От х:

Днес в x:

Добри Беливанов: Най-важното за Хасково е съживяване на икономиката

- Господин Беливанов, хасковската структура на ГЕРБ Ви номинира за кандидат-кмет на общината. Това изненада ли Ви?

- Не. С мен бяха водени предварителни разговори и аз дадох съгласие. Но нека не забравяме, че има още две номинации, така че предстои да се произнесе Изпълнителната комисия на ГЕРБ.

- Когато стана известна кандидатурата Ви, първите реакции бяха, че сте твърде възрастен. На колко години сте?

- На 68. Но според мен е по-важно човек да е здрав, да има опит. Възрастта може да е недостатък, но е и предимство. Много е важен опитът. Освен това възнамерявам да сформирам екип от млади, образовани и умни хора, с които да работя.

- Кои са те?

- Рано е, в момента още обмислям. Но така или иначе този екип ще стане известен още в предизборната кампания, а ако спечелим изборите, ще се превърне и в управленски екип. Искам още преди вота да обявя с кои хора ще работя – заместници, хора на ключови позиции в общината. А хасковлии да решават.

Аз съм диалогичен човек. Когато има някой, който е на противното на моето мнение, го изслушвам внимателно и ако трябва да се взема управленско решение, се съобразявам с всички гледни точки. И мисля, че така трябва да постъпва всеки човек на ръководен пост. Трябва да се работи в екип.

- Все пак с годините човек някак започва да се примирява с нещата.

- Не ми ли липсва хъс, ако това казвате. Обичам Хасково и смятам, че има какво да му дам.

Аз преживях големи трагедии в личен план. Но винаги съм държал да разделям професионалното от личното. Моите приемни часове са всеки работен ден, изслушвам граждани винаги, когато ме потърсят. Това ми натежава понякога, но смятам, че така трябва да бъде. Освен това много държа моите лични проблеми да не се отразяват по никакъв начин на работата. Не мога да си позволя хората да ме виждат намръщен. Моите проблеми – вкъщи. Тук, на работа, трябва да съм във форма.

Аз имам здрава психика. Дълго време съм се занимавал професионално с шах, майстор на спорта съм. Това вероятно донякъде ми е помогнало. Най-вече да запазвам самообладание.

- Бил сте заместник-кмет на Хасково.

- Да, цял мандат бях заместник на първия демократично избран кмет – Стоян Илиев. После година и седем месеца бях заместник в първия мандат на Георги Иванов.

- Защо напуснахте? Говори се за някакъв скандал.

- Не, не. Просто не бях съгласен с някои неща, проведохме разговор и ме освободиха. Тогава заместниците се одобряваха и освобождаваха от Общинския съвет.

- Май спестявате нещо.

- Не, вижте, аз не съм човек на конфронтациите. Не бях съгласен с някои неща в политиката на общината и напуснах. Просто Георги Иванов има друг стил на управление. Нямаше конкретен скандал. Освен това аз държа на добрите отношения, една лоша дума не съм казал за Георги Иванов, няма и да кажа. Той също, доколкото знам. Когато станах областен управител, бях първият от доста време, който присъства на тържеството за Деня на Хасково, някои дори ме упрекваха за това. Но аз така виждам нещата – институциите трябва да работят за доброто на Хасково. Типичен пример беше сградата на Кукления театър, която след много перипетии беше дадена на общината. Казаха ми, че там ще се настани Симфоничният оркестър, ще се провеждат репетиции, и аз съдействах. За мен важното е нещата да се случват в полза на Хасково.

- Всичко това е чудесно, но способен ли сте да ударите с юмрук по масата, когато става дума за принципни неща?

- Да. Категорично. Има ли нещо незаконно в решение на ОбС и някоя заповед на кмета на Хасково, която подлежи на контрол от областния управител, няма да се поколебая. Това ни е работата – да следим за законността на взетите решения.

- Но пък спряхте решение на ОбС Димитровград за хазарта на открито. Това беше ясна подкрепа за Лафка и бизнеса на депутата от ДПС Делян Пеевски.

- Не, не, това беше неправилно интерпретирано. Спряхме решението на ОбС Димитровград, защото въвеждаха промени в Наредбата със стара дата, а това е в противоречие със закона. Но се появиха тълкувания, че едва ли не помагам на бизнеса на Пеевски. Пък аз нито познавам Пеевски, нито ми трябва да го познавам. Аз си обичам Хасково.

- Но Лафките си продават цигари и въртят хазарт под прозорците на училищата.

- Не одобрявам това. Обадих се да питам РЗИ. Обясниха ми, че по закон е забранено само ако са в двора на училището. Проверихме какви законови възможности има да ги махнем оттам, оказа се никакви.

- Явно е в правомощията на общината да се справи с този проблем?

- Така излиза.

- Все още има време до изборите, но как преценявате шансовете си, ако настоящият кмет се кандидатира отново?

- Не подценявам противниците. Георги Иванов е сериозен опонент. Освен това има доста добри неща, които са направени в Хасково. Вижте, аз имам такава нагласа – не да се отрича хубавото, а да се надгражда. Има и неща, които биха могли да се променят.

- Кои са те?

- Все още работя върху програмата. Но ако трябва се изведе някакъв приоритет – това е икономическото съживяване. Да има инвестиции, работни места. Огледайте се, градът обезлюдява.

- За да стане това обаче са необходими и други промени. Ясни правила, липса на корупционни практики, ефективна администрация.

- Наясно съм. Целият ми трудов стаж, вече 40 години, е минал в Хасково. Знам какво трябва да се промени, наясно съм и каква огромна бюрокрация има. Няма да е лесно, но кое е лесно.

Визитка:

Добри Беливанов е роден в Хасково. Завършил е ВМИ Варна, машинен инженер, специалност “Двигатели с вътрешно горене”. Има следдипломни квалификации по трудово право, съвременни управленски умения и др. Първата му месторабота след завършването на висше образование е като учител в гимназията по автотранспорт в Хасково. Работил е в автосервиз, Инспекцията по охрана на труда, общината, 6 години е бил главен секретар на областната администрация, а от септември миналата година е областен управител на Хасково.

Интервю на Тодор Кръшков

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини