От х:

Днес в x:

5 °C

Мила Моя Мамо. От пъпната връв на гърдата

 

Две раждания. Две държави. Два различни подхода. Две здрави деца. 8 години 3000 км разлика. Жанета Матанова разказва личните си преживявания.

От пъпната връв на гърдата - това ми се случи като родих в Испания преди по-малко от 10 месеца. Толкова бях изненадана от всичко, което ставаше около мен и от разликите с предното ми раждане, което беше 2006 г. в България, че  реших да ви споделя тези, излезли като от два паралелни свята, събития. Заради образованието ми, нито веднъж не раждах в Хасково: първия път в Пловдив в ВМИ, а втория в Сарагоса отново в университетска болница. Приликите обаче горе-долу свършват тук.

Ако трябва да направя синтезиран списък, той би изглеждал така:

България – изтичане на води; приета нормално; учтиво медицинско обслужване; нормално раждане.

Испания – изтичане на води; приета нормално; учтиво медицинско обслужване; нормално раждане.

Това бяха приликите.

България – бащата беше допуснат в залата, защото е медицинско лице.

Испания – бащата присъства през цялото време, в предродилна и в родилна зала, независимо какъв е.

България – роденото здраво бебе ми се показа отвисоко и отдалече и беше отведено за преглед и процедури.  На мен ми сложиха две торби пясък на корема. Останах без бебето в следващия 1 час.

Испания – роденото здраво бебе веднага беше поставено на корема ми до гърдите, отделиха го от мен само няколко минути, в които проведоха необходимия преглед, всичко пред очите ми. След това отново го поставиха върху корема ми и заедно на носилка ни отведоха в следродилна зала, където веднага ми предложиха да му дам да суче и ми показаха как, в случай че не знам. Пясък не видях никъде.

България - Учтиво бях придружена до стаята ми, където видях бебечето вече облечено, чисто и спящо. Беше рано сутринта, дума за кърмене не се отвори и аз не съм питала. Мислех, че всичко е наред. Предложиха ми да го накърмя на сутринта чак около 8-9 часа или в случая - 5 часа след раждането.

Испания –вода не съм давала до 6 м., така бях посъветвана.

България  - още първата нощ дадох вода от шише с биберон, защото бебето хълцаше и акушерката на смяна ме посъветва такa.

Испания – изписаха ме 24 часа след раждането, а на третия ден бяхме на кратка разходка в парка.

България – изписаха ме 4 дена след раждането, а на разходка смело изведохме бебето на 10-тия ден, въпреки че ни съветваха поне две седмици да не го показваме навън.

Испания – не носих шишета в родилния дом, никой не ми ги  е искал.

България - бях запасена с всички размери шишета.

Испания - бях посъветвана да кърмя на поискване, във всеки един момент, в който бебето пожелае, дори през нощта. Обяснено ми беше, че през късните часове нивата на пролактина са най-високи и това улеснява сученето. Затова и бебетата искат мляко през нощта, инстинктивно го знаят, а и стимулират млечната жлеза. Не ми препоръчаха, нито храненето под час, защото според тях води до намаляне на фунцията на млечната жлеза, нито храненето от двете гърди - на всяко сукане само една, заради мазнините, които се увеличават към края. Никакво изцеждане с помпа, бебето суче необходимото количество и гърдата произвежда точно толкова.

България – кърмене на 3 часа, всяка гърда по 15 мин. Непрестанно стояхме с часовник в ръка и само да заспеше бебето започваше голямото друсане и щипане. Винаги се изцеждах първите месеци, защото ми беше обяснено, че бебето не може още да изсуче всичко и може да направя мастит. Нощно кърмене в никакъв случай. От 12 до 6 сутринта само вода, почивка за стомаха. Цяла нощ обикалях с песен на уста и бебе в ръце.

Испания – първите 6 месеца само кърма, после зеленчук.

България – втория месец сок от ябълка, а на 3-тия плодово пюре. Сега знам, че тази схема се е променила и в България.

Испания – безплатен курс за родилки в кварталната поликлиника, в който акушерка обяснява основно за кърменето и техники  по време на раждането, позиции, както и практически съвети какво да си приготвиш.

България –не съществуват такива курсове, освен може би някъде на частно.

Защо разказвам всичко това?  Определено не е, за да противопоставя двата подхода или да кажа на някого какво да прави. Свободата на избор е най-прекрасната човешка привилегия. И с двата метода децата ми растат и са здрави. Причината е, че искам да покажа колко важно е влиянието на средата за една майка. Ако на една жена от първия миг и се повтаря, че трябва да е готова, в случай че и спре млякото и че има вероятност да няма таковато тя ще го вярва. Никога няма да се уморя да повтарям, че само 3 % от човешката популация имат такъв мутирал ген и нямат мляко, всички останали (aко бебетата и майките са здрави) са спрели да имат обичайно поради намесване на дохранване или някоя грешна схема.

Ако отвсякъде още от дете виждаш шишета, дори куклите бебета са в комплект с шише, то подсъзнателно ти вече си формиран, че нямам как да минеш без тях. За разлика от шишетата кърмачките са скрити, тях не ги виждаме. Също така винаги се намира по някой да те пита “Ама ти още ли имаш мляко?”. Едва ли не, как е възможно?!? Подкрепата от околните е от изключително значение, а в България те никак не дават възможност на кърмачките без нерви да хранят децата си. Още си спомням как първия път кърмих до 10-тия месец, но накрая вече бях напълно сигурна, че нямам мляко. Всички около мен отдавна даваха изкуствено, дохранваха и кой ли не ме питаше, дали не са ми меки гърдите и какво ли не... Впрочем не е задължително гърдите да са твърди, когато имаш кърма. Такива са само първите месеци.

За разлика от нашата държава, в другите се опитват да превъзпитат хората и отново да им внушат вярата, че е възможно едно дете да мине тотално без дохранване и изкуствено мляко. Затова и втория път се чувствах много по-спокойна и не се притеснявах, че нямам, или че няма да имам мляко в някакъв момент. Това за едно успешно кърмене е изключително важно.  

Децата ви, стига да  ги дарявате с много любов , ще порастнат щастливи,който и от двата подхода да ви e застигнал. Все пак нека се опитаме да се вслушваме малко повече в собствените си инстинкти и малко по-малко в общественото мнение. Защото, въпреки че всячески се твърди в България, че никой не е срещу кърменето, всъщност успеваемостта е много по-ниска от редица европейски държави, които дори нямат колкото нашето майчинство.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 25.02.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Прилагайки знанията и опита си, успешно ще се включите в изпълнението на професионална или друга задача, с която ще подобрите финансите си. Други ще споделят времето си с приятели в общи занимания или развлечения. Преди да поемете ангажимент към други хора, помислете, защото може да се окаже по-трудно за изпълнение, отколкото предполагате.
25 фев 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Каквито и предложения да получите днес, свързани ли са с нерви и напрежение, подминете ги смело. Погрижете се за вътреш-ната си хармония и спокойствие и си осигурете пълна почивка в семейството. Заниманията на открито - туризъм, плуване или игра с децата са все неща, от които се нуждаете, и които ще ви тони-зират. Вечерта очаквайте гости от далече.
25 фев 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Днешният ден е твърде специален за вас, тъй като ще видите плановете си за страхотно прекарване на нощта осъществени. Вие мислите освен за собственото си прекарване и за настроението на другите, но в това отношение едва ли ще има за какво да се притеснявате.
25 фев 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Ще задълбочите връзката си с човек, с когото ви свързват не само бизнес-отношения, но и приятелски чувства. Това ви помага пълноценно да се развивате, спокойни и съсредоточени. Във възможностите ви е заедно да постигнете всичко, което намирате за полезно и необходимо. Размяна на гостувания с приятели или роднини.
25 фев 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Използвайте пълноценно днешния ден. Ще придвижите напред делата си и ще подготвите условията за бъдещи бизнес-сделки. Периодът е силен и за личните ви изяви. Творците ще се радват на добра оценка от публиката и критиката. С изкуството си ще доставите наслада в душите на много хора.
25 фев 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Няма да ви липсват емоции, които могат и да променят плановете ви за бъдещето. Анализирайте даденостите и ако сте убедени в правотата на мислите си, не се колебайте да действате. Бъдете по-решителни и ще успеете. Очертава се пътуване, което ще ви направи по-романтични и отпочинали.
25 фев 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Ако потърсите път, ще го откриете, независимо на къде сочи той. Съюзите ли се с любовта, ще развиете нови качества и ще станете по-добри. Това е сигурно, работете и за духовното си усъвършенстване, няма да ви липсва подкрепа. В бизнеса са възможни изненади от конкурентите ви.
25 фев 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Напълно наясно сте с целите и възможностите си и това ви прави много по-устойчиви в сравнение в конкурентите ви. Не предприемате излишни рискове, като предпочитате да работите бавно и сигурно. Едва ли някой ще успее да ви изненада с нещо, вие просто изпреварвате чуждите идеи. В личен план запознанството с магнетична личност силно ще ви развълнува.
25 фев 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Прекарвате този ден извън дома си в срещи с различни хора. Общуването е начин на живот за вас и вие едва ли сте в състояние да прекарате много време сами. В личен план се радвате на подчертания интерес на забележителна личност към вас. Добре ще е ако се възползвате от добрите шансове, които имате. Приятел ще ви помоли за услуга, не му отказвайте.
25 фев 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Чувствате се добре и с интерес ще приемете предизвикателствата на деня. Заемете се с личните си дела и денят ви ще бъде ползотворен. Не се притеснявайте да бъдете искрени с ваши близки. Имате за разрешаване домашни проблеми. Децата ще ви поискат съвет и помощ. Изслушайте ги внимателно. Можете да бъдете наистина близки с тях.
25 фев 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Няма да ви е скучно, ще има върху какво да мислите и какво да правите. Много от вас ще се отдадат на професионалните си ангажименти, но и домът ще им наложи изискванията си. Ще ви вълнува интимната страна на живота ви и ще проявите силен интерес към някой, който ви се харесва.
25 фев 2021

Хороскоп за Риби

Риби
С желание и интерес ще се посветите на работата си, очаквайки добри развития. И не грешите, предстоят развръзки, които ще ги ускорят. Избягвайте да спорите и проявете търпимост към мнения, несъвпадащи с вашите. В следобедните часове ще общувате с хора, чиито желания съвпадат с вашите.
25 фев 2021
Последни новини