От х:

Днес в x:

След 20 заседания и очни ставки приключва делото за корупция срещу Тодор Караиванов

    Към своя край е делото за корупция срещу бившия шеф на вече несъществуващата митница в Свиленград Тодор Караиванов. Процесът започна през 2017 година, а от тогава насам са проведени около 20 заседания, разпитани около 50 свидетели, представени са 10 експертизи. Преди това делото беше връщано два пъти на прокуратурата.

    Караиванов е обвинен от Софийска градска прокуратура, че се е възползвал от служебното си положение и противозаконно е набавил за себе си облага от 10 000 евро. Още след акцията по задържане на митническия шеф в края на януари 2015 година, разследващите обявиха, че той е бил арестуван с белязани пари след оплакване от спедиторски фирми. Сигналът бил подаден от Стилиян Христозов и Хакиф Хабил, който е и бивш общински съветник от ДПС в Хасково.

    Днес в поредното заседание в Окръжен съд – Хасково бяха проведени очни ставки между подсъдимия Караиванов и двама свидетели, които са бивши негови колеги.

    Единият от митническите служители бе Петър Грозев. Той заяви, че на 25 януари 2015 година е дал 10 000 евро на шефа си. Свидетелят поясни, че парите били увити в бял лист хартия. Заяви, че ги е предал лично в ръцете на Караиванов, в кабинета на началника си.

    Другият свидетел- Янчо Арабаджиев също каза, че два пъти е давал пари на началника си в периода от ноември 2014 година до 28 януари 2015 година.

    Единият свидетел каза, че парите му били поискани, за да остане на работа.

    От своя страна Тодор Караиванов беше категоричен, че никога не е приемал парични средства от въпросните двама души на посочените дати.

    Въпреки че все още не е приключило делото срещу бившия шеф на митницата, той заяви, че целта на акцията срещу него е била да бъде отстранен и да бъде реализиран канал за цигари.

    „7 дни след моето задържане беше активиран крупен канал за контрабанда на цигари, заради който аз трябваше да бъде отстранен и за два месеца – февруари и март 2015 година минаха 50 камиона с цигари на вдигната бариера през най-охранявания пункт на Европейския съюз - „Капитан Андреево“ пред погледа на митничари, граничари, ДАНС, БОП, икономическа и всякакъв вид полиция, които ощетиха държавата със 100 000 млн. лева. И това се случи след моето задържане. Една седмица по-късно е минал първият камион и така до края на март, когато каналът беше разбит в град Пловдив, където има досъдебно производство“, заяви Тодор Караиванов. По негови спомени тогава са били задържани около 20 души, включително митнически и гранични служители от „Капитан Андреево“.

    „Не мога да приема, че аз трябва да бъда задържан – човек, който цял живот със се борел с контрабандата и отстранен, за да минат мафията – цигарите.

    Дали Караиванов е приел противозаконна облага за себе си ще реши съдът. Това вероятно ще се случи на 19 август, за когато е насрочено поредното заседание по делото и се очаква да започнат пледоарии – на прокурора, двамата адвокати, при които защитната си теза може да изложи и самият подсъдим. След тях се очаква произнасяне на присъда.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (5)

    • 1
      Ни
      нищо не е забравено
      9 -3
      19:49, 23 юли 2020
      Долно крадливо харманлийско копиленце.
      Дали са проверили произхода на парите, с които са купени множеството му апартаменти в София и по морето ?
    • 2
      Зз
      ЗЗ
      4 -3
      20:04, 23 юли 2020
      Гадно копеле . Вкараите го в затвора до живот .
    • 3
      Д
      д
      4 -3
      20:34, 23 юли 2020
      Само дамските чанти на жена му са за стотина хиляди лева.
    • 4
      Ив
      Иван
      5 0
      22:24, 23 юли 2020
      Нищо няма да се случи, защото този нежен индивид, ако си отвори устата.... Я някоя котка му препречи пътя, я късо..... Този населен пункт(България) си заслужава участта! Всички сме/сте виновни пряко или косвено. Но понеже е останало само неграмотно и необразована общество, няма какво да се промени! Та вие не можете да направите едно сложно, съставно изречение! Вие не знаете какво искате, а само изискват, като цццигганите! Е направете нещо, пък тогава искайте! Андрешковци!
    • 5
      Ел
      Ели
      6 0
      01:09, 24 юли 2020
      Браво бе крадците подали сигнала за подкуп, атях кой ще ги задържи.
    Последни новини