От х:

Днес в x:

Скокът на среброто на борсите раздвижи контрабандата от Турция

Близо 3 хиляди сребърни накити от контрабанда отиват в държавната хазна

Близо 3 000 сребърни накити от хваната контрабанда на ГКПП Капитан Андреево са конфискувани в полза на държавата. Голямото количество бижута са открити в пътнически автобус с турска регистрация, който влязъл у нас от Турция.

На МП Капитан Андреево превозното средство е селектирано за щателна проверка, въпреки че шофьорът и пътниците не декларирали стоки и валутни ценности.

При огледа митничарите открили под една от седалките в автобуса скрити две платнени чанти с личен багаж, които били натъпкани с изделията от бял метал.

От укритието са извадени 570 обеци, над 400 медальона, близо по толкова и пръстени, гривни, синджири. Незаконно пренасяните накити са с общо тегло 5. 3 кг. Направената експертиза от вещо лице е установила, че сребърните накити са от висока проба 925 и са на стойност близо 21 000 лева.
В хода на проверката се установява, че сребърните накити са собственост на един от пътниците в автобуса-45-годишен мъж от Истанбул. Съставен му е акт за нарушение на Валутния закон.

От Митниците отчитат засилващ се интерес към трафика на сребро от началото на тази година.

Досега митническите служители на Капитан Андреево са открили и задържали над 16 кг. сребърни накити.

Според експерти, в годината на спад на продажбите на златни бижута, се увеличават продажбите на тези от сребро, а тенденцията на световните борси от последните седмици е за повишаване на котировките на среброто, обявено за най-перспективната инвестиция в благороден метал.

Мая Манолова

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини