От х:

Днес в x:

595 безработни от областта ще учат за готвачи, цветари и чиновници

Общо 595 безработни от региона се предвижда през 2009 г. да преминат обучение за придобиване на професионална квалификация по 18 специалности, съобщиха от областната администрация. Това стана ясно днес на заседание на комисията по заетостта към областния съвет за развитие.

Курсовете са за придобиване на квалификационна степен по графичен дизайн, оперативно счетоводство, текстообработване, заваряване, организация на туризма, хотелиерство и други. Подробната справка за специалностите бе представена от Росица Колева от дирекция "Регионална служба по заетостта" – Хасково.

Данните сочат, че най-много лица ще бъдат обучавани за готвачи – 96 души, 60 безработни ще учат текстообработка, 47 – административно обслужване, 40 – цветарство.

На заседанието бяха съгласувани и списъците за ключовите компетентности, като чужди езици и компютърни умения, по които също ще се извършва обучение през 2009-а. Общо 179 ще посещават курсове по чужди езици. Най-много са желаещите за английски - 122, 26 ще ходят на курс по гръцки, 13 на немски, 10 на руски и 8 – на турски.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини