От х:

Днес в x:

16 °C

Хасковлия удря 100 евро в Монте Карло, французи плетат крака в хоро

Първото, което посрещна актьора Янко Митев при завръщането му от Франция, бе сметката на Мобилтел, акуратно пъхната в пощенската му кутия.
Още не съм си дошъл, и ме почват - каза актьорът и прибра плика в джоба си, твърдо решен да си разваля настроението по-късно.
Групата от 30 души от Хасково, която замина за седмицата на града във френския град Монпелие, се прибра рано сутринта във вторник.
Там в специална сграда бяха представени снимки на забележителностите от града и региона – статуята на Богородица, тракийската гробница край Узунджово, експонати на историческия музей, Перперикон. Във френския град бе и народния оркестър на общината, танцов състав "Южняци" с ръководител Веско Димов, куклен състав от театър "Иван Димов", човекът – джаз Митко Русев.

В Словения, като разбраха, че сме българи, веднага ни забиха в ямата, разказва Янко Митев. После уточнява, че "Ямата" се казва луксозния хотел, в който отседнали пътем. Минали и през Кан и то по същото време, когато във фестивалния град се намираше и звездата Робърт де Ниро. Обаче не ми се обади, признава Митев.

На 22 юни нашите се добрали до Монпелие. 3000 български студенти учат в близо половин милионния град. Тук се намира най-старият медицински университет в света, в който е учил Нострадамус.
Изложбената зала, в която трябвало да подредят изложбата, се оказала паметник на културата и в нея било забранено да се забие дори един пирон. А как се подреждат снимки на стената без пирон?
С тиксо, издава Митев. Впрочем, един от нашите все пак успял да бучне един гвоздей, докато другите отвличали вниманието на шефа на галерията с игриво изпълнение на "Изгреяла е месечинка". Изобретателна нация сме, нищо не може да ни се опре.Концертът на хасковската група в парка на в Монпелие същата вечер събрал очите на публиката. Французите, които не се интересуват от нищо, освен от себе си (и отвреме навреме – от англичаните), били силно впечатлени. Неколцина дори се хванали да играят хоро, но набързо оплели краката. Митев се изхитрил и ги снимал с камерата. Забавна гледка.Фотоапаратът пък е запечатал една необичайна метална кутия със странни картинки по нея, изтипосана насред тротоара. Знаеш ли какво е това, лукаво пита Митев. Трудно е да се досети човек, колкото и да се чеше по главата. Тоалетна за кучета.

Айде стига бе, би възкликнал всеки нормален българин. Честно казано, точно така възкликна и пишещият тези редове. Тоалетна за кучета, повтаря Янко Митев и обяснява, че такива кутийки имало на всяка крачка. А в тях – найлонови ръкавици, кесийки и лопатка. Като се наака домашният любимец на тротоара, слагаш ръкавиците и .... нататък е ясно.Монпелие много прилича по атмосфера на старинния Пловдив, разказва актьорът. Зеленина има навсякъде, цветя, палми, с автоматично подземно поливане. Времето обаче е горежо и влажно, останахме без сандали. Без сандали?! Разлепиха се, обяснява Митев.

След едноседмичен престой в Монпелие групата заминала за Карно, където също представили изложбата, посветена на Хасково. Минали и през Авиньон. В този град се е намирал папския дворец. На една от кулите му се извисява подобна на хасковската Богородица. По-малка е от нашата, преценява Митев. И допълва: Но е златна.

Българските магазини "За един лев" във Франция се наричат "За две евро". Стоките вътре са същите като в България. Цената, разбира се, съответства на табелата. Французите са по-напред с материала.

Арт пазара в Карно силно впечатлил нашите. Един уличен художник също бил силно впечатлен от нашата група и знак на уважение към българското изкуство набързо нарисувал шарж на Янко Митев и му го подарил. Прилагаме го като доказателство към текста.
Арт пазара в Карно се прави всяка сряда. Пълно е с красиви предмети, дрехи, чанти, шапки. Цените не са високи, разбира се – за французите. За нас – друга работа. Отидеш ли там с жена си – изгорял си, предупреждава Митев. Лично аз мисля да го послушам.

Френските пътища също впечатлили нашите. Много са зле – един катаджия не видях, споделя Митев. Като компенсация обаче в края на платената отсечка на магистралата ти показват запис, ако си направил нарушение, и си плащаш.


В Монте Карло един от групата извадил късмет – ударил 100 евро на рулетката. Щастливецът бил Красимир Пилев, служител на общината. Общинските служители се ползвали с предимство дори по отношение на късмета. Останалите се набутали – кой с 10, кой с 20 евро.

Официалната информация за седмицата на Хасково в Монпелие се очаква тези дни.

Тодор Кръшков
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 23.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Денят е подходящ за творчески планове и подготовка за реализацията им. Не се претоварвайте физически, мислете позитивно и съзидателно. Хармоничните отношения ще ви помогнат да се организирате и справите по-леко с трудностите. Обективната ви оценка за нещата е предпоставка за правилни решения и адекватни действия.
23 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Не изпадайте в крайности, търсейки недостатъците на някой, който е сгрешил пред вас. На всеки може да се случи, включително и на вас. Споделете проблемите си с близък човек, това е един от начините да си помогнете, или приемете случващото се като нещо естествено и гледайте с повече оптимизъм. Основания за това няма да ви липсват.
23 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Благодарение на впечатляващата си комбинативност и новаторски идеи днес ще имате големи успехи. Впечатлявате хора, от които до голяма степен зависи бъдещото ви професионално развитие. Не спирайте да се стремите към по-доброто.
23 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Всичко, с което се захванете днес ще ви се отдава без каквито и да било трудности. Използвайте късмета си в положителна насока. Преценете добре шансовете си относно въпрос, който отдавна ви касае и не се колебайте да го решите колкото е възможно по-рано. Дори да се наложи да се противопоставите на нечие мнение, бъдете сигурни че ще си струва.
23 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Забелязвате грешките на околните и ви се иска да ги поправите, но не можете да сте навсякъде. Помислете с какво да изненадате любимия човек. Може да се получи нещо приятно. Близките ви очакват от вас повече и съвсем основателно. Не е трудно и не ги разочаровайте. Направете усилия и всички ще останат доволни.
23 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Решенията ви днес ще са подчинени на желанието ви да сте свободни и независими. Не допускайте да ви въвличат в спорове и конфликти, за да не съжалявате по-късно. Бъдете търпеливи към любимите си хора. Дайте им време за да постигнат намеренията си, не ги притеснявайте излишно.
23 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Способностите ви днес ще намерят добро поле за изява. На работното място бъдете по-въздържани, не споделяйте мнение, ако не го търсят и работете само с проверена информация. В противен случаи са възможни недоразумения. Ще се радвате на внимание и топли сърдечни отношения с любимите си хора.
23 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Развитието на събитията днес ще ви наложат да вземете бързо решение. Без да се притеснявате излишно ще работите и ще приключите в следобедните часове на деня. Приятните неща, за които сте мечтали ще ви привлекат с нова сила и ще им се посветите. Ще се радвате на общи преживявания с приятелите си.
23 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Информация, която очаквате ще ви направи по-раздразнителни, събуждайки у вас съмнения и нездрави мисли. Не избързвайте с решенията си, проверката е начина да разберете истината. От друга страна е добре да помислите върху приоритетите си, пренареждането им ще даде старт на нещо градивно и полезно за бъдещето ви.
23 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Доброто ви поведение и желание да сте полезни не остава скрито и на свой ред ще се радвате на внимание. Не съществува риск да бъдете отблъснати, напротив. Заедно ще пристъпите към осъществяване на обща задача, която ще внесе настроение и подобри финансите ви. Придобивки и реализации за много от вас.
23 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Срещи с неподходящи хора биха ви разколебали в намеренията ви. Подбирайте обкръжението си и не позволявайте на всеки, който е с понижено настроение да ви влияе негативно. В любовта развитията ще ви носят повече удовлетворение и ще ви правят активни. Обичани сте и вие на свой ред покажете привързаността си.
23 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Мнението ви по въпроси, отнасящи се до други хора запазете за себе си. Колкото по-малко правите оценки, толкова по-бързо ще вървите напред. Нещо повече, това ви поведение ще се отрази благоприятно на отношенията с околните и ще се ползвате с уважението им. Някой, който ви обича ще ви изненада приятно.
23 окт 2020
Последни новини