От х:

Днес в x:

22 °C

Пролет пукна, сакура - не

Нито разлистени нито цъфнали-сакурите стоят като изсъхнали на зеления Ямач

Японските черешови дръвчета, известни като сакура, нещо не понесоха Хасково и вместо да пукнат и направят от Ямача феерично розова градина, стоят затворени в пъпките си. Бучнатите през миналата година фиданки бяха нарочени за разлистване и цъфтеж още в началото на март от приносителите си от Япония, където климатът е идентичен с българския. Заради адаптацията им допуснаха 1 месец забавяне, защото в страната на изгряващото слънце до началото на април нямало нецъфнала сакура. Хасковските обаче си приличат на изсъхнали фиданки, също толкова нефелни колкото и при засаждането си през септември. Някои наистина имат някакви зачатъци на пъпки, други нямат и това.

Саденето на 75 дръвчета от вида японска вишна/череша бе извършено през октомври от посланика на Япония Такаши Коидзуми и кмета Иванов, който лично грабна правата лопата и оправда името си Георги. Надеждите бяха тази година хасковския Ямач да цъфне и върже като местенцето от снимка 3. Ама ядец.

На фона на инатящите се японски череши наоколо е цъфнало всичко, което може да цъфти – череши, сливи, млади булки и стари магнолии. Последните са на 100 милиона години, но още са точни като швейцарски часовник въпреки променения климат и човешкото оцапване на природата. Масов е цъфтежа и на пролетните цветя.

Заради меката пролет и въпреки мартенския сняг, тази година може да очакваме ранни плодове, прогнозират овощарите. Те са притеснени само че честите валежи пречат на качествено пръскане и твърде вероятно ще ядем черешите/нашите/ с протеинова добавка-червеи. Не е розово обаче положението със зеленчуците, които закъсняват с близо месец заради прекомерната влага. Особено потърпевши ще са доматите, краставиците и тиквичките. Заради калта закъснява сеитбата на всички полски зеленчуци, както и зърнени култури. Тази година са засети два милиона декара по-малко площи с пшеница, ечемик и рапица. Най-тежко е положението в Хасково, Стара Загора, Пазарджик и Пловдив.

Г. Христов

Някъде се виждат зачатък на пъпки
Очакванията обаче бяха през април на Ямача да бъде нещо такова
75-те череши бяха садени от кмета и японския посланик през октомври
Другите дръвчета цъфтят на поразия
Включително и древните магнолии

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 27.02.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Доверието, което сте изградили сред другите ще направи денят ви по-добър и успешен. С енергия и хъс ще успявате, а това ще ви мотивира за повече усърдие и последователност в действията. Доброто си настроение ще пренасяте и в личните си взаимоотношения, ще доминират чувства на добронамереност и взаимопомощ. Дано не се отдръпнете от някого заради неразбирането му.
27 фев 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Бъдете внимателни днес. Вероятността умишлено да ви заблудят е много голяма. Не се поддавайте на суетата си. Ще съжалявате, ако прибързано приемете отправено ви предложение. Личният ви живот постепенно приема желаната от вас насока. Успявате да извлечете най-доброто от това, което ви се предлага.
27 фев 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще се вдъхновите от свое постижение и ще се амбицирате да продължите напред. Запознанство с човек, чиито качества допълват вашите и е възможна дълготрайна връзка. Емоциите ще повишат настроението и ще се стараете повече за партньора си. Новина, свързана с работата ви. Подготовка за пътуване.
27 фев 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Ще се радвате на засилен интерес от страна на обкръжението си. Може би той е продиктуван от вашите чудесни идеи и предложения, с които ги изненадвате. Не правете нищо прибързано, а внимателно обмисляйте действията си. Всякакви спонтанни реакции от ваша страна за момента са нежелателни. Ведрият ви тон може да ви помогне неимоверно много. В къщи се нуждаят от вас.
27 фев 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Много детайли на другите ще убягват, но това ще ви носи предимство и ще вземате правилни решения. Също ще ви предпазва и от грешки. Стремете се към успеха и не отлагайте нищо по пътя към него. Денят носи сполука във всичко,с което се захванете. Притесненията ви скоро ще отпаднат и настроението ви ще бъде чудесно.
27 фев 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Предпочитате да прекарате този ден сред семейството си като обърнете специално внимание на по-малките членове. Ще успеете да изпълните плановете, които имате по отношение на конкретен проект. За предпочитане е да не възлагате на човек от обкръжението си задача, с която той не е съгласен. Така ще си спестите много повече неприятности..
27 фев 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Мислите ви са насочени предимно в дейността, която упражнявате. Нововъведения и промяна в организацията ще ви помогнат да повишите печалбата и да насочите час от финансите си за други неща. Жадувате за повече разнообразие и може да го постигнете, ако не се затваряте в себе си, а потърсите подходящите хора.
27 фев 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С помощта на влиятелна личност или административна инстанция ще съумеете да разрешите отдавна тежащ ви проблем. Усилията ви в тази насока ще се увенчаят с успех, а това ще повиши и тонусът ви. Моментът е подходящ да си пуснете тото. Шансът е на ваша страна.
27 фев 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Мобилизирани сте и ще можете да покажете итинските си способности. Залогът е голям, пък и не ви е останало място за избор. Не бива да прекалявате със стремежа си да сте на върха на всяка цена. Еуфорията може да ви постави и в деликатна ситуация. Децата ще ви поднесат приятни изненади.
27 фев 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Въпроси от различно естество ще занимават представителите на знака, сред които по-важни са служебните, по бизнес и в подкрепа на здравето ви. Цените времето си и в тази връзка ще следвате стриктно програмата си. Позициите ви на работното място се стабилизират и това внася успокоение в напрегнатото ви ежедневие.
27 фев 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще се посветите на задача, която обмисляте от дълго време. Усърдието ви е гаранция за успех, каквото и да ви струва то. В личните си взаимоотношения бъдете търпеливи, докато се стабилизират отношенията ви с човека, който ви създава повече грижи. Радостна новина, свързана с децата.
27 фев 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Задълженията ви днес няма да ви натоварват, напротив. Имате желание и амбиция да се впуснете в сфера, нова за вас. Привлечени сте от възможност, свързана с инвестиции, но и перспективна. Обърнете повече внимание на отношенията си с човек, когото пренебрегвате, но въпреки това ви вълнува.
27 фев 2021
Последни новини