От х:

Днес в x:

Внимание: Туберкулозата се маскира като пневмония

Д-р Иван Петров предупреди, че туберкулозата се маскира като пневмония на рентгена

Туберкулозата се „маскира“ на рентгеновите снимки като пневмония, което може да затрудни диагностицирането й. Вместо да се види по върховете на белия дроб, тя се появява в неговата основа, което е характерно за пневмонията. Лечението на двете болести обаче е фундаментално различно, освен това туберкулозата е остро заразна, като бацилът е силно устойчив включително и във външна среда.

Тези данни станаха ясни в Регионалната здравна инспекция на нарочна пресконференция по повод Световния ден за борба с туберкулозата 24-ти март. Той е обявен от СЗО през 1966-та година, когато още жълтата гостенка бе социално значимо заболяване. Въпреки че от десетилетия болестта е лечима, напоследък тя мутира, а част от щамовете й стават резистентни към стандартните лекарства. Според гостуващия пулмолог д-р Иван Петров, случаите на резистентна и мултирезистентна туберкулоза нарастват, включително и в България. Лекуват се, но много бавно и скъпо и само в Габрово, при това с не съвсем ясен резултат. Все още в България не са засечени случаи на така наречената екстензивна резистентна туберкулоза (XDR-TB), която е лекарствено устойчива на всички познати медикаменти. Според докладите на СЗО, към момента няма стратегия която може да се противопостави на този вид, а в същото време трансмисията на мултирезистентни/нелечими/ туберкулозни бактерии продължава между поне 4 континента-Америка, Европа, Азия и Африка.

И без подобни страхотии в България си имаме достатъчно главоболия и с настоящата туберкулоза. От бившия ТУБ-диспансер, а сега Специализирана болница по пневмо-фтизиатрични заболявания в Болярово съобщиха че регистрираните болни за миналата година са 102, като новозаболелите са цели 47. По стара традиция смъртните случаи не се съобщават, но може да има такива особено при забавено или неглижирано лечение. Важно е да се знае, че туберкулозата е заразно заболяване на цялото тяло, а не само на белите дробове. Бацилът може да се загнезди в множество органи в тялото.

Лечението е безплатно, като продължава до 8 месеца. 3 от тях трябва да са задължително в болнични условия. В същото време се проследяват и контактните на заразените. Превантивната дейност е ключова. През 2013-та година един пропуск в нея доведе до инфектиран персонал в елитен хасковски ресторант, факт, установен при съвсем рутинна проверка. Наложи се спешното изследване и имунизиране на всички служители и стерилизиране на заведението, понеже един от начините за предаване на бактерията е именно чрез храната.


Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини