От х:

Днес в x:

40% спад на катастрофите след засилен контрол по пътищата и камери

    Опитът показва, че благодарение на камерите за видео наблюдение по пътищата, засиления полицейски контрол и добре обозначените пешеходни зони, престъпността намалява с 30-40%, в това число и катастрофите. Това каза директорът на полицията в Хасково комисар Ангел Цанков по време на заседанието в Областната комисия за безопасност на движението по пътищата, което се проведе в Областна администрация. Той допълни, че въведените мерки дават вече доста добри резултати в превенцията на пътя. В Димитровград например катастрофите с пострадали са намалели с около 30-40% от 2012 година. От администрацията в Бригадирския град допълниха, че вече са монтирани още камери на входно-изходните артерии и всички възлови кръстовища.

    От община Хасково също работят по проект за система за видео наблюдение, какво се разработва и в община Харманли.

    От Комисията отчетоха още, че пътно-транспортната обстановка в областта се подобрява. До края на август през тази година са станали по-малко произшествия в сравнение със същия период на миналата година. Броят на загиналите обаче остава непроменен.

    По данни на КАТ -Хасково през 8-те месеца на тази година в региона на Хасково са станали общо 800 ПТП-та, които са със 79 по-малко в сравнение със същия период на 2015 година. 190 от инцидентите през тази година са с пострадали хора, има и 16 загинали, а ранените са 245.

    Най-често тежките катастрофи стават в петък, събота и неделя. Като часови диапазон произшествията с пострадали хора се случват между 10 и 21 часа, а тези с материалните щети обикновено се случват между 11 и 21 часа.

    Основната идея, около която се обединиха членовете на Областната комисия за безопасност на движението по пътищата, е превенцията. Те споделиха помежду си добри практики и набелязаха още идеи за намаляване броя на пътните инциденти. Общините Димитровград, Хасково, Минерални бани са сред пионерите в поставянето на сигнални светещи табели край пешеходните пътеки.

    Изводът е, че и сериозните инвестиции в сигурността и на пръв поглед дребните превантивни дейности дават резултати, обобщи председателят на комисията зам.-областният управител на Хасково Валентин Ангелов.

    Подготовка на пътната мрежа за зимните условия, подмяна на пътната сигнализация, където е необходимо, и освежаване на маркировката-това са част от дейностите, които общините могат да направят без много средства, препоръча комисар Цанков и припомни, че още от сега трябва да се организират дейностите по почистване и поддръжка на пътищата през зимата.

    Валентин Ангелов пък призова за повече работа с децата в училищата и за обединяване на всички институции, НПО и медии с основна цел - опазване живота и здравето на участниците в пътното движение.

    По повод Европейския ден без загинали на пътя – 21 септември , Областна администрация Хасково ще си партнира с МВР и ще публикува на страницата си ежечасни информации за хода на операция EDWARD и ще съобщава за броя на ПТП-тата в страната и в региона.

    Ива Иванова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      66
      66666
      10 -1
      17:35, 20 сеп 2016
      Какъв спад на катастрофите кви пет лева то не минава ден без катастрофа
    Последни новини