От х:

Днес в x:

5 °C

Хасковлия удря 100 евро в Монте Карло, французи плетат крака в хоро

Първото, което посрещна актьора Янко Митев при завръщането му от Франция, бе сметката на Мобилтел, акуратно пъхната в пощенската му кутия.
Още не съм си дошъл, и ме почват - каза актьорът и прибра плика в джоба си, твърдо решен да си разваля настроението по-късно.
Групата от 30 души от Хасково, която замина за седмицата на града във френския град Монпелие, се прибра рано сутринта във вторник.
Там в специална сграда бяха представени снимки на забележителностите от града и региона – статуята на Богородица, тракийската гробница край Узунджово, експонати на историческия музей, Перперикон. Във френския град бе и народния оркестър на общината, танцов състав "Южняци" с ръководител Веско Димов, куклен състав от театър "Иван Димов", човекът – джаз Митко Русев.

В Словения, като разбраха, че сме българи, веднага ни забиха в ямата, разказва Янко Митев. После уточнява, че "Ямата" се казва луксозния хотел, в който отседнали пътем. Минали и през Кан и то по същото време, когато във фестивалния град се намираше и звездата Робърт де Ниро. Обаче не ми се обади, признава Митев.

На 22 юни нашите се добрали до Монпелие. 3000 български студенти учат в близо половин милионния град. Тук се намира най-старият медицински университет в света, в който е учил Нострадамус.
Изложбената зала, в която трябвало да подредят изложбата, се оказала паметник на културата и в нея било забранено да се забие дори един пирон. А как се подреждат снимки на стената без пирон?
С тиксо, издава Митев. Впрочем, един от нашите все пак успял да бучне един гвоздей, докато другите отвличали вниманието на шефа на галерията с игриво изпълнение на "Изгреяла е месечинка". Изобретателна нация сме, нищо не може да ни се опре.Концертът на хасковската група в парка на в Монпелие същата вечер събрал очите на публиката. Французите, които не се интересуват от нищо, освен от себе си (и отвреме навреме – от англичаните), били силно впечатлени. Неколцина дори се хванали да играят хоро, но набързо оплели краката. Митев се изхитрил и ги снимал с камерата. Забавна гледка.Фотоапаратът пък е запечатал една необичайна метална кутия със странни картинки по нея, изтипосана насред тротоара. Знаеш ли какво е това, лукаво пита Митев. Трудно е да се досети човек, колкото и да се чеше по главата. Тоалетна за кучета.

Айде стига бе, би възкликнал всеки нормален българин. Честно казано, точно така възкликна и пишещият тези редове. Тоалетна за кучета, повтаря Янко Митев и обяснява, че такива кутийки имало на всяка крачка. А в тях – найлонови ръкавици, кесийки и лопатка. Като се наака домашният любимец на тротоара, слагаш ръкавиците и .... нататък е ясно.Монпелие много прилича по атмосфера на старинния Пловдив, разказва актьорът. Зеленина има навсякъде, цветя, палми, с автоматично подземно поливане. Времето обаче е горежо и влажно, останахме без сандали. Без сандали?! Разлепиха се, обяснява Митев.

След едноседмичен престой в Монпелие групата заминала за Карно, където също представили изложбата, посветена на Хасково. Минали и през Авиньон. В този град се е намирал папския дворец. На една от кулите му се извисява подобна на хасковската Богородица. По-малка е от нашата, преценява Митев. И допълва: Но е златна.

Българските магазини "За един лев" във Франция се наричат "За две евро". Стоките вътре са същите като в България. Цената, разбира се, съответства на табелата. Французите са по-напред с материала.

Арт пазара в Карно силно впечатлил нашите. Един уличен художник също бил силно впечатлен от нашата група и знак на уважение към българското изкуство набързо нарисувал шарж на Янко Митев и му го подарил. Прилагаме го като доказателство към текста.
Арт пазара в Карно се прави всяка сряда. Пълно е с красиви предмети, дрехи, чанти, шапки. Цените не са високи, разбира се – за французите. За нас – друга работа. Отидеш ли там с жена си – изгорял си, предупреждава Митев. Лично аз мисля да го послушам.

Френските пътища също впечатлили нашите. Много са зле – един катаджия не видях, споделя Митев. Като компенсация обаче в края на платената отсечка на магистралата ти показват запис, ако си направил нарушение, и си плащаш.


В Монте Карло един от групата извадил късмет – ударил 100 евро на рулетката. Щастливецът бил Красимир Пилев, служител на общината. Общинските служители се ползвали с предимство дори по отношение на късмета. Останалите се набутали – кой с 10, кой с 20 евро.

Официалната информация за седмицата на Хасково в Монпелие се очаква тези дни.

Тодор Кръшков

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 26.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
В забързано темпо ще минава деня ви. Използвайте енергията си за да отхвърлите повече работа, имате всички шансове за придобивки от финансов и личен характер. Ще се имате вниманието на човек, когото уважавате, и с когото ви е приятно да сте. Семейството ще ви подкрепи в предстояща надпревара с вяра в победата ви.
26 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Отговорни и в добра кондиция, ще свършите повече от задачите си днес, независимо, че не ви липсва и желание за развлечения. Някои от вас ще открият за себе си своето ново поприще, на което ще посветят енергията си с удоволствие. Денят се свързва и с придобивки, най-вече за дома.
26 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Подтиквани от свои мисли и планове, ще търсите пътища, чрез които да ускорите развитието на делата си. Всичко е във възможностите ви, поставили сте си реализуеми цели и ще работите за тях. Други от вас ще са изкушени от възможността да се забавляват и няма да се колебаят дълго.
26 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Настроението ви е чудесно днес, а това е един необходим фактор за ползотворната ви работа. Денят ви се развива динамично, а това е добре дошло за вас. Имате реалната възможност да си осигурите сериозни финансови приходи.
26 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Работата на повечето от вас днес ще премине в движение, а на някои дори може да им се наложи да пътуват по работа. Нека това обаче не ви притеснява, тъй като ви очаква един наистина ползотворен ден. Срещате различни хора, които оставят у вас чудесни впечатления. Вечерта най-вероятно ще имате нужда от почивка, затова е за препоръчване да си останете у дома.
26 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Не предизвиквайте съдбата, като продължавате да работите без почивка. Подарете си повече време за себе си и споделете с хората, които ви обичат вълненията си. Длъжни сте се съобразите с нуждите си, ако не искате скоро те да се превърнат в основен фактор, с който трябва да се съобразявате.
26 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Оптимистично настроени сте за бъдещето и възможните неблагоприятни новини едва ли ще ви разстроят. Наясно сте със ситуацията и добре разбирате възможностите, които ви се откриват и начините да се възползвате. Единствено прекалената самоувереност може да ви подведе в даден момент, но едва ли ще го допуснете.
26 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Няма да изпуснете предлагащ ви се шанс, дори това да постави на изпитание упоритостта и отговорностите ви. Няма съмнение, че можете да се справите. В личните си взаимоотношения не бъдете прекалено прями, колкото и да се цени това, рискувате да нараните някого с откровенията си. Бъдете сдържани и дипломатични.
26 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не отблъсквайте с лека ръка почитателите си, съвсем скоро може да се окажат много необходими. Перспективни делови ангажименти ще отнемат времето на мнозина от вас. Паричните постъпления от тях ще ви бъдат достатъчни да осъществите отдавна отлагани желания.
26 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Днес ще ви се наложи доста да се замислите относно начина, по който ще процедирате за в бъдеще. Изводите, които правите ще ви накарат да промените решително тактиката си на работа. Намерете време за ангажимент, който сте отлагали от доста време. Може би на неочаквано място ще успеете да попаднете да ценна за вас идея.
26 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Прегледайте текущите си сметка, сред тях има такива, които не могат да бъдат отлагани. Започнат проект ще продължи да ви занимава и днес. Целите, които си поставяте са реализуеми, но е време да помислите и за допълнително финансиране, предвид големите ви очаквания. Битовите проблеми няма да ви затруднят.
26 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Едно събитие ще ви постави в някаква зависимост от други хора. Това няма да ви се понрави и ще търсите начини да защитите независимостта си. Ще срещнете трудности, но ще ги преодолеете. Ще откриете, че има още какво да ви развълнува извън обсега на интересите ви. Любим човек ще се погрижи за това.
26 фев 2020
Последни новини