От х:

Днес в x:

След 40 млн. години: Човекът и маймуната си стиснаха ръцете

Приятели


Човекът и маймуната отново се събраха 40 млн. години след като еволюцията ги раздели в хранителната верига. След този вододел едните останаха маймуни, другите станаха хора, като разликата бе, че последните се движат на два крака. И систематично се срамуваха от Дарвин и последователите му, които твърдяха, че човек произхожда от маймуните. Най-накрая човекът прие съдбата и стисна ръката на пра-пра-дядо си. Смирението пред родословното дърво се разигра в хасковския зоопарк, където потомък поздрави древния си събрат със сърдечно ръкостискане през мрежата. Дисциплинираният хасковец си позволи само този приятелски жест, стриктно съблюдавайки молбата на зоопарка да не се хранят животните с каквото дойде. От подобни добри, но непремислени намерения, точно маймуните останаха без зъби. Посетителите им хвърляли лукчета, които приматите неразумно дъвчели, вместо да смучат.

Силно увеличилите се в топлите дни посетители на хасковския зоокът могат да видят с едно животно повече. Понито Аида се ожребило навръх Благовещение, а в чест на празника синът й бил наречен Благовест. Раждането станало пред куп посетители и строилите се като за парад чифтокопитни, които проследявали в детайли процеса. 30 минути след раждането Благовест скокнал, а още на следващия ден започнал да препуска из ограденото пространство. „Това е първо раждане в зоопарка за последните почти три години“, коментира шефът Валентин Ахтаров. Уточни, че може и повече време да е минало, но тогава той не бил тук и нямал точна информация.

За сметка на това сега животните са се засилили да раждат. Женският муфлон се кани всеки момент да роди. И от ламите се очаква да са „направили работата“, но там трябвало още време за да се потвърдят категорично нещата. Освен естествен прираст, хасковският зоопарк ще се увеличава чрез миграциция. Очаква се да пристигнат и двойка кенгуру, които да заменят трагично загиналите чрез отравяне двуутробни в края на миналата година. Доставката щяла да бъде от специална ферма за кенгуру, която била край Варна. Няма шанс лъвовете скоро да имат малко, понеже наличните три са всъщност баща и дъщери. Кръвосмешението не дава добър резултат не само при хората, а и при животните. От зоопарка в Разград, където лъвовете се прескачали, молели нашите да им изпратят млади мъжки да заплодят хасковските лъвици. Ахтаров се чуди. Не стига че гривестите ядат много, ами заемат и доста място. А в зоопарка имат идея да увеличават разнообразието, не количеството на животните.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини