От х:

Днес в x:

6 °C

Хасковските фирми с 1/3 ръст за 4 години. Кметът: Няма външни инвеститори

Кметът Иванов се оплака че в Хасково няма външни инвеститори


Оборотът на фирмите в област Хасково бележи значителен ръст в последните години. По данни на Националния статистически институт за периода 2010-2013-та той се е увеличил от 2.6 млрд. на 3.5 млрд. лв. Прогнозата на финансовите анализатори е, че за 2014 година пък ще се отчете ръст от 34 % спрямо нивата на 2010-та година. Произведената продукция в областта е на стойност 2.2 млрд. лв., а добавената стойност от нея се равнява на 28%. Крайно оптимистичните цифри бяха изнесени на нарочна среща на банковия сектор с бизнеса в нашия град, като анализът бе направен от специалисти на Индъстри Уоч. Използването за база на 2010 година наистина показва ръст, но от друга страна това е точно разгарът на кризата, засегнала целия ЕС, призна Лъчезар Богданов от Industry Watch. Но пък така пътят е само нагоре, което е важно за пред европейските финансови институции и умуването дали да инвестират в България, внесе нотка на оптимизъм Богданов.

Срещата събра няколко десетки предприемачи и бизнесмени от Хасково и областта. Ползотворният за тях диалог на тема кредитиране, условия и инвестиции бе провокиран от Пощенска банка. Като важен ареал на дейност и банкиране, Хасково бе уважен от най-високопоставените ръководители на банката-изпълнителния директор и главен финансов директор Димитър Шумаров, шефът на „банкиране на дребно“ Ангел Матеев и др. От хасковска страна нивото на бизнеса също бе високо - кметът Георги Иванов и областния Добри Беливанов.

Кметът укори банките, че не са достатъчно гъвкави във финансирането на бизнеса и лихвите им са прекалено високи. После нахвали себе си и града за мъдрото решение навремето да изтегли 20 млн. лева кредит за благоустройство. Сега той бил погасен наполовина и изиграл важна роля в развитието на Хасково. От друга страна обаче 80-90 % от нещата в този град били направени само от местни фирми. Външните инвеститори не проявяват желание да си дават парите в Хасково, оплака се Георги Иванов, но го отдаде на трудната икономическа ситуация и може би на споменатата по-рано липса на гъвкавост у банките.

Подобни не съвсем позитивни неща обаче се претопиха в приповдигнатия тон на икономическите прогнози, особено що се отнася до сравнението на България със света и в частност Европа. Вездесъщият Лъчезар Богданов припомни, че износът на България през 2014-та година е увеличен с 35 % в сравнение с 2008-ма година, макар да призна, че пък външните инвестиции спаднали с 33 %. Хубавото на България било, че не сме най-зле, нито най-добре и в този смисъл има поле за развитие. За разлика от някои големи европейски икономики, които са на върха и бележат път надолу - Италия затъва в рецесия, а Франция криволичи. Ние обаче не. Сензационната хипотеза бе подкрепена с цифри.

„В национален план се отбелязва ръст от 3,7% на бизнес кредитите за 2014 г. за разлика от страните в ЕС, където такъв няма", похвалиха се банките. Грижата си за обикновените люде пък илюстрираха с друга статистика - средномесечно отпускали 110 млн. лева за жилищни кредити и още 210 млн. лева за потребителски.


Г.Христов

Анализаторът Лъчезар Богданов обаче похвали местния бизнес че нараснал с 1/3 за 4 години
Срещата с на банковата система с бизнеса бе инициирана от Пощенска банка
Местните бизнесмени се водеха от Георги Иванов и Добри Беливанов
Имаше интерес

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Zo
  zoro_1427304697
  1 0
  19:23, 25 мар 2015
  Какви външни инвеститори, с изискванията и условията поставяни от кмета и от третия свят няма да дойдат да инвестират в Хасково. Няма работа, хората нямат пари = икономиката на Хасково куца. Само обектите на кмета се развиват!

Още новини

Хороскоп за 07.03.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Авторитетът, с който се ползвате ще разшири възможностите пред вас в бизнес и професионален план. В реализацията на целите си ще ви се наложи да правите компромиси, но няма да съжалявате. И с право, в замяна ще получите удовлетворяващи ви условия. Някой, с когото имате неизяснени отношения ще поиска обяснение.
07 мар 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Ще ви въвлекат в спор, към който е по-добре да запазите неутралитет. На по-късен етап това ще ви донесе предимство, за това бъдете далновидни. Добри новини, свързани с бизнеса или службата, или отнасящи се до нова заетост. Домашен ремонт може да погълне от времето ви, но не се противете.
07 мар 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Високите ви изисквания налагат да не спирате в развитието си, в професионален и личен план. Добрите ви контакти ще са ви от полза при търсене на повече информация по интересуващ ви въпрос. Културни интереси ще ви отведат на интересно място, сред хора, споделящи общи вълнения.
07 мар 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Денят ви ще премине без изненади и ще успеете да се подготвите за предстояща изява. Настроението ви ще се подобри и това ще се отрази на всички около вас, ставайки по-добри, усмихнати и услужливи. Пътуванията ще преминат без излишни главоболия и с добри резултати, ако са свързани със срещи и работа.
07 мар 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Обзети сте от ентусиазъм и горите от желания за действие. Добре ще е, ако обедините усилията си с тези на хората около вас. Можете да се надявате на успех следобед, когато имате по-благоприятни шансове да достигнете до цел. Занимават ви и личните проблеми на ваш близък. Може би наистина ще му помогнете.
07 мар 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Очаква ви доста разнородна и интересна работа днес. Може би ще се наложи да се справяте в ситуация непривична за ежедневните ви занимания и това ще се окаже много полезно за в бъдеще. Ако се реализирате в деловата сфера денят може да ви донесе и перспективна възможност за инвестиции, което в кратък срок ще се отрази много благотворно на материалното ви положение.
07 мар 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Съобразявайки се с обстоятелствата, ще си наложите повече тъпение в общуването с колегите и всички около вас. Прецизността, с която работите ви носи добри резултати и в същото време трупате емоционално и физическо напрежение, което ако не бъде овладяно, може да доведе до нежелани последствия.
07 мар 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Може да се каже, че днес е един от вашите дни. Успехът ви в службата ще бъде нещо естествено днес, като няма да закъснеят и новини за повишения или добри материални и лични печалби. Сякаш сте полетели на ангелски крила. Е, напоследък доста се потрудихте и сега намерете подобаващ начин за веселба и почивка. Няма да ви липсва добра компания от верни другари.
07 мар 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Нови развития или непредвидени обстоятелства могат да променят намеренията ви, най-вече в служебен план. Нови срокове, по-спешни задачи или неотложно пътуване ще ускорят темпото. Проявете разбиране и с работата си покажете, че сте над дребните и незаслужаващи внимание нечии капризи.
07 мар 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Когато се чувствате добре и във форма, на всички около вас им е приятно. Настроението и самочувствието ви се нуждаят от оздравяване. Обърнете внимание на онези неща, които ви причиняват болка и ви правят унили. Дистанцирайте дразнителите, починете си от всякакви грижи, потърсете приятни за душата и тялото ви занимания.
07 мар 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Настроението ви днес едва ли ще е върхово, за което няма конкретна причина. За да се разбирате с околните обаче, постарайте се да владеете емоциите си и да не пресичате ентусиазма на хората, които го проявяват. В личен план ще бъдете изненадани от констатация на ваш близък, която доста ще ви накара да се замислите.
07 мар 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Идващите дни ще ви натоварят с отговорности и повече ангажименти. Гледайте днес да си починете, като оставите и на другите да се включат в домашната работа. Децата ще следват своите желания и това ще ви кара да се съобразявате с тях. Повече мислете за здравето си, има какво да промените в режима си на хранене.
07 мар 2021
Последни новини