От х:

Днес в x:

Бедстващо коте докара нервна криза на социално слаби

Мистериозни звуци, напомнящи плач на бебе и долитащи изпод земята, изкараха акъла на социално слаби  чакащи за пари на пейките пред  хасковското Социално, вчера. „Нуждаещите” се били солидна група от 12 до 62 години, но въпреки числеността си се панирали дотам, че подкарали в тръс към площад Свобода. Така и не се върнали целия следобед. Паниката им привлякла внимание на минувачи, някои от които  също се стреснали не на шега и притеснено заоглеждали тротоара, разказаха служители от държавните институции в района. Виж, те не били стреснати, защото знаели причината-заклещено коте в подземните шахти до Стола на областна администрация.  Котката мяукала така, когато била гладна. Била там от близо седмица, как е влязла и защо не излиза, не знаели. Никой обаче не си направил труда да звънне на някого/ в случая пожарната/ за да реши проблема. Направиха го стреснати минувачи, които обаче телефонираха на медиите. Разбира се не изясниха, че става дума за коте, а по скоро за нещо изкарано от Досиетата Х. Не уточниха и какво точно очакват да направят журналистите.  

Волю-неволю/читателските сигнали са с предимство/, фотограф и репортер станаха агент Скъли и Мълдър и тръгнаха на разследване. Огледът на мястото установи че в трета шахта край тротоара вляво има котка, сиво бяла на цвят, с видими размери  50 на 30 сантиметра/ с  опашката и мустаците/.  Дебелакът изглеждаше породист, с дебело като на ангорец кожухче, видимо добре гледан и хранен.  Как се озовал в шахтите е наистина мистериозно, защото решетките им откъм улицата са заварени, а другият вход е от постоянно заключеното мазе на областна.

То било пълно с мишки, но след седмица престой явно сивата напаст се изчерпала, защото котката  мяукаше като невидяла храна от дни. Така било и при първата й поява, миналия петък, но милозливци от съседните блокове и хвърлили храна. После явно дошъл редът на цвърчащите до вчера, когато мяукащата симфония започнала отново. Звукът наистина  напомняше плачът на дете убеди се и спасителния екип на Haskovo.net. Който се оказа в небрано лозе, защото спасяването се оказа сложна работа. Първо, мазите на областна не били отваряни отдавна и до мястото на котката се стигаше след отключване на много врати и много псувни по адрес на липсващите ключове. Служители на областна администрация направиха хайка, но котаракът им се измъкнал към съседното парно помещение. То бе претърсено сантиметър по сантиметър и от дошлата на помощ специализирана група на пожарната. Котката обаче сякаш се бе изпарила. Тази сутрин втората акция най-после  се увенча с успех и местния Гарфилд бе първо хванат натясно, а после и спипан за опашката. След кратко успокояване и спасително  нахранване, Ангорецът бе пуснат на свобода с презумпцията, че сам  ще намери пътя за дома, по възможност по-далеч от сградата на Областна администрация. За щастие на нейните плъхове и социално слаби.

Г. Христов

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини