От х:

Днес в x:

Според общината: Всеки клон с кабел-незаконен строеж, дължи глоба по 20 бона

    Всеки клон на дърво ще се интерпретира като незаконен строеж, ако през него минава въздушен кабел на телекомуникационен оператор. А глобата за незаконен строеж в Хасково е от 5 до 20 хиляди лева, заканиха се от общината, откъдето стартираха поредната акция срещу въздушните кабелни мрежи в Хасково. Този път крайната цел е не рязане, „за да не се ощетят правата на хората“, а събиране на глоби от кабелни оператори. Освен че за всеки клон ще има глоба, тя може да не е само една. Извън тези 5 до 20 бона за незаконен строеж, общината може да събира от 1000 до 10 000 лв за използването на невъведен в експлоатация строеж. Защото кабелните трасета се използвани, подчерта Ивомир Орлов, началник на архитектурния отдел в общината. От вчера отделът му тръгнал да засичат къде и на кого са незаконните въздушни трасета в Хасково. Били задължени от прокуратурата още миналата година, оправда се Орлов, като добави, че опитите на общината сама да свърши тази работа се провалили. Защото така и не успели да установят на кого са кабелите. Затова наели фирма „Балкански безжични комуникации“, която замервала сигналите за кабелна телевизия. След работа на няколко контролни точки, били установени нарушители - операторите Родопи, Близу и Еском. „Съгласно промените в ЗУТ и ЗЕС съобщителните мрежи трябва да са вкарани под земята“, изтъкна Ивомир Орлов и посочи, че и трите фирми имали мрежи под земята. Значи можело.

    Може там, където има канали на БТК, които се използват и от другите доставчици срещу наем. На местата, където няма подземна мрежа, тя трябва да се изгради, допълни Орлов. На въпрос на колко кабелни оператори общината е дала разрешение да копае под земята, Орлов изтъкна ЕСКОМ. После обаче се уточни, че това са само изходите от каналите на БТК към отделните адреси. За нова подземна комуникация разрешителни не са издавани. А действащите за това цени по-скоро забраняват подобна инициатива. Така например таксата само за проект за подземна инфраструктура е 5 лв. на линеен метър. Има и още няколко допълнителни тарифи. Така излиза, че един добре развит оператор с километри кабелна мрежа, ще трябва да плаща стотици хиляди, а вероятно и милиони такси и то само за документални разрешителни да копае. Едва след това идват производствените разходи за материали и квалифициран труд.

    „Всичко това е само за кабелната телевизия. Тепърва ще се занимаваме с интернета“, заканиха се от общината. Местната власт се закани да потърси сметка и от EVN защо отдава стълбовете си под наем за въздушните трасета на операторите. Краен срок за акцията няма. Ще се проверява до края на годината, че и после.

    Кабелните оператори пък възразяват, че до средата на 2016 година трябва да са изпълнени европейските директиви за облекчен достъп на гражданите до интернет, защото правото на информация е сред основните права на човека. Според бранша именно местните власти спъват европейската политика, въвеждайки различни такси с цел да заобиколят закона, защото според ЗЕС преминаването на подземните съобщителни трасета през общинска собственост трябва да става безплатно.

    Общината вече изготвя административно-наказателните постановления. Фирмите ще бъдат поканени да си махнат кабелните мрежи или ще останат донори на общината.

    Г. Христов

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини