От х:

Днес в x:

16 °C

Просветени за цигарите засенчиха 24-ти май с манифестация срещу пушенето

Просветените за вредата от цигарите удариха в земята просветените изобщо, след като спретнаха такава манифестация, на която можеше да завиди тази за 24-ти май. Всъщност за деня на българската азбука нямаше класическо шествие на радващи се на ограмотяването си, а по-скоро отбиване на номера, с нестройно изнасяне към мястото за административното мероприятие на местната Просвета. Грамотните на тема вредата от цигарите обаче не минаха мирно и тихо по повод на техния световен ден за борба с тютюнопушенето. Над 150 ученици от 8-ми до 12-ти клас от редица хасковски училища пресякоха надлъж и нашир хасковския център с викове „Искаме да живеем без тютюнев дим“. Децата бяха облечени с подходящи за целта тениски с надпис „За свят без дрога“, а на устите си имаха медицински маски, но не срещу вируси, а срещу тютюнев дим и надпис „Аз не пуша“. Момчетата и момичетата си бяха дали зор да изработят собственоръчно агитационни материали и плакати с лозунги, не оставящи съмнение за никого, за какво е цялото мероприятие.

Което може да се квалифицира като активно. Децата не се задоволиха с шумната показност на шествието, а спираха до всеки пушач и го убеждаваха да захвърли фаса. Ако го направи му подаряваха ключодържател и рекламни брошурки. Миналата година подаръците бяха банани, но кризата бе насвила тазгодишния бюджет на Превантивния информационен център срещу наркотичните вещества. Те са организатори за поредна година на кампанията срещу цигарите. А ентусиазмът на непушачите явно не е подвластен на инфлация. Всяка година стават все повече и все по-убедени в каузата си. Демонстриращите обиколиха щателно всеки метър на центъра и говориха персонално със стотици хора. После разпънаха няколко стационарни пункта, като на един от тях мереха нивото на никотина в организма и цигарената пристрастеност. Както и до каква степен вредните вещества от цигарите са блокирали хемоглобина в кръвта. Това е онова специално нещо, което пренася кислорода в организма и което става неработещо, когато се съедини с въглеродния окис от цигарите. Затова и пушачите толкова често се задъхват. Тестовете целят да изразят в количествени стойности вече нанесените поражения и да дадат още една причина пушачите да спрат, вместо винаги да го отлагат за „по-късно“.

Поне по думите на децата, участващи в шествието, никой от тях на пуши. Някои дори успели да откажат родителите си. Личните им причини да не понасят цигарите пък варираха от забавни до куриозни. Така например 11-класничка бе категорична, че не би целунала воняща на цигари уста, ако ще да е на най-големия красавец на света. Тинейджър на неопределена възраст пък заяви, че не вижда защо трябва да дава пари за цигари, след като може да ги даде за ....трева. Било по-безопасно, по-готино и по-евтино. Младежът не се впечатли от напомнянето на лекари, че няма такъв дето остава само на трева, рано или късно се посяга към „тежката артилерия“ от чиято зависимост няма измъкване. На него това нямало да се случи.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (7)

 • 1
  1,
  1,618
  1 0
  22:51, 29 май 2015
  Боже. Нито един коментар !!!????
 • 2
  Ал
  Алоо-о-о-о
  1 -8
  22:57, 29 май 2015
  Педерасиииииииииииииииииииииииии !!!!!!!!!!!!!!!!!... Виж коментара
 • 3
  Ал
  Алоо-о-о-о
  1 -7
  22:57, 29 май 2015
  Педерасиииииииииииииииииииииииии !!!!!!!!!!!!!!!!!... Виж коментара
 • 4
  До
  До Алоо-о-о-о
  3 0
  08:40, 30 май 2015
  Педераст е баща ти!
 • 5
  Ту
  ту160
  1 0
  12:54, 30 май 2015
  От предпоследното изречение на статията, човек остава с впечатлението, че цяла Холандия е пълна с наркомани
 • 6
  Йо
  Йовко
  1 0
  15:07, 30 май 2015
  Това хубу! Ми кой ще протестира срещу използването на пестициди и химикали при обработката на храни и плодове, кой ще протестира срещу хилядите други отровни вещества, които легално се използват в хранителната индустрия, ГМО, подсладителите виновни за затлъстяването, консервантите и т.н. По-добре искайте колите да ставт на ток, а тока масово да се произвежда от слънцето и да струва евтино, не както сега....
 • 7
  Ха
  Хах
  0 -1
  20:43, 3 юни 2015
  Хаха всичко сме оправили, та стигнахме до протестиране срещу цигарите, абе я си гледайте работата. Не искали тютюнев дим... ми стойте си вкъщи бе хахах

Хороскоп за 05.03.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Ще се погрижите за делата си, така, че да не изоставате в новостите. Благодарение на разумните си действия ще се ползвате от благоприятна ситуация и с възможност да избирате. Очакванията ви ще са основателни и резултатите няма да закъснеят. Бъдете умерени във всичко.
05 мар 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Правилно насочени, финансите ви ще се увеличат и без да търсите помощта на хората от властта. Разчитайте повече на себе си и по-малко на онези, които ви обещават бързи сделки. Има опасност от измами от недобре настроени към вас. В компанията на любимите си същества ще прекарате една чудесна вечер.
05 мар 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Отстрани делата ви изглеждат малко рисковани, но вие сте разумни и няма да се подведете на емоциите си. Напредък ще отбележите в делови преговори и бизнес-начинания. Не поставяйте интимните си отношения с партньора на втори план, много скоро може да съжалявате за това. Предизвикателства за творците.
05 мар 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Очакват ви големи успехи през този ден. Успявате да внесете организация навсякъде около себе си днес, дори това да не се хареса на някои хора. Действате независимо и твърдо преследвате целите си. Възможно е да ви се наложи да пристъпите към крачка, която ще изисква пълната ви концентрация през следващите дни. Не се отказвайте от намеренията си.
05 мар 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Златната среда днес е верния път във всичко, което имате намерение да правите. Потиснете желанието си да давате оценка на хората в обкръжението си, може да подцените някого, от когото ще зависите в бъдеще. Стремежът ви към успех на всяка цена няма да ви донесе очакваното. Делата ви на работното място ще се развиват според вложената в тях енергия, което значи без особени затруднения.
05 мар 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Този ден ще ви предостави шанса да тръгнете по нов път, който отдавна очаквате. Част от амбициите ви ще се увенчаят с успех още днес, когато ще имате възможност да постигнете значителен напредък в професионален план. Хората, с които работите ще останат доволни от начина, по който се справяте с работата си. В личен план се радвате на разбирателство.
05 мар 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Самочувствието ви днес е особено и високо и това е напълно закономерно с оглед на успехите ви през деня. Постигате напредък в области, които досега сте срещали сериозни трудности. Не се предоверявайте на познати. Споделеното от вас в непринуден разговор, може да бъде използвано за да ви злепоставят. Преодолявате здравословен проблем.
05 мар 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С идеите и поведението си успявате да впечатлите важен за деловите ви начинания човек. Най-вероятно ще успеете да получите искан от вас кредит или някакъв вид материална подкрепа и ще преминете към осъществяване на замисленото. Бъдете по-гъвкави в личните си взаимоотношения и оставяйте повече пространство на човека срещу вас. Ако проявите разбиране ще постигнете много повече.
05 мар 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Чудесна седмица за всички представители на вашата зодия. Независимо дали посвещавате времето си на делова активност или просто безделничите очакват ви много приятни дни. Не се тормозете просто се наслаждавайте на късмета си и хубавото време.
05 мар 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
С интерес ще се отнесете към задача, чиито финансов еквивалент ви прави по - напористи в изпълнението й. Откритостта в поведението ви прави възможно постигането и на други ангажименти. Това може и да не се хареса на някои, но вие ще се почувствате удовлетворени и с амбицията да продължите.
05 мар 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ако не въздържате емоциите си днес, рискувате целият ден да се изнерви и да не успеете да свършите почти нищо съществено. Въпреки трудностите, които се изпречват на пътя ви, имате възможност да подобрите положението си с повече търпение и добре премислени маневри. Вечерта ликвидирайте излишното напрежение в приятелска компания.
05 мар 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Предстои ви много работа, но не разчитайте тя да е непременно свързана със значителни финансови постъпления. Поводът за празнуване ще дойде от другаде. Работете целеустремено, защото скоро ще имате повод за радост. Очакват ви хармонични отношения в семейството.
05 мар 2021
Последни новини