От х:

Днес в x:

12 °C

Хасково се обрина в шарка, страната - още повече

Дребната шарка варицела и посестримата и скарлатина, разболяха близо 1000 /800 с варицела/ души само за последната седмица в България, отчитат от Националния център по заразни и паразитни болести. Понеже заболяванията се пренасят по въздушно капков път и имат много висок контагиозен индекс/степен на заразяване/ това означава че 1000 заразоносители ежедневно разхвърлят микробите сред всички, с които са имат дори бегъл контакт. От друга страна инкубационният период на варицелата е 3 седмици и във всеки момент от тях, носителят на вируса щедро го раздава на околните. Скарлатината пък може да заразява и чрез храна и заразени предмети. Страдат най-вече децата, но жертва падат и непреболедували/варицелата/ възрастни. Скарлатината може да повтаря.

Огромният брой болни вещае възникване на епидемични огнища, при засилените контакти вследствие на стопленото време опасяват се епидемиолози. Опасенията им за Хасково никак не са безпочвени. Само за последните 10 дни на февруари включително първата десетдневка от март, болните от варицела в Хасковско са 38 с тенденция на постоянно нарастване. Това е в пъти повече от нормалната заболеваемост за региона, а много заразени не са хванати поради липса на личен лекар, предупреждават джипитата. Варицелата налази и детските градини, както и държавните учреждения, но за щастие на всички точно тогава дойде голямото застудяване и падането на снега. Броят на болните от варицела се стопира на 9, на скарлатина на 10, но настоящата и още неотчетена от статистиката седмица мина при топло време и се очаква нов бум на обринати. Още повече че пикът на двете шарки е именно през март. Тази година обаче се очертава като по-болна от миналата. От началото на 2015-та до сега в България са се разболели 7200 души, с цели 1500 повече от същия отчетен период на миналата година. Засегнатите са главно в райони от Южна България. Специалистите обясняват бума на варицелата с това, че България е единствената страна в ЕС, която няма пусната на пазара ваксина срещу този вид шарка. Българите желаещи предварителна имунна защита трябва да бътуват до Румъния и Гърция където да се оръсят с между 80 и 150 евро за нужните им две дози.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 02.03.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Денят е силен за начинания, в които влагате творчество и желание за напредък. Ще се толерират градивни действия, насочени към семейството, другите и бъдещето. Обществената ви ангажираност също ще дава резултати, така че бъдете активни. Грижите за здравето ще имат видим ефект.
02 мар 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Очаква ви ползотворен ден, имате всички шансове да изпълните онова, което сте планирали. Имате известни колебания, но с подреждането на делата ви те ще отпаднат. Опитайте се да не пренебрегвате чувствата и желания на вашия партньор.
02 мар 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Енергични и с желание, ще пристъпите към задачите си и ще ги приключите в срок. Интелигентното ви присъствие ще благоприятства атмосферата на работното място, нещо, за което ще получите похвала от шефа. До себе си имате някой, който заслужава повече внимание и това го разбирате много добре. Не проигравайте шансовете си там.
02 мар 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Рак:Новости в личния ви живот и ярка делова изява.Щастието е на ваша страна .и макар,че не сте хазартен тип-може да рискувате.Заложете на 5.Успех.
02 мар 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Всичко, продиктувано от разума днес ще ви носи удовлетворение. Близките ще споделят част от грижите ви и това ще увеличи шансовете ви. Имате предостатъчно време за да анализирате създалата се обстановка и да направите правилния избор. Изберете най-перспективната възможност.
02 мар 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Наясно сте с нещата, с които ви предстои да се занимавате. Бързо ще се освободите от съмненията си и ще напреднете, отхвърляйки голям обем работа. Настроението ви ще се повиши от добра новина, свързана с бизнес, семейство, пътуване. Познати ще ви направят изгодно предложение за съвместно начинание.
02 мар 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Сред близките си ще можете да се отпуснете и разтоварите. Доброто ви финансово състояние за момента ви прави по-спокойни и уверени за близкото бъдеще. В дългосрочен план ще имате възможности за изяви, с които ще постигнете повече стабилност. Не се притеснявайте. Избягвайте да давате пари на заем.
02 мар 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Най-добре ще е днес да бъдете у дома, в противен случай ви очакват изненади. За някои от вас денят ще бъде свързан и с доста работа. Не я отлагайте. Отхвърлете колкото се може повече от нея. Интелектуалните занимания ще се окажат ползотворни за вас днес.
02 мар 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Започващите промени ще ви се отразят позитивно, въпреки, че в началото може да изживеете притеснения. Ще утвърдите постигнатото и ще продължите да се развивате в много посоки. Постоянството ви е гаранция за успех и носи желаните резултати. Има от какво да сте доволни.
02 мар 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Похвално е желанието ви да сте полезни на хората, с които работите и на такова внимание ще се радвате и вие. Ще бъдете очаровани от някой, с когото ще станете по-близки и ще търсите общи пътища за изява. Успешни ще бъдат пътуванията ви, ако вземете под внимание всички подробност.
02 мар 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Проявете уважението си към отсрещната страна и вежливо изслушайте доводите им за едно или друго тяхно решение. Това ще привлече към вас благоразположението им, от което ще се възползвате на по-късен етап. Присъствието на човека, за когото мислите често ще ви донесе приятни вълнения.
02 мар 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Определете приоритетите си и работете върху тях, не се разсейвайте. Впечатлявате с бързата си мисъл и аналитичните си способности. Ще имате успех с всичко, което днес бъде обект на вниманието ви. В личен план ще имате среща и тя ще сложи началото на ново сътрудничество. Не пренебрегвайте личните си предпочитания.
02 мар 2021
Последни новини