От х:

Днес в x:

Най-добрият в света ендоскоп за ранна диагностика на рак работи в МБАЛ

    МБАЛ-Хасково се сдоби със супермодерна апаратура за ранна диагностика на туморни образувания на дебелото черво и стомаха. Придобивката е разположена в ендоскопския кабинет на 2 етаж на Консултативно-диагностичния блок на хасковската болница.

    Това е ендоскопска апаратура за колоно и гастроскопии на фирма “Olimpus” и е най-добрата в света в момента, каза гастроентерологът д-р Валентин Вълканов. Новата техника има всички иновативни функции, както и NBI филтър за откриване на ранни лезии по лигавицата на храносмилателния тракт, за да могат да бъдат установени в ранен стадий, което е превенция за онкологичните заболявания.

    В света хората над 50 г, които се считат за рискови за такъв вид заболявания и си правят профилактични изследвания. С новата апаратура в МБАЛ Хасково могат да се премахват тези образувания в ранен стадий - чрез ендоскопско отстраняване под анестезия, като се избягва оперативната интервенция.

    Д-р Вълканов уточни, че с такава разполагат по-големите болници като София, Пловдив и Варна. Изследванията на новия апарат се извършват по здравна каса без доплащане.

    Доставена е в средата на ноември, като преди това лекарите са работили с по-стара апаратура и нерядко се случвало пациентите да бъдат пренасочвани към по-големи болници. С тази в хасковската болница обучени трима лекари, като двама от тях са със сертификат за втора степен. В най-скоро време предстои и третият медик да получи подобна квалификация.

    До обяд днес в отделението са прегледани 8 пациенти, като средно всеки ден се правят около 10-12 процедури. За малко повече от месец, откакто е доставена новата апаратура, са извършени около 30 премахвания на туморни образувания.

    В болницата смятат, че личните лекари трябва да знаят, че МБАЛ-Хасково разполага с такава апаратура и да насочват пациентите там, а не към Пловдив или София. За съжаление обаче много джипита не подозирали, че в Хасково има подобна апаратура.

    Идеята на ръководството на болницата е да се закупи апарат и за РПЦ процедури за премахване на камъни от жлъчката, каза още д-р Вълканов.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (7)

    • 1
      Че
      Честито
      15 -2
      23:19, 28 дек 2016
      Госпожо Кутелова,
      поздравления, прекрасна новина, но защо трябваше да я украсявате с глупости от сорта на "Най-добрият в света ендоскоп за ранна диагностика на рак работи в МБАЛ ...супермодерна апаратура... най-добрата в света в момента..." Глупости на таркалета, които опорочават наистина добрата новина. Успех на лекарите, и здраве за Вас, че то за друго може вече да е късно.
      • Ан
        Анета Кутелова
        3 -1
        12:20, 29 дек 2016

        Да уточня: "Най-добрият в света ендоскоп за ранна диагностика на рак работи в МБАЛ ...супермодерна апаратура... най-добрата в света в момента..." са твърдения на д-р Валентин Вълканов, а не украсяване от автора!

    • 2
      Ра
      Радо
      6 0
      06:55, 29 дек 2016
      Това е ендоскопска апаратура за колоно и гастроскопии на фирма “............” и е най-добрата в света в момента ........ тъй като всички се изявяваме като редактори хайде и аз малко :)
    • 3
      Ха
      ха дано
      7 -1
      09:45, 29 дек 2016
      И дано се извършват с упойки вече тези процедури, след като апаратът е на такова ниво, за да кажем,че всичко е като по белия свят.
    • 4
      Аг
      Агент Скъли
      6 0
      12:54, 29 дек 2016
      Вероятно и заглавието е сложено от д-р Вълканов. Само дето като е заглавие става и авторска теза. Страхотно уточнение. Дано Новата 2017 да Ви донесе много щастие, любов и заглавия! Жива и здрава бъдете и се насочете към телевизията.
    • 5
      Jh
      JHB
      3 -1
      13:53, 29 дек 2016
      Най-добрият в света...Да не би да е руски този уред? Или пък не, там се лекуват с препарат за вана- пийваш и директно се спасяваш - от русия в рая.
    • 6
      12
      123
      4 0
      16:50, 29 дек 2016
      същия такъв апарат работи от година и половина в мбал свиленград
    Последни новини