От х:

Днес в x:

2000 първокласници от хасковска област ще получат по 250 лева на есен

250 лв. ще бъде еднократната целева помощ за учениците, записани в първи клас на държавно или общинско училище, за покриване на част от разходите им в началото на новата учебна година. Това реши на заседание днес правителството.

От средствата в страната се очаква да се възползват около 46 000 деца, чийто семейства отговарят на условията за социално подпомагане.

Правителственото решение предвижда целевата помощ да се предоставя без подоходен тест за деца с трайни увреждания, деца с един жив родител и за деца, настанени в семейства на роднини и близки и приемни семейства.

Еднократната помощ се отпуска и на семейства, чиито деца са записани в първи клас за първи път. В Хасково сумата  ще бъде изплатена на родителите на около 2000 първокласници, обясни шефът на Социалната областна служба Стефан Манахилов.

Тази година напрактика повече семейства на първолачета ще получат помощта, тъй като ножицата на финансовата рамка за средномесечен доход на член от семейството се отваря  с  50 лева.

Промяната влиза в сила от първи юли тази година. Според нея средномесечния доход на член от семейството за предходните 12 месеца трябва да е по-нисък или равен на 400 лв, а не както беше до сега- с лимит  350 лева.

Срокът за подаване на заявлението за отпускане на помощта след записване на детето в първи клас е не по-късно от 15 октомври на текущата учебна година.

Мая Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Дъ
    Държавата мащеха
    6 0
    14:08, 8 юни 2016
    Пишете колко първолачета няма да вземат, те всички са българчета. ЗА СЕГА!
Последни новини