От х:

Днес в x:

Представиха в Хасково първата в света приказка-игра

Първата в света приказка-игра бе представена днес в Хасково от своя автор Никола Райков. “Голямото приключение на малкото таласъмче” е богато илюстрирана приказка-игра, в която детето само избира как да постъпи героят. Според детския избор приказката свършва по 30 различни начина.

Никола Райков е завършил “информационни технологии” в САЩ, но американският начин на живот не му харесва, затова се прибира в България и се установява в село в Старозагорско.

“Голямото приключение на малкото таласъмче” авторът създава заради сина си, който тогава е бил тригодишен. Тази година пък следва “Още по-голямото приключение на малкото таласъмче”. И двете книги се радват на голям интерес не само от децата, но и от родители и педагози. Авторът пък получава 7 награди и номинации, сред които и първа награда за най-добра детска фантастика.

Илюстрациите са дело на самия автор, който се занимава и с уеб дизайн. Някои от картините са авторски, с платени авторски права. Повечето илюстрации са компилации.

“Първата книжка претърпя две издания, четири тиража и продадените бройки вече са към 4000“, уточни авторът. Освен като луксозна книга с гланцирани страници с цена 17 лв., приказката игра е пусната свободно и онлайн. “Тя е под така наречения “Крийетив Комънс” лиценз – творбите могат да се четат и споделят свободно, забранено е само използването им за комерсиални цели”, обясни Никола Райков. Той допълни, че безплатното разпространение в интернет не само че не вреди на продажбите, но и ги стимулира. “Много хора предпочитат да пипнат книгата в ръка”. Сравнително ниската цена за такова луксозно издание авторът обясни с факта, че тя се продава само онлайн, тоест, спестяват се обичайните 40-50 процента за разпространение.

В края на приказката-игра има и списък с обяснения и инструкции за родителите. “Книгата е предназначена за деца между 3 и 9 години, така че родителите трябва им четат текстовете. Така се усилва и връзката между родители и дете”, обясни авторът.

Освен чудесните и грабващи цветни илюстрации, Никола Райков се е постарал и да промени някои стереотипи. Така например в приказката се появява голям добър вълк, дядо Мечок вместо традиционната баба Мецана и др.

“Преди няколко десетилетия нашумяха книгите-игри, но за възрастни. Много се чудих защо няма книги-игри за най-подходящата аудитория – децата. Рових се навсякъде, но не открих такива, може би с едно изключение от 80-те години. Така че това навярно е първата в света приказка-игра”, каза още авторът.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини