От х:

Днес в x:

Водни спасители ще се обучават и от други обучаващи институции освен БЧК

Освен Българския Червен кръст обучение на водни спасители ще могат да извършват и други обучаващи институции, които могат да подсигурят специалисти по водно спасяване и лекари с призната специалност „Анестезиология и интензивно лечение“ или „Спешна медицина“. Промените в Наредбата за водноспасителната дейност и обезопасяването на водните площи и басейните за обществено ползване са инициирани от Министерството на туризма и Министерството на здравеопазването, съобщиха от ведомството.

Обучението на кандидатите за водни спасители ще се извършва по предварително утвърдена от министъра на здравеопазването програма и ще завършва с изпит пред комисия, назначена от Българския Червен кръст.

Също по настояване на Министерството на туризма са направени и промени в Наредбата, които засягат часовия интервал за обезпечаване на водноспасителната дейност на водни площи – от 9 ч. до 18:30 ч., а не както до този момент от 8:00 до 18 часа.

С промените в наредбата по инициатива на Министерството на туризма, медицинските и реанимационни пунктове ще могат да се заменят с медицински и реанимационни екипи. Разширява се и кръгът от медицински специалисти, които могат да работят в медицинските и реанимационните екипи. Така например лекарите, фелдшерите и лекарските асистенти трябва да са преминали обучение по лечение на спешните състояния по реда на чл. 182 от Закона за здравето или в Националния център за обучение и квалификация в системата за спешна медицинска помощ. Те трябва да имат призната специалност „Спешна медицинска помощ“ или да притежават най-малко една година трудов стаж в лечебни заведения, които оказват спешна медицинска помощ.

С приетите промени медицинските сестри или акушерките също трябва да преминат обучение по лечение на спешните състояния по реда на чл. 182 от Закона за здравето или в Националния център за обучение и квалификация в системата за спешна медицинска помощ. Те могат да са с призната специалност „Анестезиология и интензивни грижи“ и/или „Спешна медицинска помощ“, или да имат най-малко една година трудов стаж в лечебни заведения, оказващи спешна медицинска помощ.

Основна част от приетите промени бяха поети като ангажимент от министъра на туризма Зарица Динкова, заради сериозния недостиг на водни спасители и медицински специалисти, които да се грижат за безопасността на туристите в активния летен сезон.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Их
  Ихтиандър
  1 0
  22:31, 1 апр 2024
  Курса е 700 лева и се провежда в закритият басейн с начало 17:30 и докато им се схванат крайниците и им посинеят устните на мераклиите . Преподавател е не кой да е а живата легенда на Хасково Д. Димов! На мераклиите-спасители е обещано предварително да им се намери работа лятото по нашето Черноморие, защото редовно не достигат спасители и заплатата ще е по-голяма от учителската, а цената на квартирите им подхожда на петзвезден хотел .
  За испански плажове , френската Ривиера и други реномирани топ плажове в Гърция и Хърватска и по Средиземноморието се държи допълнителен изпит по евро стандарти с евро цени.
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини