От х:

Днес в x:

Канадска компания инвестира в Хасково и Кърджали, търси метали

„Дънди Прешъс Металс Крумовград” ЕАД, собственост на международна минна компания, със седалище в Канада Дънди Прешъс Металс ДПМ, ще инвестира 90 000 щ. долара и 116 150 лв. в търсене и проучване на метални полезни изкопаеми в районите на Хасково и Кърджали.

Терените, на който ще вървят сондажите, са в площите„Дивна” в Кърджалийско и „Дълбоката река” в Хасковско.

Зелена светлина за началото на работата беше дадена днес от правителството. Стойността на мероприятията по опазване на околната среда за срока на договорите е съответно 3000 щ. долара и 4500 лв.

Минната компания е водеща в проучванията разработка и експлоатация на находища на благородни метали в няколко държави, има и преработвателни предприятия и металургични комбинати в Намибия, Армения, а у нас в Челопеч.

Освен за Хасково и Кърджали, правителството одобри днес още две разрешения за търсене и проучване на метални полезни изкопаеми. Едното е за районите на София област, където инвестицията е за 1 159 000 щ. Долара за проучване и за екомероприятия – 25 000 долара. Другото от разрешенията е за община Сандански. Размерът на очакваните инвестиции е 759 000 лева. В мероприятия по опазване на околната среда ще бъдат вложени 60 000 лева.

М. Манолова

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини