От х:

Днес в x:

Забранено влизането с бебешки колички!

 

 

Това не е атрактивно заглавие, алюзия или някаква друга литературна фигура. Надписът е съвсем реален и краси входа на един от най-посещаваните магазини за един лев в града. Вярвате или не Хасково се нарежда сред прецедентите по оригиналност в отношението си към майките с деца. Имала съм възможността да пътувам по света и никога никъде не съм виждала подобно ограничение. Децата не само че се допускат с количките, ами и служителите с радост помагат при нужда на майките да влезнат, излезнат, да минат по прагове и стълби, ако има такива. Никой не обръща специално внимание и ако децата счупят, съборят или изядат нещо. Още си спомням как като новопристигнала в Испания, заредена с нечовешко отношение от страна на български персонал по всевъзможни места, когато малкото ми дете счупи буркан в един от кварталните магазини там, започнах цялата зачервена да се извинявам, да бутам пари...Посрещнаха ме с усмивка, върнаха ми парите, многократно ми повториха, че няма проблем, че „това е дете“ и накрая подариха нещо сладко на дъщеря ми, защото заради моята олелия се беше изплашила.

Да ви разкажа ли същата история ако се беше случила тук?Навярно няма нужда. Всички предполагате развитието. Финалът би бил изнервени родители, разплакано дете и полудели служители.

Да сложиш надпис „забранено за бебешки колички“ е дискриминация по всички правила. Първо, защото дискриминираш определена група хора – майките с колички, второ, защото инсинуираш, обиждаш и предполагаш, че те са предполагаеми крадци. На въпроса ми защо е поставен надписа, беше отговорено именно в този дух т.е.- “те тия майки може да сложат какво ли не в тия колички”. Немея.

Следователно аз ако нямам при кого да оставя детето си, студено е, заспало е, ще съм длъжна да го извадя от количката, да нарамя всичките си лични принадлежности и натоварена като един хамал да започна да пазарувам. Освен това в реда на мислите с подозренията, аз откъде да съм сигурна, че те няма да ми откраднат количката. Тотално безумие!

Проверих дали има други подобни случаи в България, защото по света няма нужда да проверявам. Оказа се, че има два такива. В Русе 2013г една майка осъжда магазин по същия повод и в Пазарджик в момента се водят дела по темата. С две думи в България сме генератори на добри практики и не оставяме българските съдилища да скучаят.

 

Няма да съм многословна. Само ще попитам още нещо. Дали същата забрана важи и за инвалидните колички? Тия ми ти инвалиди, знаеш ли какви крадци са и те! Същите като майките с колички!

 

Ж.М

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини