От х:

Днес в x:

Криза за първолаци: Училища кретат с един-двама

Поредна криза за първолаци налегна училищата в Хасковско. Отлив на нови ученици има във всяко селско училище, като спасението за по-голямата част от тях е,  че са средищни и събират децата от няколко населени места. Това засега им помага да вържат законовия минимум за съществуване на паралелка от 18 ученика.  Тази схема обаче е неприложима за обезлюдените общини като Маджарово, Ивайловград и Тополовград, където дори няколко села не събират 18 души, камо ли ученици. Там обаче е наложен принципа на защитените училища, на които е разрешено съществуването на маломерни паралелки.

Повече от маломерна ще бъде паралелката първолаци в маджаровското СОУ Димитър Маджаров.  До първи август в нея е имало 0 /нула/ първокласници и училището дори бе посочено от МОН като едно от 20-те в страната без нито един нов ученик. За щастие на директора обаче, в края на миналия месец в училището се записали двама ученици. Те били деца на сезонни работници от Сливенско, които вадели надника си първоначално край свиленградското село Левка. Бизнесът с дърва обаче се преместил в Маджаровско, а с него и дървосекачния катун.

Пак дете на сезонни работници спасява и защитеното училище в ивайловградското село Свирачи. До 1-ви август то също бе без първокласник, но сега има вече записан 1/един/. Детенцето е на роми, родом от Бургаско, които също са надничари по нашия край.

Поне още 3-4 селски школа в региона ще започнат учебната година само с по 3-4 нови ученици, но няма да има школо с нулева година.  За сметка на това в Смолянско подобни школа са цели три. Според образователните експерти причината е в миграция на местните жители  в посока именно към Хасково и съседно Кърджали.

В самото Хасково първолаците са със стотина повече от миналата година. Плюсът идва от деца, чиито родители се връщат от гурбет, обясниха от РИО Хасково и посочиха, че само днес цели две деца от чужбина са били записани в първи клас. Опитът показвал че до 15-ти септември броят на новите ученици от други региони или държави расте лавинообразно.  Най-много първолаци са записани в ОУ Иван Рилски Хасково-7 паралелки, докато най-малко са в хасковското ОУ Кирил и Методий-1.  По този показател бадемското школо е изпреварвано  и от всички селски училища в общината.  Единственото хасковско НУ „Г.С.Раковски” прави 4 паралелки първолаци или толкова,  колкото огромното СОУ „Паисий Хилендарски” и много предпочитаното ОУ „Климент Охридски”. Раковски бие с 1 паралелка и считаното за елитно в миналото СОУ „Васил Левски”. За поредна година кампанията на втората реална гимназия в Хасково не бе достатъчна за отваряне на 4-ти първи клас.

Г. Христов

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини