От х:

Днес в x:

Трима нови се заклеха в ОбС, съветниците пак минус един

    Трима нови общински съветници положиха клетва днес в Общинския съвет на Хасково на местата на отказали се. Това са Иван Минев от Коалиция “За Хасково”, Исмаил Исмаил от ДПС и Щерю Янев от ГЕРБ. Клетва трябваше да положи още един съветник от коалицията – д-р Живко Атанасов, но хирургът не се появи в зала “Хасково”. Така броят на общинските съветници отново остана с един по-малко от законния - 41. На следващото заседание трябва да се закълне следващият в листата на бившия кмет.

    Митко Полихронов бе избран днес за заместник-председател, веднага зае мястото си до шефката Таня Захариева и двамата водеха сесията.

    Както се очакваше, най-продължителни дебати имаше за състава на постоянните комисии, през които минават всички докладни, преди да влязат за гласуване в залата.

    Предложеният за шеф на комисията по образование Деян Янев от Реформаторския блок предложи съставът й да се увеличи, като в нея влязат директорката на ОУ “Св. Климент” Гинка Райчева от коалицията на бившия кмет, и Росен Пеянков от Сряда 7. Антон Иванов от ГЕРБ обаче уточни, че Росен Пеянков е член на три комисии, а по правилник не може да участва в четвърта. Деян Янев обаче настоя, че държи той да влезе в тяхната комисия и предложи Пеянков да отпадне от тази по обществен ред и законност.

    При гласуването предложението на Янев бе отхвърлено, което предизвика горчивата реплика от страна на Гинка Райчева, директор на едно от най-успешните училища в града.

    Георги Пеев от коалицията на бившия кмет предложи няколко промени в различни комисии, но всичките бяха отхвърлени от съветниците. Съставът на комисията за конфликт на интереси не събуди интереса на съветниците и не бе коментиран.

    Почти единодушно ОбС промени Наредбата, която въвеждаше такса от един лев за вход с автомобил в гробищния парк на старото пловдивско шосе.

    На днешната сесия бяха одобрени и две извънредни докладни. С едната от тях се учредява сервитут през горските територии на общината за прокарване на газопровод, част от газовата връзка с Гърция.

    По средата на сесията пък кметът Добри Беливанов се извини и напусна залата, като обясни, че трябва да присъства на събрание на Националното сдружение на общините в България .

    Името на загиналия летец майор Георги Русев пък ще носи малка улица до бившето поделение. Капитан Георги Русев загива при разбиването на неговия самолет през 1999 година край пловдивско село. Той е можел да катапултира, но МиГ-ът му е щял да се разбие в населеното място и да убие мнозина. Затова пилотът остава докрай в кабината на изтребителя и загива. Посмъртно е произведен майор.

    Тодор Кръшков

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини