От х:

Днес в x:

85-годишната църква в Книжовник с нов купол и кръст

    85-годишната църква „Св. Св. Кирил и Методий“ в хасковското село Книжовник вече има нов купол и кръст. Инициативата за новия облик е на Църковното настоятелство с председател Мария Танчева. Средствата са осигурени изцяло от дарители – хора от селото, но и такива, които нямат връзка с Книжовник. Едни са дарили средства, други – материали и помагат с труд.

    Куполът и кръстът с LED осветление са изработени за около 3 месеца от неръждаема стомана с титаниево покритие с позлата. Те са дело на хасковска фирма, ръководена от Стефан Кюмюрджиев, който от десетилетия се занимава с тази дейност. Изработил е и куполите на други църкви в региона и страната, сред които на два храма в Димитровград. Той заяви, че материалът, от който е изработен купола, ще издържи поне 50 години на метеорологичните условия.

    Ритуалът по полагане на купола на църквата в Книжовник беше съпроводен с тържествен водосвет, отслужен от отец Георги. Присъстваше кметът на селото Иван Славилов.

    Храмът в Книжовник е построена през 1938 г., казаха местни жители. Преди години беше ремонтиран покривът на Божията обител. През 2019 г. започна кампанията по набиране на средства за обновяване на църквата, която беше в окаяно състояние. Беше извършен ремонт отвън на сградата. Остава да се ремонтира вътре, за което ще са необходими още около 20 000 лева. В тази връзка продължава акцията по набиране на средства, каза Мария Танчева. Желаещите могат да дадат своята лепта в кутии в селото или по банков път в Райфайзенбанк – IBAN: BG47UBBS80021042347250 .

    Междувременно днес активисти от местното читалище „Изгрев 1900“ почистиха парка около сградата на културното средище, в близост до което и кметството.

     

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини