От х:

Днес в x:

7 °C

След 40 млн. години: Човекът и маймуната си стиснаха ръцете

Приятели


Човекът и маймуната отново се събраха 40 млн. години след като еволюцията ги раздели в хранителната верига. След този вододел едните останаха маймуни, другите станаха хора, като разликата бе, че последните се движат на два крака. И систематично се срамуваха от Дарвин и последователите му, които твърдяха, че човек произхожда от маймуните. Най-накрая човекът прие съдбата и стисна ръката на пра-пра-дядо си. Смирението пред родословното дърво се разигра в хасковския зоопарк, където потомък поздрави древния си събрат със сърдечно ръкостискане през мрежата. Дисциплинираният хасковец си позволи само този приятелски жест, стриктно съблюдавайки молбата на зоопарка да не се хранят животните с каквото дойде. От подобни добри, но непремислени намерения, точно маймуните останаха без зъби. Посетителите им хвърляли лукчета, които приматите неразумно дъвчели, вместо да смучат.

Силно увеличилите се в топлите дни посетители на хасковския зоокът могат да видят с едно животно повече. Понито Аида се ожребило навръх Благовещение, а в чест на празника синът й бил наречен Благовест. Раждането станало пред куп посетители и строилите се като за парад чифтокопитни, които проследявали в детайли процеса. 30 минути след раждането Благовест скокнал, а още на следващия ден започнал да препуска из ограденото пространство. „Това е първо раждане в зоопарка за последните почти три години“, коментира шефът Валентин Ахтаров. Уточни, че може и повече време да е минало, но тогава той не бил тук и нямал точна информация.

За сметка на това сега животните са се засилили да раждат. Женският муфлон се кани всеки момент да роди. И от ламите се очаква да са „направили работата“, но там трябвало още време за да се потвърдят категорично нещата. Освен естествен прираст, хасковският зоопарк ще се увеличава чрез миграциция. Очаква се да пристигнат и двойка кенгуру, които да заменят трагично загиналите чрез отравяне двуутробни в края на миналата година. Доставката щяла да бъде от специална ферма за кенгуру, която била край Варна. Няма шанс лъвовете скоро да имат малко, понеже наличните три са всъщност баща и дъщери. Кръвосмешението не дава добър резултат не само при хората, а и при животните. От зоопарка в Разград, където лъвовете се прескачали, молели нашите да им изпратят млади мъжки да заплодят хасковските лъвици. Ахтаров се чуди. Не стига че гривестите ядат много, ами заемат и доста място. А в зоопарка имат идея да увеличават разнообразието, не количеството на животните.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 28.02.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Доверието, което сте изградили сред другите ще направи денят ви по-добър и успешен. С енергия и хъс ще успявате, а това ще ви мотивира за повече усърдие и последователност в действията. Доброто си настроение ще пренасяте и в личните си взаимоотношения, ще доминират чувства на добронамереност и взаимопомощ. Дано не се отдръпнете от някого заради неразбирането му.
28 фев 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Бъдете внимателни днес. Вероятността умишлено да ви заблудят е много голяма. Не се поддавайте на суетата си. Ще съжалявате, ако прибързано приемете отправено ви предложение. Личният ви живот постепенно приема желаната от вас насока. Успявате да извлечете най-доброто от това, което ви се предлага.
28 фев 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще се вдъхновите от свое постижение и ще се амбицирате да продължите напред. Запознанство с човек, чиито качества допълват вашите и е възможна дълготрайна връзка. Емоциите ще повишат настроението и ще се стараете повече за партньора си. Новина, свързана с работата ви. Подготовка за пътуване.
28 фев 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Ще се радвате на засилен интерес от страна на обкръжението си. Може би той е продиктуван от вашите чудесни идеи и предложения, с които ги изненадвате. Не правете нищо прибързано, а внимателно обмисляйте действията си. Всякакви спонтанни реакции от ваша страна за момента са нежелателни. Ведрият ви тон може да ви помогне неимоверно много. В къщи се нуждаят от вас.
28 фев 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Много детайли на другите ще убягват, но това ще ви носи предимство и ще вземате правилни решения. Също ще ви предпазва и от грешки. Стремете се към успеха и не отлагайте нищо по пътя към него. Денят носи сполука във всичко,с което се захванете. Притесненията ви скоро ще отпаднат и настроението ви ще бъде чудесно.
28 фев 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Предпочитате да прекарате този ден сред семейството си като обърнете специално внимание на по-малките членове. Ще успеете да изпълните плановете, които имате по отношение на конкретен проект. За предпочитане е да не възлагате на човек от обкръжението си задача, с която той не е съгласен. Така ще си спестите много повече неприятности..
28 фев 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Мислите ви са насочени предимно в дейността, която упражнявате. Нововъведения и промяна в организацията ще ви помогнат да повишите печалбата и да насочите час от финансите си за други неща. Жадувате за повече разнообразие и може да го постигнете, ако не се затваряте в себе си, а потърсите подходящите хора.
28 фев 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С помощта на влиятелна личност или административна инстанция ще съумеете да разрешите отдавна тежащ ви проблем. Усилията ви в тази насока ще се увенчаят с успех, а това ще повиши и тонусът ви. Моментът е подходящ да си пуснете тото. Шансът е на ваша страна.
28 фев 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Мобилизирани сте и ще можете да покажете итинските си способности. Залогът е голям, пък и не ви е останало място за избор. Не бива да прекалявате със стремежа си да сте на върха на всяка цена. Еуфорията може да ви постави и в деликатна ситуация. Децата ще ви поднесат приятни изненади.
28 фев 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Въпроси от различно естество ще занимават представителите на знака, сред които по-важни са служебните, по бизнес и в подкрепа на здравето ви. Цените времето си и в тази връзка ще следвате стриктно програмата си. Позициите ви на работното място се стабилизират и това внася успокоение в напрегнатото ви ежедневие.
28 фев 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще се посветите на задача, която обмисляте от дълго време. Усърдието ви е гаранция за успех, каквото и да ви струва то. В личните си взаимоотношения бъдете търпеливи, докато се стабилизират отношенията ви с човека, който ви създава повече грижи. Радостна новина, свързана с децата.
28 фев 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Задълженията ви днес няма да ви натоварват, напротив. Имате желание и амбиция да се впуснете в сфера, нова за вас. Привлечени сте от възможност, свързана с инвестиции, но и перспективна. Обърнете повече внимание на отношенията си с човек, когото пренебрегвате, но въпреки това ви вълнува.
28 фев 2021
Последни новини