От х:

Днес в x:

22 °C

Как училище без нито едно българче празнува 24 май

Два града в България си оспорват първото честване на празника на славянската писменост. Официално се приема, че в Пловдив през 1851 година по идея на Найден Геров за първи път се отбелязва Денят на светите братя Кирил и Методий. Шумен обаче ги удря в земята, като вади стар арменски пътепис, в който се твърди, че още в 1803 година са празнували 11 май (по стар стил) в селското читалище.

В Хасковско тази година 24 май бе отбелязан още на 19-ти в селското училище “Христо Ботев” в Долно Ботево, община Стамболово (Горното Ботево се намира в Казанлъшко). В долноботевското училище учат 90 деца. 70 са турчета, 20 циганчета. Българче няма нито едно. Освен деца от Долно Ботево, ученици се събират и от околните Зимовина, Лясковец, Поповец, Голям извор. Превозват ги с училищен автобус. Хлапетата от Голям извор сутрин чакат рейса “на бензина” (бензиностанцията). Повечето стават в пет и половина, за да хванат автобуса. Почти всички остават в училище докъм 15-16 часа.

Пет села, 90 ученици. Нито едно българче сред тях.

На 19-ти тържествено са връчени свидетелствата на първолаците. Сред получилите документ за грамотност е и Божидар Грозев. Имената на циганчето съвпадат напълно с тези на известния хасковски журналист, поет и бивш шеф на вестник “Новинар юг”. В училището пък е учител бившият редактор в същия вестник Недялко Бакалов. Би могло да се сътвори хубав каламбур - “Божидар Грозев срича в класа на Недялко Бакалов”, но няма да е вярно. Учител на първолака Божидар е друг.

Тържеството пък било на 19 май по доста прозаична причина. Шофьорът на училищния автобус Ерол бил вратар на отбора на Зимовина, който на нарочената предварително друга дата имал мач от селските групи. Затова сменили деня на тържеството, разказаха децата. Отборът на Зимовина все пак паднал от именития си противник от село Силен, въпреки страховитото присъствие на вратаря-шофьор Ерол. На 19-ти пък учениците от долноботевското училище излези в мач срещу друг училищен отбор, пременени в екипа на турския гранд Галатасарай. Обаче и те паднали. С 2 на 1. “Само с екип не се пичели”, би казал Стоичков.

В двора на училището ехти турска реч. Децата говорят на турски вкъщи, помежду си, гледат турска телевизия. На български изглежда общуват само в час. И съвсем естествено българският им е с ясно забележим акцент. Трудно намират думите, бъркат глаголни времена, родове, съществителни.

“Циганчетата по-лесно научават български. На турчетата им е по-трудно, защото в турския език няма род и те по аналогия говорят така и на български”, обяснява учителят Бакалов. Той е впечатлен и от интересните собствени имена на учениците си. “Има едно момче на име Тайфун. На шега го наричам Ураган. Много имена пък се носят и от момчета, и от момичета – Денис, Айсен, Серай. Понякога ги бъркам”, признава той. За сметка на езика обаче в математиката неговите възпитаници били истинска сила.

“Ще учим икономика”, в хор твърдят момичетата от класа на Бакалов. Те имат час по трудово обучение, заместен по целесъобразност с час по физическо. Момчетата тренират футбол, за да натрият носовете на противниците си в следващия мач, а момичетата разхождат една топка из игрището. То е цялото бетонирано, краищата му са обрасли с треволяци, разчиствани лично от децата с мотики и лопати. В края на игрището са наредени дърва за огрев.

“50 кубика. През зимата палим печките, през лятото ги сваляме в мазето”, обясняват педагозите. Иначе училището е със сменена дограма. По европейски проект. Защо не са сменили и кюмбетата? Никой не знае отговора на този въпрос.

“Почти 90 процента от децата в нашето училище отиват в СОУ-то в Стамболово. Там има специалности за готвачи, сервитьори, бармани. Само Тайфун (Ураган) си е харесал Дървото в Хасково (гимназията по дървообработване и строителство)”, обяснява даскал Бакалов.

В училището няма седми клас. Онази година не се събрали достатъчно деца. Първолаците им през изтеклата учебна година пък са били десет, при минимално изискване девет ученици. До септември учителите ще треперят дали ще се съберат достатъчно деца за сформиране на паралелка. Ако не, няма да имат и първи клас.

Осмокласничката Джеврие пък така и не завършила. Задомила се още в началото на учебната година, в края й пък се очаква да роди.

До училище “Христо Ботев” се намира и детска градина. Тя обаче не работи от 3-4 години, обяснява кметът на Долно Ботево Петко Шумаков. 340 са жителите на селото. Преди половин век то е било изцяло българско. През 70-те тук пристигнали първите преселници от Крумовградско. Последвали ги други, предимно от Кърджалийско. Към днешна дата населението на селото е на 90 процента турско.

От хасковския регионален инспекторат не успяха да се сетят дали в областта има друго училище без нито едно българче в него. “Не водим статистика по такъв признак”, обясни шефът на РИО Иван Панайотов.

Училището в Долно Ботево между другото е едно от най-старите в региона. Основано е през 1861 година. Сто години по-късно е удостоено от Народното събрание с орден “Кирил и Методий” I степен. Указът е закачен на стената до учителската стая. Друга грамота на същата стена, но от 2013 г., пък информира, че 150 години след основаването си училището получава награда за представянето си на конкурси “Букет”. Те са под патронажа на Ахмед Доган, а председател на организационния комитет е Лютфи Местан. Училищната група “Фаура” е спечелила трето място в раздела за сценично изкуство.

“Кмете, имам ли време до обед?”, обръща се към седналия на маса в заведението в центъра селски управник възрастен долноботевец. Петко Шумаков поглежда важно часовника си и отговаря снизходително: “Има за едно малко”. И обяснява: “Наредил съм до 12 часа на обед да се пие до три ракии. После до 16 часа почивка, а след това най-много още четири”.

Долноботевецът си е взел стограмка, но се измъква с обяснението, че това не е ракия, а култовият “облак” - мента с мастика. И разкрива какво означава “разкъсана облачност” - когато ментата и мастиката са в отделни чаши. Днес обаче времето било слънчево.

Според кмета въпреки липсата на достатъчно деца училището в Долно Ботево не е застрашено от закриване. “Няма да го допуснат. Тук учат децата на пет села”. Учителите обаче са на друго мнение. “Училището е средищно, но не е защитено. Да се влезе в списъка на защитените е трудно, защото означава много пари, които държавата трябва да осигури”.

Честит 24 май – ден на славянската писменост и на българската просвета и култура!

Тодор Кръшков

По време на часовете училищният двор е пуст, остава във владение на котарака Осман (долу вляво на снимката)
С края на часа идва и свободата
Даскал Бакалов в кабинета по информационни технологии. Твърди, че разбира от компютри
Кюмбетата са демонтирани и готови за сваляне в мазето
Указът на Народното събрание, с което училището се удостоява с орден "Кирил и Методий" за 100-годишнината му
До указа на НС - грамота от конкурсите "Букет" с почетен председател Ахмед Доган
Парното на школото
В тази къща до училището се настанила многобройна ромска фамилия. Всеки опит да преброят колко са завършвал с различен резултат. Затова се отказали и нарекли къщата "хотел Рай"
Кметът на Долно Ботево Петко Шумаков, строг, но справедлив
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (9)

 • 1
  М.
  М.П-В
  20 -4
  13:15, 22 май 2015
  Това е нашто бъдеще-сега в Д Ботево утре в др села и градове .Циганизацията е повсеместна
  • ИА
   И аз
   0 0
   19:13, 24 май 2015
   и Методий и брат му - това ни чака.
 • 2
  An
  Angel
  6 -2
  14:10, 22 май 2015
  Половината от информация е грешна.
 • 3
  Уч
  ученик
  1 -1
  17:14, 22 май 2015
  Голяма част от информацията е грешна,тъй като и аз бях ученик там.
  Вярно е,че ние си чистихме двора и стадиона,но това беше плюс за нас научихме какво е да се трудиш.Ние си внасяхме дървата,което беше много забавно и ставаше бързо с общ труд.
  Чествахме всички празници с радост и виехме венци,бяхме единни нямаше Турци,Българи,ц***** всички бяхме едно-"Деца".
  Относно въпроса защо кюмбетата не са сменени и защо 90% учениците избират СОУ Св.Климент Охридски е много елементарен-всеки според възможностите,прави което може.
  Има много за писане,но няма време...
  • Пр
   Приятел
   4 0
   22:01, 23 май 2015
   Защо ли са с дървени печки?Защото кмета на общината и тази която отговаря за образованието са дървени глави.....Ние ще си дочакаме и ще гласуваме за нашия си кмет-г-н СЕРБЕСТ,за да няма кюмбета..............
 • 4
  Де
  Денис
  15 -6
  18:14, 22 май 2015
  Стига с те глупости....!
  И аз бях там ученик, слава Богу много сам доволен и ще бъда благодарен на всички мои учители.!
  Абе Бакалов ти знаеш тази име е турска от османска инперия " БАКАЛ".!
  Да се подигравате с имената, не е чесно.!
  Тайфун било трудно име и му рекал (ураган) абе твоята майка е ураган да _б_ ...
  Бакалов и кво мислиш, че си учител ли.?
  С те брада може да станеш само те_о_ист.!
  • Ha
   haha_1432310979
   11 -11
   18:58, 22 май 2015
   Какво ти пречи брадата на учителя?

   По-добре научи българския. Пишеш глупости, а и неграмотно ги пишеш.
 • 5
  Bu
  burhan
  15 -4
  18:23, 22 май 2015
  искате респект да има в училище , къде тръгнахте с тази брада. "Голям пример"
 • 6
  Ма
  МАНГО
  1 -1
  22:43, 24 май 2015
  В България ц***** има - съгласен съм.
  Ама чак пък турци - много се съмнявам.
  Циганите са етнос, народ. А къде пише, че турчеещите се мюсюлмани са етнос, народ? Какво ги свързва с Република Турция? Пропаганда - и пари - много пари. Така, че моля Ви се - не наричайте турци определена религиозна общност!

Хороскоп за 27.02.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Доверието, което сте изградили сред другите ще направи денят ви по-добър и успешен. С енергия и хъс ще успявате, а това ще ви мотивира за повече усърдие и последователност в действията. Доброто си настроение ще пренасяте и в личните си взаимоотношения, ще доминират чувства на добронамереност и взаимопомощ. Дано не се отдръпнете от някого заради неразбирането му.
27 фев 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Бъдете внимателни днес. Вероятността умишлено да ви заблудят е много голяма. Не се поддавайте на суетата си. Ще съжалявате, ако прибързано приемете отправено ви предложение. Личният ви живот постепенно приема желаната от вас насока. Успявате да извлечете най-доброто от това, което ви се предлага.
27 фев 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще се вдъхновите от свое постижение и ще се амбицирате да продължите напред. Запознанство с човек, чиито качества допълват вашите и е възможна дълготрайна връзка. Емоциите ще повишат настроението и ще се стараете повече за партньора си. Новина, свързана с работата ви. Подготовка за пътуване.
27 фев 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Ще се радвате на засилен интерес от страна на обкръжението си. Може би той е продиктуван от вашите чудесни идеи и предложения, с които ги изненадвате. Не правете нищо прибързано, а внимателно обмисляйте действията си. Всякакви спонтанни реакции от ваша страна за момента са нежелателни. Ведрият ви тон може да ви помогне неимоверно много. В къщи се нуждаят от вас.
27 фев 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Много детайли на другите ще убягват, но това ще ви носи предимство и ще вземате правилни решения. Също ще ви предпазва и от грешки. Стремете се към успеха и не отлагайте нищо по пътя към него. Денят носи сполука във всичко,с което се захванете. Притесненията ви скоро ще отпаднат и настроението ви ще бъде чудесно.
27 фев 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Предпочитате да прекарате този ден сред семейството си като обърнете специално внимание на по-малките членове. Ще успеете да изпълните плановете, които имате по отношение на конкретен проект. За предпочитане е да не възлагате на човек от обкръжението си задача, с която той не е съгласен. Така ще си спестите много повече неприятности..
27 фев 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Мислите ви са насочени предимно в дейността, която упражнявате. Нововъведения и промяна в организацията ще ви помогнат да повишите печалбата и да насочите час от финансите си за други неща. Жадувате за повече разнообразие и може да го постигнете, ако не се затваряте в себе си, а потърсите подходящите хора.
27 фев 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С помощта на влиятелна личност или административна инстанция ще съумеете да разрешите отдавна тежащ ви проблем. Усилията ви в тази насока ще се увенчаят с успех, а това ще повиши и тонусът ви. Моментът е подходящ да си пуснете тото. Шансът е на ваша страна.
27 фев 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Мобилизирани сте и ще можете да покажете итинските си способности. Залогът е голям, пък и не ви е останало място за избор. Не бива да прекалявате със стремежа си да сте на върха на всяка цена. Еуфорията може да ви постави и в деликатна ситуация. Децата ще ви поднесат приятни изненади.
27 фев 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Въпроси от различно естество ще занимават представителите на знака, сред които по-важни са служебните, по бизнес и в подкрепа на здравето ви. Цените времето си и в тази връзка ще следвате стриктно програмата си. Позициите ви на работното място се стабилизират и това внася успокоение в напрегнатото ви ежедневие.
27 фев 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще се посветите на задача, която обмисляте от дълго време. Усърдието ви е гаранция за успех, каквото и да ви струва то. В личните си взаимоотношения бъдете търпеливи, докато се стабилизират отношенията ви с човека, който ви създава повече грижи. Радостна новина, свързана с децата.
27 фев 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Задълженията ви днес няма да ви натоварват, напротив. Имате желание и амбиция да се впуснете в сфера, нова за вас. Привлечени сте от възможност, свързана с инвестиции, но и перспективна. Обърнете повече внимание на отношенията си с човек, когото пренебрегвате, но въпреки това ви вълнува.
27 фев 2021
Последни новини