От х:

Днес в x:

Учени дават надежда за нов метод за лечение на рак на дебелото черво

Учени се надяват, че може да бъде намерен нов метод за лечение на рак на дебелото черво, след като в резултат на изследвания е разрешена съществуваща от десетилетия загадка защо имунната система на пациентите не разпознава болестта, предаде ДПА /Пи Ай мидия.

Изследователи от университета в Глазгоу и от института "Бийтсън" към британския Център за изследване на онкозаболяванията установиха как този вид рак се крие и имунната система не може да го унищожи.

"Обикновено имунните клетки поддържат нещата както трябва, патрулират като охранители, борят се с всички вредни бактерии и поддържат червата здрави", казва доктор Сет Кофелт, ръководител на изследването.

Според специалиста, когато клетките в червата станат ракови, те "уволняват тези "охранители" и всички методи, които те използват, за да общуват помежду си и да координират отговор срещу болестта, не се активират.

"Ракът не иска имунните клетки да го разпознават като заплаха, затова ги манипулира, така че да не могат да видят заплахата и да нанесе щети", казва още Кофелт.

Учените твърдят, че откритието им дава възможност за потенциално обръщане или предотвратяване на този процес. Така имунната система ще може да види опасните клетки, да ги спре да растат и да се размножават.

Резултатите от проучването са публикувани в издание на Американската асоциация за изследванията на ракови заболявания.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини