От х:

Днес в x:

Хасковлия удря 100 евро в Монте Карло, французи плетат крака в хоро

Първото, което посрещна актьора Янко Митев при завръщането му от Франция, бе сметката на Мобилтел, акуратно пъхната в пощенската му кутия.
Още не съм си дошъл, и ме почват - каза актьорът и прибра плика в джоба си, твърдо решен да си разваля настроението по-късно.
Групата от 30 души от Хасково, която замина за седмицата на града във френския град Монпелие, се прибра рано сутринта във вторник.
Там в специална сграда бяха представени снимки на забележителностите от града и региона – статуята на Богородица, тракийската гробница край Узунджово, експонати на историческия музей, Перперикон. Във френския град бе и народния оркестър на общината, танцов състав "Южняци" с ръководител Веско Димов, куклен състав от театър "Иван Димов", човекът – джаз Митко Русев.

В Словения, като разбраха, че сме българи, веднага ни забиха в ямата, разказва Янко Митев. После уточнява, че "Ямата" се казва луксозния хотел, в който отседнали пътем. Минали и през Кан и то по същото време, когато във фестивалния град се намираше и звездата Робърт де Ниро. Обаче не ми се обади, признава Митев.

На 22 юни нашите се добрали до Монпелие. 3000 български студенти учат в близо половин милионния град. Тук се намира най-старият медицински университет в света, в който е учил Нострадамус.
Изложбената зала, в която трябвало да подредят изложбата, се оказала паметник на културата и в нея било забранено да се забие дори един пирон. А как се подреждат снимки на стената без пирон?
С тиксо, издава Митев. Впрочем, един от нашите все пак успял да бучне един гвоздей, докато другите отвличали вниманието на шефа на галерията с игриво изпълнение на "Изгреяла е месечинка". Изобретателна нация сме, нищо не може да ни се опре.



Концертът на хасковската група в парка на в Монпелие същата вечер събрал очите на публиката. Французите, които не се интересуват от нищо, освен от себе си (и отвреме навреме – от англичаните), били силно впечатлени. Неколцина дори се хванали да играят хоро, но набързо оплели краката. Митев се изхитрил и ги снимал с камерата. Забавна гледка.



Фотоапаратът пък е запечатал една необичайна метална кутия със странни картинки по нея, изтипосана насред тротоара. Знаеш ли какво е това, лукаво пита Митев. Трудно е да се досети човек, колкото и да се чеше по главата. Тоалетна за кучета.

Айде стига бе, би възкликнал всеки нормален българин. Честно казано, точно така възкликна и пишещият тези редове. Тоалетна за кучета, повтаря Янко Митев и обяснява, че такива кутийки имало на всяка крачка. А в тях – найлонови ръкавици, кесийки и лопатка. Като се наака домашният любимец на тротоара, слагаш ръкавиците и .... нататък е ясно.



Монпелие много прилича по атмосфера на старинния Пловдив, разказва актьорът. Зеленина има навсякъде, цветя, палми, с автоматично подземно поливане. Времето обаче е горежо и влажно, останахме без сандали. Без сандали?! Разлепиха се, обяснява Митев.

След едноседмичен престой в Монпелие групата заминала за Карно, където също представили изложбата, посветена на Хасково. Минали и през Авиньон. В този град се е намирал папския дворец. На една от кулите му се извисява подобна на хасковската Богородица. По-малка е от нашата, преценява Митев. И допълва: Но е златна.

Българските магазини "За един лев" във Франция се наричат "За две евро". Стоките вътре са същите като в България. Цената, разбира се, съответства на табелата. Французите са по-напред с материала.

Арт пазара в Карно силно впечатлил нашите. Един уличен художник също бил силно впечатлен от нашата група и знак на уважение към българското изкуство набързо нарисувал шарж на Янко Митев и му го подарил. Прилагаме го като доказателство към текста.
Арт пазара в Карно се прави всяка сряда. Пълно е с красиви предмети, дрехи, чанти, шапки. Цените не са високи, разбира се – за французите. За нас – друга работа. Отидеш ли там с жена си – изгорял си, предупреждава Митев. Лично аз мисля да го послушам.

Френските пътища също впечатлили нашите. Много са зле – един катаджия не видях, споделя Митев. Като компенсация обаче в края на платената отсечка на магистралата ти показват запис, ако си направил нарушение, и си плащаш.


В Монте Карло един от групата извадил късмет – ударил 100 евро на рулетката. Щастливецът бил Красимир Пилев, служител на общината. Общинските служители се ползвали с предимство дори по отношение на късмета. Останалите се набутали – кой с 10, кой с 20 евро.

Официалната информация за седмицата на Хасково в Монпелие се очаква тези дни.

Тодор Кръшков
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини