От х:

Днес в x:

Ученици ще карат часове в защитената местност „Злато поле”

Приет е планът за управление на защитена местност „Злато поле", разположена в землището на едноименното село в община Димитровград, съобщиха от РИОСВ Хасково. Това е втората защитена територия след резерват „Вълчи дол" на територията на регионалната екоинспекция в Хасково с план за управление. Документът има десет годишен период на действие. След неговото изтичане този период се актуализира съгласно закона за защитените територии действащ у нас.

Планът дава възможности за развитие на защитената територии в един по-дългосрочен план. Част от него са разработената програма и проект за управление, в който са заложени приблизително необходимите средства за реализиране на дейности, които ще допринесат за опазване на популациите на редки и защитени видове от флората и фауната в защитената местност.

Важна част от бъдещето на тази защитена територия е създаването на орган за нейното управление. В него е предложено участие да вземат представители на местната власт и природозащитни неправителствени организации. В документа е предложено с цел по-лесното управление на защитената местност да се обособят три зони – сърцевидна, зона за управление на биологичното разнообразие и зона за развитие на туризъм и инфраструктура.

Според плана за управление, защитена местност „Злато поле" е изключително подходяща за развитие на образователни дейности с ученици и студенти. Територията има потенциал за развитие на някой форми на алтернативния туризъм, особено орнитотуризма, имайки в предвид птичето богатство на защитената местност, познавателния туризъм, както и хобитуризма. Тази влажна зона е посещавана предимно от любители на риболова, заради различните видове риби, обитаващи водите басейни в защитената местност.

Сред основните цели на този план са опазването на популациите на зимуващия в границите на защитената местност световно застрашен вид – малък корморан и опазване на смесената чаплова колония. Възстановяването на популацията на блатното кокиче, опазването на бялата водна лилия и сирийската чесновница са посочени като второстепенни цели от създателите на плана за управление.
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини