От х:

Днес в x:

Министърът подписва до 10 дни закриването на 7 школа в община Хасково

До 10 дни министър Даниел Вълчев ще подпише заповедта за закриването на училищата, за които има решения на съответните общински съвети, заяви на пресконференция в Хасково заместник министърът на МОН Кирчо Атанасов. За закриването на всяко училище е необходимо първо да има решение на местната власт, уточни той.

Преди месец ОбС Хасково одобри закриването на 7 школа в общината – градските ОУ "Христо Ботев" и "Алеко Константинов", училището в квартал Болярово, както и 4 учебни заведения по селата.
За всяко закрито учебно заведение общината ще получава суми от порядъка на 200 – 250 хиляди лева, обясни Атанасов. Тези пари трябва да се използват за ремонт и адаптиране на средищните училища, които ще приемат децата от закритите, обясни той. Освен това МОН гарантира, че ще даде на общините специални училищни автобуси, с които да се извозват учениците от селата със затворени школа.

С новия закон за бюджета от тази година се пресече порочната практика да се източват парите за образованието, каза още Атанасов. Досега сумите от държавата, неусвоени от дадена община, можеха да се използват за друго през следващата година. Получаваше се така, че от хронично безпаричното образование се пестяха пари, които след това по решение на съответния общински съвет се харчеха за асфалтиране, паркове и други дейности. Сега извоювахме тази точка в закона да отпадне и вече ако има неизползвани пари през годината, те не могат да се похарчат за нищо друго през следващата, освен за нуждите на образованието, похвали се Кирчо Атанасов.
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини