От х:

Днес в x:

Спад на удавянията, 8 младежи от Хасковско се явиха на изпит за спасители на море

    8 младежи от Хасковско се явиха на изпит за водни спасители на море. Кандидатите са на възраст 17 и 18 години. Сред тях са две момичета.

    Те са част от групата от 18 младежи, които преди десетина дни преминаха изпит за спасители на басейн и аквапарк. Явяващите се днес 8 младежи преминаха надграждащ курс и отново трябваше да покриват нормативи за време, а по-късно през деня да се явят на теоретичен изпит. Кандидатите трябваше да плуват 100 метра свободен стил за минимум 1 минута и 40 секунди, да извлекат пострадал от водата за 1 минута и 20 секунди от разстояние 25 метра, да изплуват 20 метра под вода, да покажат други техники и сръчности, които би трябвало да са усвоили в процеса на обучение.

    Днешният изпит премина под наблюдението на Антон Налбантов – директор на дирекция „Водно спасителна служба“ към Българския червен кръст в София. Той поясни, че ежегодно в страната се обучават по около 900 спасители, като около 300 са за море, а останалите за басейн. Никога обаче не се разчита на обучените през настоящата година, тъй като през последните 10 години са обучени над 10 000 водни спасители към БЧК.

    Налбантов коментира, че чистите заплати за спасителите по морето започват от 1500 лева и стигат до около 2000 лева и над тази сума, но е въпрос на договорки, а по басейните са малко по-ниски.

    Той съобщи, че през последните 5-6 години се наблюдава тенденция за трайно намаляване на удавянията в страната. През 2022 година е най-малкият брой удавяния в национален мащаб от около 30-40 години насам, откакто се води статистика. Миналата година са станали 78 удавяния, като 24 от тях са на море, а останалите са в язовири, канали, реки, кладенци. 10 от удавилите са деца. От началото на тази година до 1 юни има 20 удавяния в страната, сред които няма деца, а 2 от тях са на море.

    За сравнение през 2013-2014 година удавянията варираха между 140 и 160 за година, а преди 20 години цифрите достигаха над 200.

    Според Налбантов борят на удавянията намалява поради няколко фактора – превенцията сред децата и запознаването им с правилата за водна безопасност, повишаване културата на хората. За превенция сред децата благоприятстват образователни програми, разработени преди 10-15 години в Хасково и разпространяващи се в цялата страна, каза Антон Налбантов, който е от Хасково и до преди 12 години работеше към БЧК - Хасково. Отделно е разработен и проект за работа с ромската общност, защото през последните години голяма част от удавените деца са от малцинството – при 10 удавени деца, 7 са ромчета. От около 3 години се работи активно със здравните и образователни ромски медиатори, за да може да се обхваната и родителите, тъй като се удавят деца в помийни ями, тоалетни, бидони.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини