От х:

Днес в x:

2 °C

4 години от Черния Великден: Ново начало и стари рани

6-те великденски ангела пресичат улицата водени от поп Димитър

4 години след Черния Великден на 2011-та година, на който пиян шофьор уби 6 деца, тръгнали на църква, най-после зловещата улица Съединение се сдоби с ново начало, различно от славата й на път-убиец. По времето на катастрофата улицата бе пропаднала и с огромни дупки, които според експертите допринесли за трагедията не по-малко от летящата със 140 км/ч кола. Именно заради неравност засилената Вектра връхлетяла върху децата на тротоара. Преди две години улицата бе изцяло ремонтирана и асфалтирана, а от днес се сдоби с 4 пешеходни пътеки върху изкуствени неравности, които регулират пешеходния и автомобилен трафик по силно натоварената отсечка от национален транспортен коридор №5 Свиленград-Русе. Две от тях са по новия стандарт, върху широки легнали полицаи и са на ключови места - до училище и търговския център в квартала.

Инициативата за поставянето на пешеходните пътеки е отреди няколко години и се движеше от сдружение на родителите, загубили децата си в пътно-транспортни произшествия. Един от лидерите бе настоящият депутат от Варна Нели Петрова, чиято 20-годишна дъщеря бе загинала на пешеходна пътека, блъсната от моторист. Организацията издействала от тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов 100 хиляди и изградили 10 зебри върху легнали полицаи в 10 града от страната. Симеоновград обаче не е сред тях.

По времето, когато парите били налични, зловещата улица Съединение търпеше основен ремонт. Когато той завършил, парите не били на разположение - вероятно върнати поради неусвояване на държавата, която ги отпуснала. Така пътеките щели да си останат само пожелание, ако с тях не се заел кметът на общината Пейчо Стайков. С 8 000 лв общински пари били изградени изкуствените неравности, които задавили отново тръгналата да се вдига средна скорост по прясно асфалтираната улица. „В този момент не трябва да правим сметки кога и откъде ще си получим парите, по-важното е да осигурим безопасността на децата оттук нататък“, заяви кметът.

Изненадващо, ново начало получиха и някои от почернените семейства. За мнозинството датата 23-ти април си остава стара рана, която никога няма да зарасне. Особено за тези, чиито загинали деца бяха единствени. Може обаче да е по-различно за Ани и Наско Грозеви.
Родителите на прегазения Евгени решили да имат ново детенце по-малко от година, след като пияния шофьор отне единствения им син. И въпреки че и двамата били над 40-те, се получило. Днес вече тригодишната Ели дойде на мемориалния парк в памет на загиналите деца, за да се запознае с батко си, когото никога няма да види на живо.

Днес цял Симеоновград почете паметта на 6-те без време убити деца. В лобния си ден те бяха на възраст между 16 и 18 години, а някои се канеха да празнуват абитуриентския си бал.

Г. Христов

Новите пешеходни пътеки върху легнали полицаи ефективно ограничават скоростта
И осигуряват безопасно преминаване на децата
Помен за загиналите без време деца
Ново начало: Родителите на прегазения Евгени си направиха детенце-3 годишната Ели се гуши до мама Ани
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 03.03.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Денят е силен за начинания, в които влагате творчество и желание за напредък. Ще се толерират градивни действия, насочени към семейството, другите и бъдещето. Обществената ви ангажираност също ще дава резултати, така че бъдете активни. Грижите за здравето ще имат видим ефект.
03 мар 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Очаква ви ползотворен ден, имате всички шансове да изпълните онова, което сте планирали. Имате известни колебания, но с подреждането на делата ви те ще отпаднат. Опитайте се да не пренебрегвате чувствата и желания на вашия партньор.
03 мар 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Енергични и с желание, ще пристъпите към задачите си и ще ги приключите в срок. Интелигентното ви присъствие ще благоприятства атмосферата на работното място, нещо, за което ще получите похвала от шефа. До себе си имате някой, който заслужава повече внимание и това го разбирате много добре. Не проигравайте шансовете си там.
03 мар 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Рак:Новости в личния ви живот и ярка делова изява.Щастието е на ваша страна .и макар,че не сте хазартен тип-може да рискувате.Заложете на 5.Успех.
03 мар 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Всичко, продиктувано от разума днес ще ви носи удовлетворение. Близките ще споделят част от грижите ви и това ще увеличи шансовете ви. Имате предостатъчно време за да анализирате създалата се обстановка и да направите правилния избор. Изберете най-перспективната възможност.
03 мар 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Наясно сте с нещата, с които ви предстои да се занимавате. Бързо ще се освободите от съмненията си и ще напреднете, отхвърляйки голям обем работа. Настроението ви ще се повиши от добра новина, свързана с бизнес, семейство, пътуване. Познати ще ви направят изгодно предложение за съвместно начинание.
03 мар 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Сред близките си ще можете да се отпуснете и разтоварите. Доброто ви финансово състояние за момента ви прави по-спокойни и уверени за близкото бъдеще. В дългосрочен план ще имате възможности за изяви, с които ще постигнете повече стабилност. Не се притеснявайте. Избягвайте да давате пари на заем.
03 мар 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Най-добре ще е днес да бъдете у дома, в противен случай ви очакват изненади. За някои от вас денят ще бъде свързан и с доста работа. Не я отлагайте. Отхвърлете колкото се може повече от нея. Интелектуалните занимания ще се окажат ползотворни за вас днес.
03 мар 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Започващите промени ще ви се отразят позитивно, въпреки, че в началото може да изживеете притеснения. Ще утвърдите постигнатото и ще продължите да се развивате в много посоки. Постоянството ви е гаранция за успех и носи желаните резултати. Има от какво да сте доволни.
03 мар 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Похвално е желанието ви да сте полезни на хората, с които работите и на такова внимание ще се радвате и вие. Ще бъдете очаровани от някой, с когото ще станете по-близки и ще търсите общи пътища за изява. Успешни ще бъдат пътуванията ви, ако вземете под внимание всички подробност.
03 мар 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Проявете уважението си към отсрещната страна и вежливо изслушайте доводите им за едно или друго тяхно решение. Това ще привлече към вас благоразположението им, от което ще се възползвате на по-късен етап. Присъствието на човека, за когото мислите често ще ви донесе приятни вълнения.
03 мар 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Определете приоритетите си и работете върху тях, не се разсейвайте. Впечатлявате с бързата си мисъл и аналитичните си способности. Ще имате успех с всичко, което днес бъде обект на вниманието ви. В личен план ще имате среща и тя ще сложи началото на ново сътрудничество. Не пренебрегвайте личните си предпочитания.
03 мар 2021
Последни новини