От х:

Днес в x:

Новите спасители на плажа: По стъпките на кака и на емигрантите

Бъдещите спасители влизат в курса с много добра подготовка

Бъдещите водни спасители от Хасково искат да се докажат пред семейството си и от друга страна, да подготвят почвата за скорошна емиграция в чужбина. Това стана ясно на приемния изпит за поредния набор морски и байсейнови спасители подготвяни от хасковското БЧК. Повечето от тазгодишните кандидати са се отказали да търсят възвръщаемост на вложените във водно-спасителното обучение пари. Тази година разходите ще са повече, защото сумата за курса на БЧК е 65 % от МРЗ, която през 2014 г бе 310 лв, а сега е 360. Цифром и словом удоволствието да имаш китап за спасител на басейн излиза 234 лв, да пазиш морето от удавници-295 лв, а ако искаш и двете - солидните 364 лв. Повече от шофьорската книжка, поне в Хасково. На родното Черноморие пък ги наемат за по 500-600 лв като ги заглавикват с някакви уж бонуси от безплатно спане или ваучери за храна. За сравнение най-ниската ставка за спасител в Европа е от 2000 евро нагоре, довериха наши хора, работещи в аквапарк в Испания. В Щатите пък нещата се измерват с още повече хиляди, но долари.

Не точно като спасител, но задължително в чужбина се вижда единствената мераклийка за Спасителка на плажа-17-годишната Тея Димитрова от хасковската Езикова гимназия. Слабичкото, като непорасла фиданка момиче плува само от 1 година и едва ли вижда бъдещето си като спасителна амфибия за неразумни плувци. Преценила е обаче, че диплом за воден сапсител ще е добре за СV-то и при кандидатстване за университет в чужбина. Макар и още в 11 клас, Тея има стройна представа кога и къде ще ходи-още догодина, в Шотландия. Може би с тая цел преди 1 година почнала да взима уроци по плуване, сега смята да допълни уменията си и с тези на Памела Андерсън.

Доста по краткосрочна, но също толкова целенасочена цел има и съученикът й Илия Митвичин. Също 11-класник, младежът едва изчакал навършването на заветните 17, колкото е минималната възраст, за да се запише в курса. Светъл пример му е ...кака. По-голямата сестра плувала като сирена, а от известно време била и спасителка, при това на морето. Сега точно не се занимавала с това, но иначе била много добра, сподели с уважение Илия. Самият той също е добър. При норматив за 25 метров басейн от 55 секунди, още на старта на курса той преплува дистанцията за уникалните 37 секунди. Но още не е сигурен дали е по-добър от сестра си. Поне ще е като нея в края на курса. Иначе плува от 5 годишна възраст, като е развивал плувната си култура по реки и язовири.

Впрочем и останалите 14 участници са с отлични способности, коментира инструкторът от БЧК Димчо Димов. За разлика от предходни години сега кандидатите са значително по-малко, но всички са с отлични умения, които просто трябва да се шлифоват в специфичните изисквания за водните спасители. Не тепърва да се учат да плуват, коментира миналия си опит Димов. Помага му специалистът по водно спасяване от хасковското БЧК Силвия Лефтерова.

Днес бе приемът, който всички кандидати издържаха с чест. Курсът продължава точно месец и в края на юни бъдещите спасители ще положат финалния изпит.

Г.Христов

Плуват като амфибии
...и се чувства че водата е тяхната стихия, коментира инструктора Димчо Димов/с червената шапка/
Сред тях е и 17-годишната Тея
Девойката смята че дипломата ще е добра за CV-то и за чужбина

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Вс
    Всезнайко
    0 0
    09:11, 26 май 2015
    До кога тъпи пенионери ще управляват БЧК - то в Хасково
    • Ня
      няма смисал
      0 0
      21:13, 26 май 2015
      до когато има тапаци като теб да траят !!!
  • 2
    Гр
    гражданка_1432718747
    1 0
    12:14, 27 май 2015
    Защо да са малко 500-600 лв.,храната и нощувките са осигурени, а парите си остават чисти.
Последни новини