От х:

Днес в x:

ЕВН: Щетите от бедствието са 9 милиона лева, няма да се отразят на сметките за ток

9 млн.лв. са щетите на ЕВН от снежното бедствие, но загубите ще бъдат покрити от застрахователите и няма да се отразат на сметките за ток на потребителите.

Това съобщи Костадин Величков, член на Управителния съвет на енергийното дружество. Той направи обзор на аварийната ситуация заради тежкия снеговалеж, която блокира областите Смолян и Кърджали в дните от 7 март до 21 март. В първия ден на бедствието без електрозахранване останаха 965 населени места, а към днешна дата 25 март все още 8 села и махали са на ток от генератор.

702 са счупените стълбове средно и ниско напрежение, а 508 са повредени и усукани. Скъсаните електроповоди са били над 240 км., а подменената арматура е над 7000 броя.

над 3000 отстранени паднали дървета и Величков увери, че щетите Величков коментира, че кризисната ситуация е била предизвикана основно от проливните дъждове, последвани от продължителния сняг и обледяването на мрежата, което я натоварило с тонове лед и над 3 хиляди паднали дървета.

От десетилетия такива тежки аварии е нямало, не защото не е имало обилен снеговалеж, а защото атмосферните условия не са били толкова неблагоприятни както при последната криза“. Основният проблем за над 150-те екипа на енергодружеството и ЕСО са били затворените пътища и 12 -те изключени подстанции захранващи няколко общини.

Най-сериозно засегнатите населени места са били снабдени с 43 агрегата, още 12 са били купени от Италия. Особено ценна е била помощта, оказана от хеликоптера, който на два пъти прелетя за оглед на авариите от високо, за да сезасекат повредите по мрежата в  иначе недостъпни места.

От ЕВН отчетоха, че от 2005 до 2014 година в Смолянска област са направени инвестиции от 82,9 млн. лв., като за 2015 г. в областта ще се вложат 4,3 млн.лв. за развитие на мрежата и повишаване сигурността на захранването, както и кабелизирането на част от мрежата.

 СмолянБГвести.нет

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини