От х:

Днес в x:

Просветени за цигарите засенчиха 24-ти май с манифестация срещу пушенето

Просветените за вредата от цигарите удариха в земята просветените изобщо, след като спретнаха такава манифестация, на която можеше да завиди тази за 24-ти май. Всъщност за деня на българската азбука нямаше класическо шествие на радващи се на ограмотяването си, а по-скоро отбиване на номера, с нестройно изнасяне към мястото за административното мероприятие на местната Просвета. Грамотните на тема вредата от цигарите обаче не минаха мирно и тихо по повод на техния световен ден за борба с тютюнопушенето. Над 150 ученици от 8-ми до 12-ти клас от редица хасковски училища пресякоха надлъж и нашир хасковския център с викове „Искаме да живеем без тютюнев дим“. Децата бяха облечени с подходящи за целта тениски с надпис „За свят без дрога“, а на устите си имаха медицински маски, но не срещу вируси, а срещу тютюнев дим и надпис „Аз не пуша“. Момчетата и момичетата си бяха дали зор да изработят собственоръчно агитационни материали и плакати с лозунги, не оставящи съмнение за никого, за какво е цялото мероприятие.

Което може да се квалифицира като активно. Децата не се задоволиха с шумната показност на шествието, а спираха до всеки пушач и го убеждаваха да захвърли фаса. Ако го направи му подаряваха ключодържател и рекламни брошурки. Миналата година подаръците бяха банани, но кризата бе насвила тазгодишния бюджет на Превантивния информационен център срещу наркотичните вещества. Те са организатори за поредна година на кампанията срещу цигарите. А ентусиазмът на непушачите явно не е подвластен на инфлация. Всяка година стават все повече и все по-убедени в каузата си. Демонстриращите обиколиха щателно всеки метър на центъра и говориха персонално със стотици хора. После разпънаха няколко стационарни пункта, като на един от тях мереха нивото на никотина в организма и цигарената пристрастеност. Както и до каква степен вредните вещества от цигарите са блокирали хемоглобина в кръвта. Това е онова специално нещо, което пренася кислорода в организма и което става неработещо, когато се съедини с въглеродния окис от цигарите. Затова и пушачите толкова често се задъхват. Тестовете целят да изразят в количествени стойности вече нанесените поражения и да дадат още една причина пушачите да спрат, вместо винаги да го отлагат за „по-късно“.

Поне по думите на децата, участващи в шествието, никой от тях на пуши. Някои дори успели да откажат родителите си. Личните им причини да не понасят цигарите пък варираха от забавни до куриозни. Така например 11-класничка бе категорична, че не би целунала воняща на цигари уста, ако ще да е на най-големия красавец на света. Тинейджър на неопределена възраст пък заяви, че не вижда защо трябва да дава пари за цигари, след като може да ги даде за ....трева. Било по-безопасно, по-готино и по-евтино. Младежът не се впечатли от напомнянето на лекари, че няма такъв дето остава само на трева, рано или късно се посяга към „тежката артилерия“ от чиято зависимост няма измъкване. На него това нямало да се случи.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (7)

  • 1
    1,
    1,618
    1 0
    22:51, 29 май 2015
    Боже. Нито един коментар !!!????
  • 2
    Ал
    Алоо-о-о-о
    1 -7
    22:57, 29 май 2015
    Педерасиииииииииииииииииииииииии !!!!!!!!!!!!!!!!!... Виж коментара
  • 3
    Ал
    Алоо-о-о-о
    1 -8
    22:57, 29 май 2015
    Педерасиииииииииииииииииииииииии !!!!!!!!!!!!!!!!!... Виж коментара
  • 4
    До
    До Алоо-о-о-о
    3 0
    08:40, 30 май 2015
    Педераст е баща ти!
  • 5
    Ту
    ту160
    1 0
    12:54, 30 май 2015
    От предпоследното изречение на статията, човек остава с впечатлението, че цяла Холандия е пълна с наркомани
  • 6
    Йо
    Йовко
    1 0
    15:07, 30 май 2015
    Това хубу! Ми кой ще протестира срещу използването на пестициди и химикали при обработката на храни и плодове, кой ще протестира срещу хилядите други отровни вещества, които легално се използват в хранителната индустрия, ГМО, подсладителите виновни за затлъстяването, консервантите и т.н. По-добре искайте колите да ставт на ток, а тока масово да се произвежда от слънцето и да струва евтино, не както сега....
  • 7
    Ха
    Хах
    0 -1
    20:43, 3 юни 2015
    Хаха всичко сме оправили, та стигнахме до протестиране срещу цигарите, абе я си гледайте работата. Не искали тютюнев дим... ми стойте си вкъщи бе хахах
Последни новини