От х:

Днес в x:

Десетки с усложнения от грип в МБАЛ, обявяват епидемия

    Регионалната здравна инспекция в Хасково свиква извънредно заседание заради епидемиологичната обстановка в региона. Данните за заболелите от вчера бяха 273 на 10 000 души. Днес обаче стойностите се покачват и са около 300 на 10 000, което е много близко до изискваните 310 случая за обявяване на грипна епидемия, заяви шефката на РЗИ д-р Соня Димитрова. Тя уточни, че решение за това ще бъде взето малко по-късно през деня.

    Ръст на болните от грип започна още началото на миналата седмица, като вчера коридорите пред кабинетите на джипитата бяха претъпкани. Опашки от пациенти имаше и снощи пред дежурните в Неотложна помощ, както и през почивните дни.

    Нерядко се случва заради закъсняло лечение да се получат и усложнения, които водят до пневмони и други хронични обструктивни белодробни заболявания (хронично възпаление на белия дроб). Десетки такива пациенти са настанени в различни отделения на МБАЛ-Хасково. В Първо вътрешно отделение само за 5 дни, от 23 декември до вчера, са постъпили 19 души, каза шефът д-р Светослав Хрусанов. Най-много са от вчера, когато са хоспитализирани 10 болни. Голяма част от общия брой са приети в неделя, когато са били изпратени от лекарите в Спешното.

    Обикновено пациентите постъпват с много висока температура – 39-40 градуса и кашлица. Повечето от пациентите са възрастни – над 60 г, има и двама мъже на около 40-годишна възраст. На този етап отделението работи с пълен капацитет, тъй като има и хора с други заболявания. То разполага с 25 легла, които на този етап са достатъчни да се поеме потока от пациенти.

    Болни с различни усложнения има още в Инфекциозно отделение, в Детско, Второ вътрешно.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Ва
      ваня
      12 0
      13:12, 28 дек 2016
      Бързо оздравяване .
    Последни новини