      Пи
      Пиночет
      5 -2
      23:36, 2 яну 2017
      Новия комунистически президент -Румен "Фърфърътката" ще е като всички комунистически президенти...Ще лъже за Европа,а ще ни навира в казана на руския ад. Благодарим ви другари червени президенти за топлите грижи!
    • 5
      49
      498216
      2 -3
      01:19, 3 яну 2017
      Давай, Наске, иху-иху-иха-ха! Всички комунистически управници са зад гърба ти вече повече от 20 години. То затова и града ни е на тоя хал. Давай, Наске! Пари при пари отиват. Където е текло, не спира да тебе. Иху-иху- хопа-хоп. Едно хорце за новата заплата. Иха-ха-ха. Будалите ряпа да ядат. :)))
    Последни новини