От х:

Днес в x:

13 °C

Представиха в Хасково първата в света приказка-игра

Първата в света приказка-игра бе представена днес в Хасково от своя автор Никола Райков. “Голямото приключение на малкото таласъмче” е богато илюстрирана приказка-игра, в която детето само избира как да постъпи героят. Според детския избор приказката свършва по 30 различни начина.

Никола Райков е завършил “информационни технологии” в САЩ, но американският начин на живот не му харесва, затова се прибира в България и се установява в село в Старозагорско.

“Голямото приключение на малкото таласъмче” авторът създава заради сина си, който тогава е бил тригодишен. Тази година пък следва “Още по-голямото приключение на малкото таласъмче”. И двете книги се радват на голям интерес не само от децата, но и от родители и педагози. Авторът пък получава 7 награди и номинации, сред които и първа награда за най-добра детска фантастика.

Илюстрациите са дело на самия автор, който се занимава и с уеб дизайн. Някои от картините са авторски, с платени авторски права. Повечето илюстрации са компилации.

“Първата книжка претърпя две издания, четири тиража и продадените бройки вече са към 4000“, уточни авторът. Освен като луксозна книга с гланцирани страници с цена 17 лв., приказката игра е пусната свободно и онлайн. “Тя е под така наречения “Крийетив Комънс” лиценз – творбите могат да се четат и споделят свободно, забранено е само използването им за комерсиални цели”, обясни Никола Райков. Той допълни, че безплатното разпространение в интернет не само че не вреди на продажбите, но и ги стимулира. “Много хора предпочитат да пипнат книгата в ръка”. Сравнително ниската цена за такова луксозно издание авторът обясни с факта, че тя се продава само онлайн, тоест, спестяват се обичайните 40-50 процента за разпространение.

В края на приказката-игра има и списък с обяснения и инструкции за родителите. “Книгата е предназначена за деца между 3 и 9 години, така че родителите трябва им четат текстовете. Така се усилва и връзката между родители и дете”, обясни авторът.

Освен чудесните и грабващи цветни илюстрации, Никола Райков се е постарал и да промени някои стереотипи. Така например в приказката се появява голям добър вълк, дядо Мечок вместо традиционната баба Мецана и др.

“Преди няколко десетилетия нашумяха книгите-игри, но за възрастни. Много се чудих защо няма книги-игри за най-подходящата аудитория – децата. Рових се навсякъде, но не открих такива, може би с едно изключение от 80-те години. Така че това навярно е първата в света приказка-игра”, каза още авторът.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 27.02.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Доверието, което сте изградили сред другите ще направи денят ви по-добър и успешен. С енергия и хъс ще успявате, а това ще ви мотивира за повече усърдие и последователност в действията. Доброто си настроение ще пренасяте и в личните си взаимоотношения, ще доминират чувства на добронамереност и взаимопомощ. Дано не се отдръпнете от някого заради неразбирането му.
27 фев 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Бъдете внимателни днес. Вероятността умишлено да ви заблудят е много голяма. Не се поддавайте на суетата си. Ще съжалявате, ако прибързано приемете отправено ви предложение. Личният ви живот постепенно приема желаната от вас насока. Успявате да извлечете най-доброто от това, което ви се предлага.
27 фев 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще се вдъхновите от свое постижение и ще се амбицирате да продължите напред. Запознанство с човек, чиито качества допълват вашите и е възможна дълготрайна връзка. Емоциите ще повишат настроението и ще се стараете повече за партньора си. Новина, свързана с работата ви. Подготовка за пътуване.
27 фев 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Ще се радвате на засилен интерес от страна на обкръжението си. Може би той е продиктуван от вашите чудесни идеи и предложения, с които ги изненадвате. Не правете нищо прибързано, а внимателно обмисляйте действията си. Всякакви спонтанни реакции от ваша страна за момента са нежелателни. Ведрият ви тон може да ви помогне неимоверно много. В къщи се нуждаят от вас.
27 фев 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Много детайли на другите ще убягват, но това ще ви носи предимство и ще вземате правилни решения. Също ще ви предпазва и от грешки. Стремете се към успеха и не отлагайте нищо по пътя към него. Денят носи сполука във всичко,с което се захванете. Притесненията ви скоро ще отпаднат и настроението ви ще бъде чудесно.
27 фев 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Предпочитате да прекарате този ден сред семейството си като обърнете специално внимание на по-малките членове. Ще успеете да изпълните плановете, които имате по отношение на конкретен проект. За предпочитане е да не възлагате на човек от обкръжението си задача, с която той не е съгласен. Така ще си спестите много повече неприятности..
27 фев 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Мислите ви са насочени предимно в дейността, която упражнявате. Нововъведения и промяна в организацията ще ви помогнат да повишите печалбата и да насочите час от финансите си за други неща. Жадувате за повече разнообразие и може да го постигнете, ако не се затваряте в себе си, а потърсите подходящите хора.
27 фев 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С помощта на влиятелна личност или административна инстанция ще съумеете да разрешите отдавна тежащ ви проблем. Усилията ви в тази насока ще се увенчаят с успех, а това ще повиши и тонусът ви. Моментът е подходящ да си пуснете тото. Шансът е на ваша страна.
27 фев 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Мобилизирани сте и ще можете да покажете итинските си способности. Залогът е голям, пък и не ви е останало място за избор. Не бива да прекалявате със стремежа си да сте на върха на всяка цена. Еуфорията може да ви постави и в деликатна ситуация. Децата ще ви поднесат приятни изненади.
27 фев 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Въпроси от различно естество ще занимават представителите на знака, сред които по-важни са служебните, по бизнес и в подкрепа на здравето ви. Цените времето си и в тази връзка ще следвате стриктно програмата си. Позициите ви на работното място се стабилизират и това внася успокоение в напрегнатото ви ежедневие.
27 фев 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще се посветите на задача, която обмисляте от дълго време. Усърдието ви е гаранция за успех, каквото и да ви струва то. В личните си взаимоотношения бъдете търпеливи, докато се стабилизират отношенията ви с човека, който ви създава повече грижи. Радостна новина, свързана с децата.
27 фев 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Задълженията ви днес няма да ви натоварват, напротив. Имате желание и амбиция да се впуснете в сфера, нова за вас. Привлечени сте от възможност, свързана с инвестиции, но и перспективна. Обърнете повече внимание на отношенията си с човек, когото пренебрегвате, но въпреки това ви вълнува.
27 фев 2021
Последни новини