От х:

Днес в x:

Освещаване на параклис и нова фазанария за отриване на ловния сезон в Книжовник

    С освещаване на параклис и откриване на нова фазанария бе дадено началото на ловния сезон в хасковското село Книжовник.

    Новоизграденият храм носи името "Св. Анна", която е особено почитана в региона и смятана за покровителка на семейството. Намира се в местността "Лозята" край селото, където е и сборният пункт на ловците. Пространството е облагородено и е обособен детски кът.

    Решението за построяването на параклиса е взето през 2014 година на Общо събрание на ловно-рибарската дружинка, приета радушно от 51 членове, сред които и две жени. Година по-късно стартира изграждането и преди дни параклистът е завършен, обясни секретарят на ловната дружинка в Книжовник д-р Стефан Динков. Средствата са от дарения от ловци и съмишленици. Иконите са от изгорял български манастир в Атон и са реставрирани. С доброволен труд в издигането на храма се включили Славо Тенчев и Панайот Панайотов, както и доброволци. Покривът и замазката са дело на Яни Андреев, победител в телевизионното риалити шоу „Фермата“ и баща му Иван Андреев, който е местен жител.

    Днес божият храм освети отец Димитър Енев от хасковската църква "Св. Георги". Бяха осветени знамената на ловната дружинка и на Ловно-рибарското сдружение в Хасково. Беше раздаден и курбан за здраве.

    На откриването на параклиса присъстваха кметът на селото Иван Славилов, председателят на хасковското ловно сдружение Желязко Живаков, жители на Книжовник, гости.

    Малко преди това бе открита нова фазанария. Волиерът се намира в постройка в бившия Стопански двор в селото. В следващите дни се очаква доставка на около 150 фазана и яребици. Част от птиците са закупени от ловците, а останалите са по програма на хасковското сдружение.

    Преди ритуалът по освещаване на храма, ловците от дружинката в Книжовник бяха излезли за първи излет за сезона. Най-точен мерник показаха Димчо Добрев и Ангел Краев.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (8)

    • 1
      87
      87687908
      7 -1
      15:48, 10 авг 2019
      Браво за параклиса , Браво и за фазанарията .
      Обаче съм против трепането на гургулички - Исусовото пиле появило се на неговото Кръщение ( не е било бял гълъб както го описват "поетите").
      Иначе фазаните , яребиците , киклиците са чудесни за лов.
      ..
      И една идея - щом в Америка имаме диви пуйки (мисирки от черните) , няма как те да не могат да бъдат развъждани за лов в България. Същото се отнася и за токачките , които пък са си живеели диви и по нашите земи .
    • 2
      Ни
      Николай
      7 -3
      17:17, 10 авг 2019
      Ха сега де! На една от снимките виждам Емил от Пожарната - - той какво прави там? Само не ми казвайте че е запалил и свещичка в параклиса, той е мюсюлманин!
      • 76
        76870
        1 -1
        17:31, 10 авг 2019
        В Омаядската джамия в Дамаск Сирия , има мавзолей гробница , където според преданието се пази главата на пророк Яхия (Свети Йоан Кръстител). Папа Йоан Павел 2-ри ходи вътре да се поклони.
        ........
        Обаче турските и саудитските имами това го крият. ..... А за Сирийците , турците са били и ще бъдат поробители ... Те имат думата Турско робство :))))
      • Ха
        Хаха
        0 0
        13:59, 14 авг 2019
        В пожарната освен турци и ****** други има ли . Хванали са здраво кокала и друг не може да се вреди там
      • Ал
        Алоо
        0 0
        14:02, 14 авг 2019
        Защо на думата по.маци ми сложихте *** . Добре ще ги нарека покемони :)
    • 3
      Ча
      Чавдар Оцетаров
      8 0
      18:14, 10 авг 2019
      Живи и здрави да са всички, които са довели нещата до този хубав край в това Богоугодно дело. Дерзайте-делата Ви радват не само Вас , но и всички православни християни. На слука през новия ловен сезон.
    • 4
      Ma
      Maliii
      0 -1
      23:16, 10 авг 2019
      Всичко хубаво но какво ще отриваме не става ясно 😆
    • 5
      87
      87687908
      1 -1
      02:21, 11 авг 2019
      Пишман ловците са повече от дивеча и боци маймуната!
    Последни новини