От х:

Днес в x:

Пролет пукна, сакура - не

Нито разлистени нито цъфнали-сакурите стоят като изсъхнали на зеления Ямач

Японските черешови дръвчета, известни като сакура, нещо не понесоха Хасково и вместо да пукнат и направят от Ямача феерично розова градина, стоят затворени в пъпките си. Бучнатите през миналата година фиданки бяха нарочени за разлистване и цъфтеж още в началото на март от приносителите си от Япония, където климатът е идентичен с българския. Заради адаптацията им допуснаха 1 месец забавяне, защото в страната на изгряващото слънце до началото на април нямало нецъфнала сакура. Хасковските обаче си приличат на изсъхнали фиданки, също толкова нефелни колкото и при засаждането си през септември. Някои наистина имат някакви зачатъци на пъпки, други нямат и това.

Саденето на 75 дръвчета от вида японска вишна/череша бе извършено през октомври от посланика на Япония Такаши Коидзуми и кмета Иванов, който лично грабна правата лопата и оправда името си Георги. Надеждите бяха тази година хасковския Ямач да цъфне и върже като местенцето от снимка 3. Ама ядец.

На фона на инатящите се японски череши наоколо е цъфнало всичко, което може да цъфти – череши, сливи, млади булки и стари магнолии. Последните са на 100 милиона години, но още са точни като швейцарски часовник въпреки променения климат и човешкото оцапване на природата. Масов е цъфтежа и на пролетните цветя.

Заради меката пролет и въпреки мартенския сняг, тази година може да очакваме ранни плодове, прогнозират овощарите. Те са притеснени само че честите валежи пречат на качествено пръскане и твърде вероятно ще ядем черешите/нашите/ с протеинова добавка-червеи. Не е розово обаче положението със зеленчуците, които закъсняват с близо месец заради прекомерната влага. Особено потърпевши ще са доматите, краставиците и тиквичките. Заради калта закъснява сеитбата на всички полски зеленчуци, както и зърнени култури. Тази година са засети два милиона декара по-малко площи с пшеница, ечемик и рапица. Най-тежко е положението в Хасково, Стара Загора, Пазарджик и Пловдив.

Г. Христов

Някъде се виждат зачатък на пъпки
Очакванията обаче бяха през април на Ямача да бъде нещо такова
75-те череши бяха садени от кмета и японския посланик през октомври
Другите дръвчета цъфтят на поразия
Включително и древните магнолии

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини