От х:

Днес в x:

Москов разпореди проверки за заразите в бежанския лагер в Харманли

Медицински екипи влизат в бежанския лагер в Харманли за проверки на случаите с кожни заболявания там по заповед на министъра на здравеопазването Петър Москов.Той е издал заповед заради  извършената оценка на епидемиологичната ситуация в регистрационно-приемателен център необходимостта от организиране на превантивни мерки там. 

Заповедта възлага на РЗИ –Хасково да окаже съдействие на центъра като организира и участва в сформирането на екипи от медицински специалисти-паразитолози, дерматолози и педиатри, които да направят необходимите прегледи и изследвания. Трябва да бъде извършен скрининг на всички домуващи бежанския лагер за установяване дали действително там има случаи на краста и кожна лайшманиоза.  Според разпореждането на министъра, при съмнение за наличието им трябва се организира консултация с паразитолог и да се правят необходимите изследвания за определяне на лечение. 

Регионалната здравна инспекция в Хасково трябва да окаже методическа помощ за извършване на дезинфекция на остите си следва да взаимодейства с лекари и други медицински специалисти от територията на целия центъра. Вразпоредената от министъра акция в бежанския лагер ще участват лекари от дейнМБАЛ Хасково и МБАЛ Харманли.

Само преди дни и обмбуцмънът Мая Манолова се намеси за решаване на проблема в лагера. Тя изпрати еким от специалисти, които констатираха, че там има хора с различни кожни заболявания. Затова и Манолова изпрати препоръки за действие до институциите.

Шефът на Държавната агенция за бежанците и главният епидемиолог д-р Ангел Кунчев, които също бяха на място успокоиха , че няма опасност за града.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

  • 1
    24
    246931
    8 -10
    11:09, 19 ное 2016
    Москов е единствения здравен министър, който реално нещо се опитва да промени в добра посока, но тъй като батакът е голям, получава незаслужено много хули. Най-много недоволни има в лекарското съсловие, май защото се прави опит за подобряване на услугите с намаляване на корупцията в тези среди. 27 години почти нищо добро. Искане на допълнителни пари от данъкоплатеца, а той няма откъде да ги вземе. Затова обявяват Москов за луд, а това е повече от грозно, повече от неморално..
  • 2
    Аб
    Абе
    6 0
    13:35, 19 ное 2016
    що не си проверявате текстовете преди да ги публикувате.Пълни са с грешки-отвратително за четене!Неграмотници...
  • 3
    М-
    М- 13
    5 0
    21:00, 19 ное 2016
    Искам да споделя, че по телевизията показват,че в България има около 260 000 свободни места за медицински сестри където и да си потърсиш работа казват,че няма свободно място особено,ако си на 60 години и си болен от диабет.Къде по света лекарите са еднолични търговци и по какъв начин ти продават здраве?Повече от общо практикуващите лекари особено по селата работят без сестри после по обед хукват към частните си кабинети и върви си търси домашния си лекар.Чудя се каква е тази дискриминация относно диабетно болните и знаят ли какво ги чака тези ,които трябва да помагат?
  • 4
    Вв
    Вв
    1 0
    23:10, 19 ное 2016
    Москов дане разпорежда , ами да докара доктори от Сирия и Афганистан щото тька не сме виждали такива болести !Като си вкараха заразите да си докарат и запознати с тях . И не е вярно , че няма опасност за хората . Като мине зимата и се появят насекомите , ето ти зараза !
  • 5
    12
    123
    0 0
    09:12, 20 ное 2016
    Време беше да се реагира, болестите са от няколко месеца! Кой знае още какви други болести имат, скоро и въшки може да тръгнат! Пратете си ги там от където са дошли докато не е станало нещо по-сериозно!

Още новини

Последни новини