От х:

Днес в x:

3 °C

Българщината оживя на село

В Книжовник имаха празник на българщината

Българщината, тази която ни е съхранила през векове робство, се оказа жива на село. Само там още помнят, тачат и събират българските народни песни, обичаи, приказки и не се гнусят от народните носии и битовите принадлежности, съпътсвали живота в една българска къща. В градовете тези неща са погребани в прашасали етнографски експозиции, навестявани по-често от мишки и молци, отколкото от хора. Народната музика която ни прославя чак в космоса пък е демоде за младите. Те си имат рап, наричан още черно, който от известно време се припява и от черните по рождение български изпълнители. И да се слуша фолк той е с представката поп. Думички като кросно, совалка, чекрък и сач пък трайно отиват за съхранение в дебелите речници, за да дават работа на академиците филолози. И без това никой друг не ги използва.

Тези неща и много други бяха изкарани наявае в етнографска изложба в хасковското село Книжовник, което днес чества годишнина от основаването на своето читалище „Изглев”. То е едно от старите в България, основано е през 1900 година и до днес развива бурна дейност. Тук не само се чете и пее/при това много/ ами и се пазят старите занаяти както показа баба Атанаска Келешева, седнала на стан, на който нашите баби са тъчали чеиза за нашите майки. За потомствените аристократи криещи селенията си под градски претенции ще уточним, че чеиз е зестрата на булката-дрехи, одеяла и платове, поради липса на друго в бедните български семейства.

На неколцината граждани посетили изложбата бяха показани още предмети от бита на българина през 19 и 20-ти век като вретено и хурка, оригинален сач за правене на катми/различно е от палачинки/, сърп и паламарка, тамбура и газена лампа. Последното претърпя своя ренесанс в ерата на късния социализъм. Тогава, след 45 години народна власт, отново бяхме минали на газ. Гвоздеят в програмата бяха автентичните български носии, които освен заковани за стената бяха представени и върху гърбовете на бабите от Книжовник. С тях бабите подмладяваха с поне 20 години. А след като започнеха да пеят - с още толкова. Безспорно най-ценното имане на читалището е групата жени които години наред събирали на хартия, магнетофонна лента и компакт дискове тракийски и родопски народни песни. А за да ги припомнят на младите, ги пеят на всеки празник. На всеки посетител днес бе раздаден сборник „Фолклорни песни и обичаи” съставен от читалищните дейци на Книжовник. Да се помни и пази българщината. Стига да има от кого.


Г.Христов

Баба Атанаска Келешева показва на гостите как се е приготвял чеиза на булката
Автентични предмети от бита на българина през 19 и 20 век

И най-ценното: живата памет на читалището в Книжовник
Имената на жените спасили и съхранили българската музика през годините
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 25.02.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Прилагайки знанията и опита си, успешно ще се включите в изпълнението на професионална или друга задача, с която ще подобрите финансите си. Други ще споделят времето си с приятели в общи занимания или развлечения. Преди да поемете ангажимент към други хора, помислете, защото може да се окаже по-трудно за изпълнение, отколкото предполагате.
25 фев 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Каквито и предложения да получите днес, свързани ли са с нерви и напрежение, подминете ги смело. Погрижете се за вътреш-ната си хармония и спокойствие и си осигурете пълна почивка в семейството. Заниманията на открито - туризъм, плуване или игра с децата са все неща, от които се нуждаете, и които ще ви тони-зират. Вечерта очаквайте гости от далече.
25 фев 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Днешният ден е твърде специален за вас, тъй като ще видите плановете си за страхотно прекарване на нощта осъществени. Вие мислите освен за собственото си прекарване и за настроението на другите, но в това отношение едва ли ще има за какво да се притеснявате.
25 фев 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Ще задълбочите връзката си с човек, с когото ви свързват не само бизнес-отношения, но и приятелски чувства. Това ви помага пълноценно да се развивате, спокойни и съсредоточени. Във възможностите ви е заедно да постигнете всичко, което намирате за полезно и необходимо. Размяна на гостувания с приятели или роднини.
25 фев 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Използвайте пълноценно днешния ден. Ще придвижите напред делата си и ще подготвите условията за бъдещи бизнес-сделки. Периодът е силен и за личните ви изяви. Творците ще се радват на добра оценка от публиката и критиката. С изкуството си ще доставите наслада в душите на много хора.
25 фев 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Няма да ви липсват емоции, които могат и да променят плановете ви за бъдещето. Анализирайте даденостите и ако сте убедени в правотата на мислите си, не се колебайте да действате. Бъдете по-решителни и ще успеете. Очертава се пътуване, което ще ви направи по-романтични и отпочинали.
25 фев 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Ако потърсите път, ще го откриете, независимо на къде сочи той. Съюзите ли се с любовта, ще развиете нови качества и ще станете по-добри. Това е сигурно, работете и за духовното си усъвършенстване, няма да ви липсва подкрепа. В бизнеса са възможни изненади от конкурентите ви.
25 фев 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Напълно наясно сте с целите и възможностите си и това ви прави много по-устойчиви в сравнение в конкурентите ви. Не предприемате излишни рискове, като предпочитате да работите бавно и сигурно. Едва ли някой ще успее да ви изненада с нещо, вие просто изпреварвате чуждите идеи. В личен план запознанството с магнетична личност силно ще ви развълнува.
25 фев 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Прекарвате този ден извън дома си в срещи с различни хора. Общуването е начин на живот за вас и вие едва ли сте в състояние да прекарате много време сами. В личен план се радвате на подчертания интерес на забележителна личност към вас. Добре ще е ако се възползвате от добрите шансове, които имате. Приятел ще ви помоли за услуга, не му отказвайте.
25 фев 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Чувствате се добре и с интерес ще приемете предизвикателствата на деня. Заемете се с личните си дела и денят ви ще бъде ползотворен. Не се притеснявайте да бъдете искрени с ваши близки. Имате за разрешаване домашни проблеми. Децата ще ви поискат съвет и помощ. Изслушайте ги внимателно. Можете да бъдете наистина близки с тях.
25 фев 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Няма да ви е скучно, ще има върху какво да мислите и какво да правите. Много от вас ще се отдадат на професионалните си ангажименти, но и домът ще им наложи изискванията си. Ще ви вълнува интимната страна на живота ви и ще проявите силен интерес към някой, който ви се харесва.
25 фев 2021

Хороскоп за Риби

Риби
С желание и интерес ще се посветите на работата си, очаквайки добри развития. И не грешите, предстоят развръзки, които ще ги ускорят. Избягвайте да спорите и проявете търпимост към мнения, несъвпадащи с вашите. В следобедните часове ще общувате с хора, чиито желания съвпадат с вашите.
25 фев 2021
Последни новини