От х:

Днес в x:

Бивш шеф на митницата на съд за корупция, плащали му и подчинени митничари

    Бившият началник на Митница Свиленград Тодор Караиванов е с ново обвинение за подкуп. То е внесено от Спец звеното „Антикорупция“ при Софийска градска прокуратура в Окръжен съд Хасково.

    Обвинението срещу Караиванов, който ръководеше преди две години вече несъществуващото митническо звено в Свиленград, този път е по няколко члена на НК- за подкуп в размер на 4 500 евро и 1 600 лева, извършен с 9 отделни деяния при условията на продължавано престъпление, както и за набавяне на противозаконна облага в размер на 10 000 евро.

    Обвиненията му са за периода от началото на месец октомври 2014 година до 28 януари миналата година. Тогава като длъжностно лице - държавен служител и заемащ служебното положение на началник на Митница Свиленград той е поискал и взел подкупите в различни валути от представители на спедиторска и транспортна фирма. Парите били за да няма щателни митнически проверки на преминаващи през митническите пунктове „Капитан Андреево“ и „Капитан Петко Войвода“ на техни товарни превозни средства.

    В хода на разследването станало ясно, че още след встъпването си в шефската длъжност Караиванов е разпоредил в „Програмата за граничен митнически контрол на пътни превозни средства“ на Митница Свиленград да бъде заложена като сигнал една от транспортните фирми, чиито камиони редовно преминавали Пункта „Капитан Андреево“. В същата система била заложена и една транспортна фирма, превозваща стоки през Митническия пункт „Капитан Петко Войвода“.

    Схемата била за извиване на ръце на фирмите и за принуждаването им да дават „специални бонуси“ на митническия шеф, става ясно от публикуваните от прокуратурата днес материали.

    За 10 дни например на ГКПП Капитан Андреево са били проверявани щателно 17 камиона на транспортната фирма. Проверките следвали, въпреки че в нито една от предходните не са откривани нарушения. Тогава изнудваните чрез проверки шефове на компаниите не издържали и сами потърсили контакт с Караиванов.

    Тодор Караиванов заявил, че ще спре ровенето, ако получава по 50 евро за всеки преминал през „Капитан Андреево“ товарен автомобил. За да не загуби клиентите си, спедиторът се съгласил и от края на октомври 2014 година до в края на януари следващата година плащал дан на Караиванов като сумата набъбнала до 4 500 в евро и още 1 000 лева.

    След като заел длъжността началник на Митница Свиленград, Караиванов, заявил на свой подчинен, че провежда срещи с високопоставени служители от Агенция Митници, а заплатата, която получава, не му достига за покриване на разходите при тези срещи. Отговорникът споделил за казаното от Караиванов с колегите си – още трима отговорници “Оперативно звено” в МП “Капитан Андреево” в Митница Свиленград.

    Мотивирани от заеманото отговорно служебно положение от Тодор Караиванов и парадираната от него близост с ръководството на Агенция Митници, изпитвайки притеснения да не загубят работата си, четиримата отговорници решили да съберат сумата от 10 000 десет хиляди евро и да му я дадат, за да могат да разчитат на неговата добронамереност по повод служебните им взаимоотношения. В изпълнение на общото решение през месец януари 2015г. всеки от тях събрал полагащата му се част от сумата - 2 500 /две хиляди и петстотин/ евро и на 28.01.2015г. един от отговорниците я занесъл на Тодор Караиванов в служебния му кабинет в сградата на Митница Свиленград.

    „Въпреки че съзнавал, че предадената сума не му се следва, обвиняемият Караиванов я приел, знаейки, че тя му се предоставя от свидетелите А., Г., К. и Д. именно с оглед заеманото от него служебно положение на началник на Митница Свиленград, с цел последващо благоразположение към тях по повод на служебните им взаимоотношения. Съзнанието за неправомерно използване на служебното си положение и противозаконността на получената облага от 10 000 /десет хиляди/ евро не били достатъчни, за да препятстват намерението на обвиняемия да увеличи патримониума си, макар и по неправомерен начин“, е посочено в обвинителния акт.

    При разследването са разпитани 55 свидетели, 7 вещи лица са изготвили експертизи, използвани са специални разузнавателни средства.

    Тодор Караиванов първоначално бе задържан под стража, а в момента е с мярка за неотклонение гаранция в размер на 5 000 лева.

    Предстои Окръжен съд - Хасково да насрочи разглеждането на делото. 

     Haskovo.net

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини