От х:

Днес в x:

Прокоба: Трети спортист №1 на Хасково хванат с допинг

Мая Иванова топло поздравявана от председателя на Обс Иван Иванов

Заразно зло коси кариерите на спортистите определени за №1 на Хасково през последните години. Вчера стана ясно, че с допинг е изловен целия национален отбор по вдигане на тежести в навечерието на Европейското в Баку. Днес се потвърди, че сред тях е и хасковската прима на тежката атлетика, два пъти подред Спортист №1 на Хасково Мая Иванова. Възпитаничката на хасковското Спортно и местния клуб "Бяла мечка" бе една от само трите дами, които трябваше да бранят честта на България в уж най-българския спорт. Вместо това, вероятно я чака двугодишно наказание за употреба на забранени субстанции.

През 2013-та година пък с допинг бе засечен двукратния №1 на Хасково от силовия Трибой Ростислав Петков. Заедно с него изгърмя също двукратния спортист на Хасково Здравко Сарафимов. И двамата се били назобали преди световното по силов трибой в Пуерто Рико, където даже счупиха световни рекорди. После се разбра как. Няма данни допингът да е в основота на бронзовият медал от ЕП с което постижение Мая спечели приза на Хасково за 2014-та година. И за разлика от предните двама, които са взели решението на своя глава, няма данни момичето да е знаело какво поема по време на течащия лагер сбор на националния отбор, който в пълен комплект също е уличен в допинг.

Мая и колегите и са изловени след внезапна проверка на Антидопинговата агенция извършена през тази седмица на лагера на щангистите в Дианабад. Пробите взети от атлетите са били положителни на веществото Станозолол - изключително стар, демодиран и вече неупотребяван препарат в настоящо "чистите" велики спортни нации от рода на САЩ и Китай. Станозололът помага за възстановяването на организма, но е от класа на очистителното фуросемид, което изгърмя националния отбор преди олимпиадата в Сидни и на Биомобол, което пък гръмна 11 щангисти баш преди олимпиадата в Пекин. Още тогава коментарите бяха, че тези лекарства се ползват само от „балъците“ понеже ефектът им е спорен/и вреден/ и се хващат изключително лесно.

„Мая не е взимала нищо нередно докато е била при мен. Отговорността за това което става е на националния треньор по вдигане на тежести и щаба му“ коментира личния треньор и създател на Мая Живко Архондев. Треньор е не кой да е, а олимпийски и световен шампион като Иван Иванов. "Нещо е объркал попарата" иронизира Архондев.  Той успокои, че от проверката не е пострадала другата му звезда-еврошампиона при кадетите и спортист №1 на Хасково при юношите Христо Сотиров. За Мая обаче прогнозите за бъдещето и са мрачни.

На първо време националите са изключени от участие в Европейското първенство в Баку на 11-ти април. Предвид масовостта на уличените с допинг, като нищо може да се стигне до постоянна дисквалификация на Българския национален отбор по вдигане на тежести от международни състезания. Подобна санкция вече бе налагана след резила за Ванкувър, но се размина бързо. Стане ли факт обаче, това означава края на кариерите на настоящата генерация тежкоатлети, включително и десетките хасковлии трениращи този мъжки спорт.

Г.Христов

Тя последва съдбата на други Спортисти №1-Ростислав Петков
..и Здравко Сарафимов
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Fo
    fozi
    14 -5
    22:16, 21 мар 2015
    Bez zob ne stava ni6to,tia mi6ki ina4e ako niama zob4e i huia si nemogat da dignat hahahhha,zob4e,zob4e ti si ubieca na 4ernoto mi drob4e........
  • 2
    Fo
    fozi
    9 -2
    22:30, 21 мар 2015
    OBARKAL POPARATA,hahahaha goliam smiah nekadarnici,Ivan Abadjiev pone znae6e kak da zobi i da 4isti ama kato go izgoniha i krai s 6tangite na Balgaria.
Последни новини