От х:

Днес в x:

9 °C

Ученици свалят акциза за домашната ракия

Отмяна на акциза върху спиртните напитки за домашна употреба решиха участници в състезанието по граждански компетентности, което се проведе предиобед в театъра. Учениците, представители на всяка от 28-те области в страната, бяха разпределени в четири отбора. Всеки от тях получи конкретна задача за разрешаване в рамките на 40 минути. По въпроса за акциза на спиртните напитки младите хора от единия отбор се обединиха, че налогът трябва да е валиден само за промишлените производители, но не и за домашно производство. Решението им бе приветствано от залата, но и провокирано с въпроси, предимно от участници в конкурентите отбори.

По темата "Природа или курорт" бе зададен конкретен казус – имате парцел на българското черноморие, но през 2004 година научавате, че той влиза в "Натура 2000". Как ще постъпите?

Отборът се обедини около мнението, че земята трябва да се предаде за ползване на държавата, за да бъде запазена девствената природа. Сигурни ли сте, че като го дадете на държавата, тя няма да го продаде на строителен предприемач, който да излее тонове бетон върху вашия парцел, провокираха от публиката. Има си органи, които да следят за това, а как ще постъпи държавата, това никой не може да каже, отвърнаха от екипа.

Състезанието приключи с победа на "белия отбор", в който влизаше и ученикът от Природоматематическата гимназия в Хасково Данаил Поликаров. Победителите получиха грамоти и MP4 лично от замминистъра на образованието Кирчо Атанасов, който бе гост на събитието. Останалите три отбора бяха класирани като "втори". Те получиха по една MP3-ка и аплодисментите на публиката.

Председател на журито бе доцент Захари Захариев.
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 20.04.2021

Хороскоп за Овен

Овен
20 апр 2021

Хороскоп за Телец

Телец
20 апр 2021

Хороскоп за Рак

Рак
20 апр 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
20 апр 2021

Хороскоп за Дева

Дева
20 апр 2021
Последни новини