От х:

Днес в x:

185 отказаха средното, за шофьор стигало основно

1747 решиха да се пробват за нещо повече от основно, въпреки че книжката им е гарантирана


185 зрелостници отказаха дипломата за средното образование след като пропуснаха днешния втори държавен зрелостен изпит. За разлика от първия, който задължително е по БЕЛ, вторият изпит е по свободно избираем предмет. 57 се отказаха от избора си, като не се явиха на матурата, въпреки че имат това право. 128 ги отказаха, след като завършиха 12-ти клас с двойка по някой от предметите. За двойкаджиите ще има поправка, на която повечето ще се явят с нагласата „Ако мине, мине“. Дори и да не мине, нямало да бъде фатално, защото както обясниха група „скъсани“ гимназисти, за шофьорската книжка стигало и основно. За немалка част от учениците това е едничкият смисъл на задължителното българско образование. В случай, че им потрябвал документ за средно, винаги можели да си поправят двойката и се явят на матура. Имало време. Време нямат само тези, които са си наумили да кандидатстват за висше. По образователния регламент на България, пропускът дори само на едно от двете задължителни ДЗИ-та проваля получаването на диплом за средно образование, а без него кандидатстването във ВУЗ е невъзможно.

От доброволно разубедилите се от ДЗИ най-много са от най-предпочитания предмет за втора задължителна матура-биологията, цели 26. Още 20 са се отказали от география, която е следващият най-популярен избор сред 12-класниците.

След пролетното преброяване, само 1747 започнаха своята мисия „средно“. Останалите ще се преброяват наесен, заедно със скъсаните от майската сесия. По традиция те не са малко - около 20 % от общия брой явили се на ДЗИ. Впрочем някои „гостоприемни“ университети направиха така, че и те могат да кандидатстват. Така и така са се отказали от летни изпити и приемат само по документи, а академичната година почва на 1-ви октомври. Поправителните матури пък обичайно са в края на август и началото на септември.

По същото време днес 7-класниците се мъчат със задачи във втория изпит за кандитстване в профилираните гимназии. Времето за малките матури е по-малко - само 2.5 часа за разлика от 4-те при батковците. И пак за разлика от тях, тук няма избор, изпитът е по математика, макар да не е ясно защо тя е толкова задължителна за кандидатстване в Езикова гимназия например. Изпитът отново е структуриран в две части - първи модул от 1 час и втори от час и половина. Тези, които нямат кой знае какви претенции за бъдещото си училище, могат да се задоволят само с първия модул – тест с 4 възможни отговора и верен 1. Онези, които имат апетити за така наречените елитни гимназии, могат да увеличат шансовете си с по-сложния втори модул. Той включва 4 тестови задачи с отворен отговор, като на две от тях трябва да се напише целият път на решаването до достигане на крайния резултат.

Резултатите от матурите стават ясни на 9-ти юни, тези на седмокласниците ще са готови до 3-ти.

Г. Христов

Успешните матурите са задължителни за ВУЗ
7-класниците се мъчат днес по математика
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    Мм
    ммдааа
    15 0
    13:43, 22 май 2015
    трагедията в родното образование е пълна...
    • Di
      didodel
      9 0
      14:23, 22 май 2015
      И ще става все по-зле...
  • 2
    Da
    daskal
    1 0
    08:24, 23 май 2015
    Ами с този смотан министър и с токова мързеливи ученици как няма да е трагедия?
    • Дт
      дтфдфът
      0 0
      14:40, 23 май 2015
      Ами с такива родители, които нехаят, какви деца да излезнат , училището не е виновно , всичко започва още вкъщи..
Последни новини