От х:

Днес в x:

4 години от Черния Великден: Ново начало и стари рани

6-те великденски ангела пресичат улицата водени от поп Димитър

4 години след Черния Великден на 2011-та година, на който пиян шофьор уби 6 деца, тръгнали на църква, най-после зловещата улица Съединение се сдоби с ново начало, различно от славата й на път-убиец. По времето на катастрофата улицата бе пропаднала и с огромни дупки, които според експертите допринесли за трагедията не по-малко от летящата със 140 км/ч кола. Именно заради неравност засилената Вектра връхлетяла върху децата на тротоара. Преди две години улицата бе изцяло ремонтирана и асфалтирана, а от днес се сдоби с 4 пешеходни пътеки върху изкуствени неравности, които регулират пешеходния и автомобилен трафик по силно натоварената отсечка от национален транспортен коридор №5 Свиленград-Русе. Две от тях са по новия стандарт, върху широки легнали полицаи и са на ключови места - до училище и търговския център в квартала.

Инициативата за поставянето на пешеходните пътеки е отреди няколко години и се движеше от сдружение на родителите, загубили децата си в пътно-транспортни произшествия. Един от лидерите бе настоящият депутат от Варна Нели Петрова, чиято 20-годишна дъщеря бе загинала на пешеходна пътека, блъсната от моторист. Организацията издействала от тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов 100 хиляди и изградили 10 зебри върху легнали полицаи в 10 града от страната. Симеоновград обаче не е сред тях.

По времето, когато парите били налични, зловещата улица Съединение търпеше основен ремонт. Когато той завършил, парите не били на разположение - вероятно върнати поради неусвояване на държавата, която ги отпуснала. Така пътеките щели да си останат само пожелание, ако с тях не се заел кметът на общината Пейчо Стайков. С 8 000 лв общински пари били изградени изкуствените неравности, които задавили отново тръгналата да се вдига средна скорост по прясно асфалтираната улица. „В този момент не трябва да правим сметки кога и откъде ще си получим парите, по-важното е да осигурим безопасността на децата оттук нататък“, заяви кметът.

Изненадващо, ново начало получиха и някои от почернените семейства. За мнозинството датата 23-ти април си остава стара рана, която никога няма да зарасне. Особено за тези, чиито загинали деца бяха единствени. Може обаче да е по-различно за Ани и Наско Грозеви.
Родителите на прегазения Евгени решили да имат ново детенце по-малко от година, след като пияния шофьор отне единствения им син. И въпреки че и двамата били над 40-те, се получило. Днес вече тригодишната Ели дойде на мемориалния парк в памет на загиналите деца, за да се запознае с батко си, когото никога няма да види на живо.

Днес цял Симеоновград почете паметта на 6-те без време убити деца. В лобния си ден те бяха на възраст между 16 и 18 години, а някои се канеха да празнуват абитуриентския си бал.

Г. Христов

Новите пешеходни пътеки върху легнали полицаи ефективно ограничават скоростта
И осигуряват безопасно преминаване на децата
Помен за загиналите без време деца
Ново начало: Родителите на прегазения Евгени си направиха детенце-3 годишната Ели се гуши до мама Ани
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини