От х:

Днес в x:

Хасковските фирми с 1/3 ръст за 4 години. Кметът: Няма външни инвеститори

Кметът Иванов се оплака че в Хасково няма външни инвеститори


Оборотът на фирмите в област Хасково бележи значителен ръст в последните години. По данни на Националния статистически институт за периода 2010-2013-та той се е увеличил от 2.6 млрд. на 3.5 млрд. лв. Прогнозата на финансовите анализатори е, че за 2014 година пък ще се отчете ръст от 34 % спрямо нивата на 2010-та година. Произведената продукция в областта е на стойност 2.2 млрд. лв., а добавената стойност от нея се равнява на 28%. Крайно оптимистичните цифри бяха изнесени на нарочна среща на банковия сектор с бизнеса в нашия град, като анализът бе направен от специалисти на Индъстри Уоч. Използването за база на 2010 година наистина показва ръст, но от друга страна това е точно разгарът на кризата, засегнала целия ЕС, призна Лъчезар Богданов от Industry Watch. Но пък така пътят е само нагоре, което е важно за пред европейските финансови институции и умуването дали да инвестират в България, внесе нотка на оптимизъм Богданов.

Срещата събра няколко десетки предприемачи и бизнесмени от Хасково и областта. Ползотворният за тях диалог на тема кредитиране, условия и инвестиции бе провокиран от Пощенска банка. Като важен ареал на дейност и банкиране, Хасково бе уважен от най-високопоставените ръководители на банката-изпълнителния директор и главен финансов директор Димитър Шумаров, шефът на „банкиране на дребно“ Ангел Матеев и др. От хасковска страна нивото на бизнеса също бе високо - кметът Георги Иванов и областния Добри Беливанов.

Кметът укори банките, че не са достатъчно гъвкави във финансирането на бизнеса и лихвите им са прекалено високи. После нахвали себе си и града за мъдрото решение навремето да изтегли 20 млн. лева кредит за благоустройство. Сега той бил погасен наполовина и изиграл важна роля в развитието на Хасково. От друга страна обаче 80-90 % от нещата в този град били направени само от местни фирми. Външните инвеститори не проявяват желание да си дават парите в Хасково, оплака се Георги Иванов, но го отдаде на трудната икономическа ситуация и може би на споменатата по-рано липса на гъвкавост у банките.

Подобни не съвсем позитивни неща обаче се претопиха в приповдигнатия тон на икономическите прогнози, особено що се отнася до сравнението на България със света и в частност Европа. Вездесъщият Лъчезар Богданов припомни, че износът на България през 2014-та година е увеличен с 35 % в сравнение с 2008-ма година, макар да призна, че пък външните инвестиции спаднали с 33 %. Хубавото на България било, че не сме най-зле, нито най-добре и в този смисъл има поле за развитие. За разлика от някои големи европейски икономики, които са на върха и бележат път надолу - Италия затъва в рецесия, а Франция криволичи. Ние обаче не. Сензационната хипотеза бе подкрепена с цифри.

„В национален план се отбелязва ръст от 3,7% на бизнес кредитите за 2014 г. за разлика от страните в ЕС, където такъв няма", похвалиха се банките. Грижата си за обикновените люде пък илюстрираха с друга статистика - средномесечно отпускали 110 млн. лева за жилищни кредити и още 210 млн. лева за потребителски.


Г.Христов

Анализаторът Лъчезар Богданов обаче похвали местния бизнес че нараснал с 1/3 за 4 години
Срещата с на банковата система с бизнеса бе инициирана от Пощенска банка
Местните бизнесмени се водеха от Георги Иванов и Добри Беливанов
Имаше интерес

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Zo
    zoro_1427304697
    1 0
    19:23, 25 мар 2015
    Какви външни инвеститори, с изискванията и условията поставяни от кмета и от третия свят няма да дойдат да инвестират в Хасково. Няма работа, хората нямат пари = икономиката на Хасково куца. Само обектите на кмета се развиват!

Случаен виц

Последни новини