От х:

Днес в x:

9 °C

Внимание: Туберкулозата се маскира като пневмония

Д-р Иван Петров предупреди, че туберкулозата се маскира като пневмония на рентгена

Туберкулозата се „маскира“ на рентгеновите снимки като пневмония, което може да затрудни диагностицирането й. Вместо да се види по върховете на белия дроб, тя се появява в неговата основа, което е характерно за пневмонията. Лечението на двете болести обаче е фундаментално различно, освен това туберкулозата е остро заразна, като бацилът е силно устойчив включително и във външна среда.

Тези данни станаха ясни в Регионалната здравна инспекция на нарочна пресконференция по повод Световния ден за борба с туберкулозата 24-ти март. Той е обявен от СЗО през 1966-та година, когато още жълтата гостенка бе социално значимо заболяване. Въпреки че от десетилетия болестта е лечима, напоследък тя мутира, а част от щамовете й стават резистентни към стандартните лекарства. Според гостуващия пулмолог д-р Иван Петров, случаите на резистентна и мултирезистентна туберкулоза нарастват, включително и в България. Лекуват се, но много бавно и скъпо и само в Габрово, при това с не съвсем ясен резултат. Все още в България не са засечени случаи на така наречената екстензивна резистентна туберкулоза (XDR-TB), която е лекарствено устойчива на всички познати медикаменти. Според докладите на СЗО, към момента няма стратегия която може да се противопостави на този вид, а в същото време трансмисията на мултирезистентни/нелечими/ туберкулозни бактерии продължава между поне 4 континента-Америка, Европа, Азия и Африка.

И без подобни страхотии в България си имаме достатъчно главоболия и с настоящата туберкулоза. От бившия ТУБ-диспансер, а сега Специализирана болница по пневмо-фтизиатрични заболявания в Болярово съобщиха че регистрираните болни за миналата година са 102, като новозаболелите са цели 47. По стара традиция смъртните случаи не се съобщават, но може да има такива особено при забавено или неглижирано лечение. Важно е да се знае, че туберкулозата е заразно заболяване на цялото тяло, а не само на белите дробове. Бацилът може да се загнезди в множество органи в тялото.

Лечението е безплатно, като продължава до 8 месеца. 3 от тях трябва да са задължително в болнични условия. В същото време се проследяват и контактните на заразените. Превантивната дейност е ключова. През 2013-та година един пропуск в нея доведе до инфектиран персонал в елитен хасковски ресторант, факт, установен при съвсем рутинна проверка. Наложи се спешното изследване и имунизиране на всички служители и стерилизиране на заведението, понеже един от начините за предаване на бактерията е именно чрез храната.


Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 07.03.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Авторитетът, с който се ползвате ще разшири възможностите пред вас в бизнес и професионален план. В реализацията на целите си ще ви се наложи да правите компромиси, но няма да съжалявате. И с право, в замяна ще получите удовлетворяващи ви условия. Някой, с когото имате неизяснени отношения ще поиска обяснение.
07 мар 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Ще ви въвлекат в спор, към който е по-добре да запазите неутралитет. На по-късен етап това ще ви донесе предимство, за това бъдете далновидни. Добри новини, свързани с бизнеса или службата, или отнасящи се до нова заетост. Домашен ремонт може да погълне от времето ви, но не се противете.
07 мар 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Високите ви изисквания налагат да не спирате в развитието си, в професионален и личен план. Добрите ви контакти ще са ви от полза при търсене на повече информация по интересуващ ви въпрос. Културни интереси ще ви отведат на интересно място, сред хора, споделящи общи вълнения.
07 мар 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Денят ви ще премине без изненади и ще успеете да се подготвите за предстояща изява. Настроението ви ще се подобри и това ще се отрази на всички около вас, ставайки по-добри, усмихнати и услужливи. Пътуванията ще преминат без излишни главоболия и с добри резултати, ако са свързани със срещи и работа.
07 мар 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Обзети сте от ентусиазъм и горите от желания за действие. Добре ще е, ако обедините усилията си с тези на хората около вас. Можете да се надявате на успех следобед, когато имате по-благоприятни шансове да достигнете до цел. Занимават ви и личните проблеми на ваш близък. Може би наистина ще му помогнете.
07 мар 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Очаква ви доста разнородна и интересна работа днес. Може би ще се наложи да се справяте в ситуация непривична за ежедневните ви занимания и това ще се окаже много полезно за в бъдеще. Ако се реализирате в деловата сфера денят може да ви донесе и перспективна възможност за инвестиции, което в кратък срок ще се отрази много благотворно на материалното ви положение.
07 мар 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Съобразявайки се с обстоятелствата, ще си наложите повече тъпение в общуването с колегите и всички около вас. Прецизността, с която работите ви носи добри резултати и в същото време трупате емоционално и физическо напрежение, което ако не бъде овладяно, може да доведе до нежелани последствия.
07 мар 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Може да се каже, че днес е един от вашите дни. Успехът ви в службата ще бъде нещо естествено днес, като няма да закъснеят и новини за повишения или добри материални и лични печалби. Сякаш сте полетели на ангелски крила. Е, напоследък доста се потрудихте и сега намерете подобаващ начин за веселба и почивка. Няма да ви липсва добра компания от верни другари.
07 мар 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Нови развития или непредвидени обстоятелства могат да променят намеренията ви, най-вече в служебен план. Нови срокове, по-спешни задачи или неотложно пътуване ще ускорят темпото. Проявете разбиране и с работата си покажете, че сте над дребните и незаслужаващи внимание нечии капризи.
07 мар 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Когато се чувствате добре и във форма, на всички около вас им е приятно. Настроението и самочувствието ви се нуждаят от оздравяване. Обърнете внимание на онези неща, които ви причиняват болка и ви правят унили. Дистанцирайте дразнителите, починете си от всякакви грижи, потърсете приятни за душата и тялото ви занимания.
07 мар 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Настроението ви днес едва ли ще е върхово, за което няма конкретна причина. За да се разбирате с околните обаче, постарайте се да владеете емоциите си и да не пресичате ентусиазма на хората, които го проявяват. В личен план ще бъдете изненадани от констатация на ваш близък, която доста ще ви накара да се замислите.
07 мар 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Идващите дни ще ви натоварят с отговорности и повече ангажименти. Гледайте днес да си починете, като оставите и на другите да се включат в домашната работа. Децата ще следват своите желания и това ще ви кара да се съобразявате с тях. Повече мислете за здравето си, има какво да промените в режима си на хранене.
07 мар 2021
Последни новини