От х:

Днес в x:

300 ученици тръгват на поход-поклонение по стъпките на българската армия

300 ученици от област Кърджали тръгват на поход-поклонение „По стъпките на българската армия” на 8 и 9 октомври, събота и неделя. Събитието е включено в Националния календар на честванията по повод 100 години от Първата световна война, съобщават от областната администрация.

Организира се от инициативен комитет, председателстван от областния управител Илия Илиев, с подкрепата на Министерството на отбраната  и се провежда за четвърти пореден път.

Девет ученически туристически отряда – от  Езиковата гимназия „Христо Ботев”, СУ „Отец Паисий”, СУ „Петко Р. Славейков”, от основните училища „Св. Св. Кирил и Методий”, „Сввети Климент Охридски”, от СУ „Христо Смирненски” в Черноочене, СУ „Васил Левски” в Крумовград, СУ „Отец Паисий” в Кирково, СУ „Васил Левски” в Ардино и  отряд отСъюза на ветераните ще се включат в похода, който тръгва в събота, в 9 часа, от площада пред Дома на културата.

Колоната ще води полк. Лалов от Министерството на отбраната. В събота участниците ще положат венци на признателност и ще изнесат тържествена програма пред паметниците на загиналите фронтоваци в село Шумнатица и в Крумовград и ще нощуват в палатков лагер на полигона край Широко поле. В неделя в 10 часа ще има честване пред войнишкия паметник в Пчеларово,  а от 14 часа пред Паметника на освободителите в Кърджали ще бъде церемонията и награждаването на участниците, на която инициативният комитет кани всички граждани, се казва в прессъобщението.

 Съпътстваща проява на събитието ще бъде и тържествената лектория, посветена на героите от Първата световна война, която ще се проведе на 7 октомври, петък, от 16 ч.  във Военния клуб. 

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини