От х:

Днес в x:

21 °C

Новите спасители на плажа: По стъпките на кака и на емигрантите

Бъдещите спасители влизат в курса с много добра подготовка

Бъдещите водни спасители от Хасково искат да се докажат пред семейството си и от друга страна, да подготвят почвата за скорошна емиграция в чужбина. Това стана ясно на приемния изпит за поредния набор морски и байсейнови спасители подготвяни от хасковското БЧК. Повечето от тазгодишните кандидати са се отказали да търсят възвръщаемост на вложените във водно-спасителното обучение пари. Тази година разходите ще са повече, защото сумата за курса на БЧК е 65 % от МРЗ, която през 2014 г бе 310 лв, а сега е 360. Цифром и словом удоволствието да имаш китап за спасител на басейн излиза 234 лв, да пазиш морето от удавници-295 лв, а ако искаш и двете - солидните 364 лв. Повече от шофьорската книжка, поне в Хасково. На родното Черноморие пък ги наемат за по 500-600 лв като ги заглавикват с някакви уж бонуси от безплатно спане или ваучери за храна. За сравнение най-ниската ставка за спасител в Европа е от 2000 евро нагоре, довериха наши хора, работещи в аквапарк в Испания. В Щатите пък нещата се измерват с още повече хиляди, но долари.

Не точно като спасител, но задължително в чужбина се вижда единствената мераклийка за Спасителка на плажа-17-годишната Тея Димитрова от хасковската Езикова гимназия. Слабичкото, като непорасла фиданка момиче плува само от 1 година и едва ли вижда бъдещето си като спасителна амфибия за неразумни плувци. Преценила е обаче, че диплом за воден сапсител ще е добре за СV-то и при кандидатстване за университет в чужбина. Макар и още в 11 клас, Тея има стройна представа кога и къде ще ходи-още догодина, в Шотландия. Може би с тая цел преди 1 година почнала да взима уроци по плуване, сега смята да допълни уменията си и с тези на Памела Андерсън.

Доста по краткосрочна, но също толкова целенасочена цел има и съученикът й Илия Митвичин. Също 11-класник, младежът едва изчакал навършването на заветните 17, колкото е минималната възраст, за да се запише в курса. Светъл пример му е ...кака. По-голямата сестра плувала като сирена, а от известно време била и спасителка, при това на морето. Сега точно не се занимавала с това, но иначе била много добра, сподели с уважение Илия. Самият той също е добър. При норматив за 25 метров басейн от 55 секунди, още на старта на курса той преплува дистанцията за уникалните 37 секунди. Но още не е сигурен дали е по-добър от сестра си. Поне ще е като нея в края на курса. Иначе плува от 5 годишна възраст, като е развивал плувната си култура по реки и язовири.

Впрочем и останалите 14 участници са с отлични способности, коментира инструкторът от БЧК Димчо Димов. За разлика от предходни години сега кандидатите са значително по-малко, но всички са с отлични умения, които просто трябва да се шлифоват в специфичните изисквания за водните спасители. Не тепърва да се учат да плуват, коментира миналия си опит Димов. Помага му специалистът по водно спасяване от хасковското БЧК Силвия Лефтерова.

Днес бе приемът, който всички кандидати издържаха с чест. Курсът продължава точно месец и в края на юни бъдещите спасители ще положат финалния изпит.

Г.Христов

Плуват като амфибии
...и се чувства че водата е тяхната стихия, коментира инструктора Димчо Димов/с червената шапка/
Сред тях е и 17-годишната Тея
Девойката смята че дипломата ще е добра за CV-то и за чужбина

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

 • 1
  Вс
  Всезнайко
  0 0
  09:11, 26 май 2015
  До кога тъпи пенионери ще управляват БЧК - то в Хасково
  • Ня
   няма смисал
   0 0
   21:13, 26 май 2015
   до когато има тапаци като теб да траят !!!
 • 2
  Гр
  гражданка_1432718747
  1 0
  12:14, 27 май 2015
  Защо да са малко 500-600 лв.,храната и нощувките са осигурени, а парите си остават чисти.

Хороскоп за 05.03.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Ще се погрижите за делата си, така, че да не изоставате в новостите. Благодарение на разумните си действия ще се ползвате от благоприятна ситуация и с възможност да избирате. Очакванията ви ще са основателни и резултатите няма да закъснеят. Бъдете умерени във всичко.
05 мар 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Правилно насочени, финансите ви ще се увеличат и без да търсите помощта на хората от властта. Разчитайте повече на себе си и по-малко на онези, които ви обещават бързи сделки. Има опасност от измами от недобре настроени към вас. В компанията на любимите си същества ще прекарате една чудесна вечер.
05 мар 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Отстрани делата ви изглеждат малко рисковани, но вие сте разумни и няма да се подведете на емоциите си. Напредък ще отбележите в делови преговори и бизнес-начинания. Не поставяйте интимните си отношения с партньора на втори план, много скоро може да съжалявате за това. Предизвикателства за творците.
05 мар 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Очакват ви големи успехи през този ден. Успявате да внесете организация навсякъде около себе си днес, дори това да не се хареса на някои хора. Действате независимо и твърдо преследвате целите си. Възможно е да ви се наложи да пристъпите към крачка, която ще изисква пълната ви концентрация през следващите дни. Не се отказвайте от намеренията си.
05 мар 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Златната среда днес е верния път във всичко, което имате намерение да правите. Потиснете желанието си да давате оценка на хората в обкръжението си, може да подцените някого, от когото ще зависите в бъдеще. Стремежът ви към успех на всяка цена няма да ви донесе очакваното. Делата ви на работното място ще се развиват според вложената в тях енергия, което значи без особени затруднения.
05 мар 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Този ден ще ви предостави шанса да тръгнете по нов път, който отдавна очаквате. Част от амбициите ви ще се увенчаят с успех още днес, когато ще имате възможност да постигнете значителен напредък в професионален план. Хората, с които работите ще останат доволни от начина, по който се справяте с работата си. В личен план се радвате на разбирателство.
05 мар 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Самочувствието ви днес е особено и високо и това е напълно закономерно с оглед на успехите ви през деня. Постигате напредък в области, които досега сте срещали сериозни трудности. Не се предоверявайте на познати. Споделеното от вас в непринуден разговор, може да бъде използвано за да ви злепоставят. Преодолявате здравословен проблем.
05 мар 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С идеите и поведението си успявате да впечатлите важен за деловите ви начинания човек. Най-вероятно ще успеете да получите искан от вас кредит или някакъв вид материална подкрепа и ще преминете към осъществяване на замисленото. Бъдете по-гъвкави в личните си взаимоотношения и оставяйте повече пространство на човека срещу вас. Ако проявите разбиране ще постигнете много повече.
05 мар 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Чудесна седмица за всички представители на вашата зодия. Независимо дали посвещавате времето си на делова активност или просто безделничите очакват ви много приятни дни. Не се тормозете просто се наслаждавайте на късмета си и хубавото време.
05 мар 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
С интерес ще се отнесете към задача, чиито финансов еквивалент ви прави по - напористи в изпълнението й. Откритостта в поведението ви прави възможно постигането и на други ангажименти. Това може и да не се хареса на някои, но вие ще се почувствате удовлетворени и с амбицията да продължите.
05 мар 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ако не въздържате емоциите си днес, рискувате целият ден да се изнерви и да не успеете да свършите почти нищо съществено. Въпреки трудностите, които се изпречват на пътя ви, имате възможност да подобрите положението си с повече търпение и добре премислени маневри. Вечерта ликвидирайте излишното напрежение в приятелска компания.
05 мар 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Предстои ви много работа, но не разчитайте тя да е непременно свързана със значителни финансови постъпления. Поводът за празнуване ще дойде от другаде. Работете целеустремено, защото скоро ще имате повод за радост. Очакват ви хармонични отношения в семейството.
05 мар 2021
Последни новини